NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

NOVI LJUDI Hrvati iz Argentine izabrali predstavnike u Vladino savjetodavno tijelo

Foto: Unión Asociaciones Croatas de la República Argentina

Veliko zanimanje za izbore.

Foto: Unión Asociaciones Croatas de la República Argentina

Autor: CroExpress

Hrvati iz Argentine izabrali su svoje nove predstavnike u Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH - bit će to Iva Vidić i Mirko Hasenay.

U nedjelju, 7. svibnja, Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske organizirao je, kao i prije četiri godine, izbore za dva nova predstavnika Hrvata iz Argentine u Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovi izbori izazvali su veliko zanimanje među različitim hrvatskim društvima i organizacijama u cijeloj zemlji pa ih je sudjelovalo više od 30.

Kako bi se provela kontrola ovih izbora, sadašnji predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih ustanova u Argentini Tomislav Frković kao promatračice je imenovao Vjeru Bulat Petrošić (jedna od sadašnjih predstavnika u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske) i Dubravku Frković Jurun (sadašnja predstavnica argentinskih Hrvata pri Hrvatskom svjetskom kongresu), koje su imale tehničku pomoć Ivana Jurišića i Federica Kisića.

Odmah nakon zatvaranja birališta tim odgovoran za izbore pristupio je zbrajanju glasova. Gospođa Vidić (Hrvatsko pripomoćno društvo iz Dock Suda) i gospodin Hasenay (Hrvatski domobran) dobili su isti broj glasova pa će stoga od 6. lipnja 2017. naredne četiri godine gospođa Vidić i gospodin Hasenay biti predstavnici Hrvata iz Argentine u Vladinom Vijeću za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Spomen zaslužuju i ostala dva kandidata koja su sudjelovala na izborima, Dražen Juraga iz Rosarija i Cristian Šprljan iz Córdobe, s obzirom da su dobili tek nešto manje glasova od izabranih kandidata, što pokazuje veliko priznanje hrvatske zajednice u Argentini za njihov rad.

Valja istaknuti da je hrvatska zajednica u Argentini jedna od malobrojnih hrvatskih zajednica u svijetu koja bira svoje predstavnike s obzirom da su u gotovo svim ostalim zemljama hrvatska veleposlanstva ta koja ih izravno imenuju.

Hrvatske organizacije u Argentini Međudruštveni odbor hrvatskih ustanova u Argentini posebno žele zahvaliti i čestitati Vjeri Bulat Petrošić i Jozi Vrljičaku, koji su zadnje četiri godine vrlo odgovorno predstavljali Hrvate iz Argentine u ovom novom konzultativnom tijelu Vlade Republike Hrvatske, a istodobno žele novoizabranim predstavnicima uspjeh u obavljanju njihove dužnosti na dobrobit hrvatske zajednice u Argentini i cijele domovine.

15.05.2017.

Foto: Liz Yakisich

KAKO MALO ZA SREĆU TREBA Hrvati u Paragvaju oduševljeni predstavom iz Domovine

19.05.2017.

Predstava Ivora Martiniča 'Moj sin samo malo sporije hoda'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču