NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

PRIJATELJSKI POSJET Pomoćni biskup Mainza kod školskih sestara franjevki u Sarajevu

Foto: ssf.hr

U novoj provincijalnoj kući na Bjelavama.

Br. pregleda: 1226

Foto: ssf.hr

Autor: S. Ljubica S./www.ssf.hr

Zajednicu školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u novoj provincijalnoj kući na Bjelavama u Sarajevu, 5. i 6. svibnja 2017. posjetio je pomoćni biskup Mainza dr. Udo Markus Bentz u pratnji s. Anđelke Jakovljević, kućne predstojnice zajednice sestara u Mainzu.

Biskup Bentz došao je sestrama u prijateljski posjet te je tom prigodom obišao novo provincijalno sjedište. Susreo se također i s provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža. Zanimao se za život ove zajednice i Provincije, za proces izgradnje nove kuće, kao i o događanjima i slavljima koji su prethodili blagoslovu kuće, na poseban način o samom danu blagoslova novoga provincijalnog sjedišta.

Oba dana euharistijsko slavlje sa sestrama u zajednici biskup Bentz je slavio u novoj kapeli. Sestra Kata tom je prigodom prvoga dana uime zajednice i osobno uputila riječi dobrodošlice biskupu, a preko njega i zajednici biskupije Mainz. Također je zahvalila za neizmjerna dobročinstva koja smo kao zajednica primile iz njihove biskupije. ‘Ovim slavljem želimo zahvaliti Bogu za ovaj uspješno završeni projekt. To je njegovo djelo. (…) No, pošto se Gospodin kod svojih djela na zemlji rado služi i ljudskom pomoći, (…) koristim priliku da upravo preko Vas izrazim srdačnu zahvalnost našem velikom dobročinitelju njegovoj uzoritosti Karlu kardinalu Lehmannu, gospodinu generalnom vikaru Giebelmannu i cijeloj biskupiji Mainz za veliku i dragocjenu pomoć pri gradnji ove kuće. (…) Zahvaljujemo također za Vašu pomoć kod drugih projekata i za dugogodišnju očinsku skrb za našu sestarsku zajednicu u Mainzu, čiju kućnu predstojnicu i predstavnicu, s. Anđelku Jakovljević, isto tako srdačno pozdravljam’, kazala je s. Kata.

Biskup Bentz je u svojoj homiliji istaknuo da kuća koju smo izgradile, iako rađena od zidova i pregrada (što je nužno kod gradnje), treba biti bez granica, bez zidova – otvorena za potrebe kako svih sestara u Provinciji tako i ljudi koji nas budu trebali. Kuća se gradi da bi se bilo kod kuće u punom smislu ovih riječi jer upravo ova kuća treba biti uvijek simbol zajedništva svih sestara; mjesto života, molitve, slavlja, zahvale… Darujući zajednici kalež, koji je služio za euharistijska slavlja u početcima djelovanja naših sestara u biskupiji Mainz, biskup je naglasio da taj kalež treba biti i dalje simbol jedinstva, primanja i davanja, u ljubavi i iz ljubavi.

‘Povezanost biskupije Mainz i sestara franjevki puno je jača od one materijalne. Ta povezanost je duhovne naravi – upravo Kristov kalež progovara o toj povezanosti biskupije Mainz, kardinala Lehmnanna, Hrvatskih katoličkih zajednica u biskupiji, Provincije i provincijalne kuće: svi pijemo iz istoga kaleža. No, kalež je i simbol zadaće: njegovo široko urađeno postolje govori nam da ćemo samo čvrsto stojeći na zemlji moći razumjeti ljude oko sebe, njihova trpljenja, njihove patnje i križeve. Na taj način moći ćemo odgovoriti na njihove potrebe, biti Kristov prinos i prinos jedni drugima. Bit ćemo onoliko za ljude koliko budemo primali Krista u svom životu. Stoga, nužno je biti stalno na izvoru i piti s njega’, istaknuo je na kraju biskup Bentz.

12.05.2017.

Foto: HKM Zürich

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA ZÜRICH Više od pola stoljeća djelovanja, danas brinu o tisućama Hrvata

25.05.2018.

Hrvatska katolička misija Zürich prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart