NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

MAJČIN DAN U HKM SIEGEN 'Važno je razmišljati o povratku u domovinu, on ima smisla'

Foto: KTA

Don Vinko je u propovijedi istaknuo kako je u dobro u ovom vremenu, koje bezglavo leti znati zastati.

Br. pregleda: 3583

Foto: KTA

Autor: KTA/CroExpress

Hrvatska katolička misija Siegen, u Nadbiskupiji Paderborn, svečano je u nedjelju 14. svibnja 2017. proslavila Majčin dan. Misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije u Siegenu predvodio je voditelj misije, svećenik Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Vinko Puljić uz asistenciju trajnog đakona njemačke župe Blažene Djevice Marije u Siegenu Matthiasa Weißnera.

Don Vinko je u propovijedi istaknuo kako je u dobro u ovom vremenu, koje bezglavo leti znati zastati.

'Uz to što je svibanj Gospin mjesec, u tom se mjesecu slavi i Majčin dan. Stoga sam ovu propovijed želio posvetiti četirima majkama: Majci Crkvi, Blaženoj Djevici Mariji, majci Domovini i rođenoj majci. Isus je Put, Istina i Život i u skladu s tom istinom treba promatrati zbivanja današnjeg vremena. S tugom u oku promatramo kako naši sunarodnjaci napuštaju svoju najljepšu zemlju u Europi i odlaze u nepoznato. Živimo u toj i takvoj Europi koja je iz svoga Ustava izbacila Boga, a iz škola križ.'

Potom je podsjetio na redove u Crkvi, poglavito Benediktinski red, koji je udahnuo dušu Europi, a kasnije su je oblikovali i dominikanci i franjevci, te je istaknuo kako je kršćanska kultura na brojne načine obogatila i oblikovala Europu.

'Crkva je vratila dostojanstvo ženi i majci.' Govoreći o brojnoj hrvatskoj zajednici u Njemačkoj i problemima s kojima se ona suočava, istaknuo je vrijednost poslanja i djelovanja Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni, kao središnjice za devedeset šest hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

'Ako izgubimo dušu, bit ćemo živi mrtvaci. Važno je razmišljati i o povratku u domovinu. Povratak ima smisla i treba na povratak gledati iz pozitivne perspektive. Oni Hrvati koji žele ovdje ostati, ako žele živjeti, neka ne izgube svoju obitelj, svoju vjeru, svoj materinski jezik i svoja sjećanja na ognjišta i prag svoga rodnog doma. Majka jest i treba biti svetinja. Majka Marija nam je uvijek blizu i na pomoći. Tko sluša Majku Crkvu, neće pogriješiti. Koliko se tek prolilo krvi za majku domovinu? Majko rođena, hvala ti za život i ljubav!', kazao je don Vinko u propovijedi te je na kraju pročitao pjesmu u desetercu župljanina pjesnika Ivana Šarca o majci.

Tijekom Misnog slavlja pjevanje su animirali Sabina Mlinarević na orguljama i don Vinko na gitari.

Nakon Svete mise slavlje je nastavljeno u dvorani župe Blažene Djevice Marije u Siegenu zajedničkim ručkom. Pozdravnu riječ svima uputio je don Vinko. Na slavlju je bio i glavni urednik 'Žive zajednice' dr. Adolf Polegubić, koji je pozdravnu riječ okupljenima, i čestitku ženama i majkama za njihov dan, uputio uime delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine, djelatnika Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu i u svoje osobno ime. Priređen je i prigodni program koji se sastojao od pjesme, plesa i pošalica. Ženama i majkama podijeljene su ruže.

Uz misna slavlja na hrvatskom jeziku u Siegenu, mise se još služe u misiji u Attendornu, u Meschedeu, u Schmallenbergu i Bad Arolsenu

15.05.2017.

Foto: HKM Zürich

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA ZÜRICH Više od pola stoljeća djelovanja, danas brinu o tisućama Hrvata

25.05.2018.

Hrvatska katolička misija Zürich prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart