NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

11. SUSRET HRVATA U ITALIJI Dvodnevna proslava sv. Leopolda Bogdana Mandića, okrugli stol i druženje

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Tradicionalno događanje.

Br. pregleda: 1321

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

U Padovi je 13. i 14. svibnja 2017. održan 11. susret Hrvata u Italiji, ujedno i proslava blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića., javlja Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Program obilježavanja započeo je u svetištu sv. Leopolda Mandića u subotu, u večernjim satima, koncertom ženske klape ‘Amfora’ iz Dubrovnika, koja je izvela bogat program sakralnih pjesama i vedrih dubrovačkih napjeva. Za završnu izvedbu odabrale su domoljubnu pjesmu ‘Bože čuvaj Hrvatsku’ te su izmamile veliki pljesak prisutnih.

U nedjeljno prijepodne u Svetištu je održan okrugli stol na kojem su se okupili predsjednici i članovi hrvatskih udruga u Italiji te predstavnici diplomatskog kora u Italiji, na kojem je voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Dubravka Severinski govorila o temama od važnosti za hrvatsku iseljeničku i manjinsku zajednicu u Italiji. Posebice se govorilo o natječajima vezanim uz financijsku potporu Hrvatima izvan RH te o radu Središnjeg državnog ureda s naglaskom na pomoć koju njegov Ured dobrodošlice pruža prigodom rješavanja određenih statusnih pitanja te povratka Hrvata u domovinu.

Potom je slavljena sveta misa na hrvatskom jeziku, koju su predvodili fra Đuro Vuradin, gvardijan Samostana sv. Franje u Puli, uz koncelebraciju fra Nikole Rožankovića i don Elije Ferri, poslanika za imigrante padovske biskupije. Misno slavlje su svojom instrumentalno-vokalnom glazbom pratili glazbenici Grupe ‘Oton’ iz Pule i klapa ‘Amfora’ iz Dubrovnika.

Po završetku mise nazočnima se obratila i pozdravila ih predsjednica Hrvatske zajednice u Venetu Duška Madunić te izaslanik predsjednice RH Filip Vučak.

Ovogodišnje okupljanje Hrvata u Italiji završilo je zajedničkim svečanim objedom.

Tradicionalni susret organizirala je Hrvatska zajednica u Venetu na čelu s predsjednicom Desankom Madunić i dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika s voditeljicom Majom Mozarom, uz potporu gospođe Ane Bedrine iz Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva ‘Krasna zemljo’ iz Pule.

Susretu Hrvata u Padovi nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ujedno i član kabineta ministra vanjskih i europskih poslova RH Filip Vučak, veleposlanik RH u Italiji Damir Grubiša, zamjenik veleposlanika Ilija Želalić, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić, generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici Zlata Penić Ivanko, počasna konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen, predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murković, predsjednica udruge moliških Hrvata ‘Jedna muzika’ Antonella D`Antuono, iz udruge ‘Hrvatsko-talijanski mozaik’ iz Rima Dragica Hadrović, iz udruge ‘Lesina’-’Hvar” u općini Santa Maria di Sala dr. Matteo Tudor, i mnogi drugi. Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz Dubravku Severinski, prisustvovala je i viša savjetnica Rajna Stević.

18.05.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart