NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.07.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MASOVNI KIBERNETIČKI NAPAD Računala u stotinu zemalja zaključana, traži se novac za otključavanje

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ucjenjivački software blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac.

Br. pregleda: 4181

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Masovni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) u petak je pogodio računalne mreže tvrtki i javnih ustanova u gotovo stotinu zemalja.

Ucjenjivački software blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi ga odblokirao a, po češkoj kompaniji Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, u petak je zabilježeno 75000 napada tim štetnim programom u 99 zemalja. Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, ocijenio je Avast.

‘To je međunarodni napad i pogođen je veliki broj zemalja i organizcaija’, rekla je britanska premijerka Theresa May.

U Velikoj Britaniji je napadnuto najmanje 16 organizacija britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), uključujjući nekoliko bolnica u Londonu i drugim dijelovima Engleske i Škotske.

Po slici ekrana jednog od pogođenih računala NHS-a napadači su tražili isplatu 300 dolara u digitalnoj valuti bitcoinu u roku od tri dana kako bi ponovno omogućili pristup kriptiranim datotekama.

Nekoliko računalnih sustava NHS-a, uključujući telefone, je bilo blokirano što je primoralo bolnice diljem Engleske da preusmjeravaju sve hitne slučajeve, otkažu brojne zakazane preglede a pacijente pozovu da u bolnice dolaze samo ako se radi o hitnim stanjima.

Liječnici i medicinsko osoblje koristili su olovke, papir i vlastite mobilne telefone kako bi bilježili podatke o pacijentima, izvijestili su britanski mediji.

Premijerka May je rekla da nema dokaza da su ugroženi podatci o pacijentima i objavila da britanski Nacionalni centar za kibernetipčku sigurnost pomaže NHS-u da oporavi svoje sustave.

Štetni software obično se širi ranjivim računalnim mrežama, a stručnjaci ocjenjuju da nije posebno bio usmjeren protiv britanskog NHS-a.

Rusko ministarstvo je također potvrdilo da je bilo izloženo kibernetičkom napadu i navelo da je virus napao računala minisrstva s operatvnim sustavom Windows, izvijestila je ruska državna agencija TASS.

‘Oko 1000 zaraženih računala, odnosno manje od jedan posto računala ministarstva, je bilo blokirano’, prenio je TASS izjavu glasnogovornice ministarstva Irine Wolk.

Volk je rekla da serveri ministrstva nisu bili pogođeni.

Španjolska vlada upozorila je ranije u petak da se velik broj tvrtki našao pod ovim kibernetičkim napadom.

Među metama napada je Telefonica, najveća nacionalna telekomunikacijska tvrtka, dok su preventivne mjere uvele energetske kompanije Iberdrola i Gas Natural.

Sjeverni švedski okrug Tirma također je izvijestio da je napadnut. ‘Pogođeno je oko 70 računala’, rekao je agenciji Dpa načelnik Andreaz Stromgren.

Tirma je kontaktirala svog pružatelja telekomunkacijskih usluga i priprema se instalirati novu verziju Windowsa, rekao je Stromgren i dodao je Tirma ima oko 1300 službenika ali da svi nemaju osobna računala. Čini se da su uglavnom zaražena računala uredskih službenika i nema znakova da su pogođeni sustavi poput onih za opskrbu vodom i sličnih, rekao je Stromgren.

Napadima su, među ostalim, pogođeni i telekomunikacijski operateri u Portugalu i Argentini, te američka kompanija FedEx.

Vjeruje su da su napadi izvršeni ucjenjivačkik softwareom pod nazivom Wanna Decryptor. Hackeri koji stoje iza programa, izvijestio je New York Times, koristili su se i alatima koje je razvila Nacionalne agencija za sigurnost SAD-a. Ti su alati procurili prošle godine na internet, što je bila vrlo neugodna situacija za obavještajnu agenciju.

Jakub Kroustek iz češke tvrtke Avast koja razvija sigurnosne računalne programe, rekao je da je do 19 i 15 u petak zabilježio najmanje 75000 napada.

Kroustek je na blogu tvrtke napisao da je prva verzija ovog ucjenjivačkog softwarea detektirana u veljači, te da je sada software dostupan na 28 jezika, uključujući bugarski i vijetnamski.

13.05.2017.

Wikimedia Commons: Flominator

LUDOST ILI? Nijemac traktorom došao na ljetovanje u Hrvatsku

23.07.2017.

Supruga se ipak odlučila na avion. Više>

Wikipedia: Dr.emmettbrown

ČEKAJU VAS DUŽA ČEKANJA Na većini cesta prema moru pojačan promet

23.07.2017.

Tijekom dana očekuje se pojačan promet i u priobalju. Više>

Snimka zaslona HRT

(VIDEO) VIŠESATNA ČEKANJA IZNERVIRALA PUTNICU IZ SRBIJE Pa poručila: 'Želim da ne uđete u EU!'

23.07.2017.

Suprug ju je upozorio da smo već ušli u EU, ipak, nije se dala smesti Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar