NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

NOVI LJUDI Hrvati iz Argentine izabrali predstavnike u Vladino savjetodavno tijelo

Foto: Unión Asociaciones Croatas de la República Argentina

Veliko zanimanje za izbore.

Br. pregleda: 1659

Foto: Unión Asociaciones Croatas de la República Argentina

Autor: CroExpress

Hrvati iz Argentine izabrali su svoje nove predstavnike u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH - bit će to Iva Vidić i Mirko Hasenay.

U nedjelju, 7. svibnja, Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske organizirao je, kao i prije četiri godine, izbore za dva nova predstavnika Hrvata iz Argentine u Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovi izbori izazvali su veliko zanimanje među različitim hrvatskim društvima i organizacijama u cijeloj zemlji pa ih je sudjelovalo više od 30.

Kako bi se provela kontrola ovih izbora, sadašnji predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih ustanova u Argentini Tomislav Frković kao promatračice je imenovao Vjeru Bulat Petrošić (jedna od sadašnjih predstavnika u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske) i Dubravku Frković Jurun (sadašnja predstavnica argentinskih Hrvata pri Hrvatskom svjetskom kongresu), koje su imale tehničku pomoć Ivana Jurišića i Federica Kisića.

Odmah nakon zatvaranja birališta tim odgovoran za izbore pristupio je zbrajanju glasova. Gospođa Vidić (Hrvatsko pripomoćno društvo iz Dock Suda) i gospodin Hasenay (Hrvatski domobran) dobili su isti broj glasova pa će stoga od 6. lipnja 2017. naredne četiri godine gospođa Vidić i gospodin Hasenay biti predstavnici Hrvata iz Argentine u Vladinom Vijeću za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Spomen zaslužuju i ostala dva kandidata koja su sudjelovala na izborima, Dražen Juraga iz Rosarija i Cristian Šprljan iz Córdobe, s obzirom da su dobili tek nešto manje glasova od izabranih kandidata, što pokazuje veliko priznanje hrvatske zajednice u Argentini za njihov rad.

Valja istaknuti da je hrvatska zajednica u Argentini jedna od malobrojnih hrvatskih zajednica u svijetu koja bira svoje predstavnike s obzirom da su u gotovo svim ostalim zemljama hrvatska veleposlanstva ta koja ih izravno imenuju.

Hrvatske organizacije u Argentini Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini posebno žele zahvaliti i čestitati Vjeri Bulat Petrošić i Jozi Vrljičaku, koji su zadnje četiri godine vrlo odgovorno predstavljali Hrvate iz Argentine u ovom novom konzultativnom tijelu Vlade Republike Hrvatske, a istodobno žele novoizabranim predstavnicima uspjeh u obavljanju njihove dužnosti na dobrobit hrvatske zajednice u Argentini i cijele domovine.

15.05.2017.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak (foto: Hina)

VLADA PLAĆA LEKTORA HRVATSKOG U ČILEU I ARGENTINI Osigurat će mu plaću i literaturu, a domaćini smještaj i prostor

18.01.2018.

‘To su jako dobri sporazumi za promociju hrvatskog jezika i književnosti’, rekao je premijer Andrej Plenković. Više>

Foto: Obitelj Kuljevan

JEDINSTVEN SUSRET Čak 272 člana hrvatske obitelji Kuljevan okupila se u glavnom gradu Perua, došli i iz Hrvatske

15.12.2017.

Prvi od članova koji je 1867. iselio iz Hrvatske i došao u Peru bio je Ivo Kuljevan Rombaldi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu