NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.08.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OPTUŽNICE ZBOG UBOJSTVA 112 HRVATA 'Komandirima' JNA sudit će se zbog ratnog zločina nakon bitke za Vukovar

Tenk JNA u Vukovaru (foto: Peter Denton)

Nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila.

Br. pregleda: 5166

Tenk JNA u Vukovaru (foto: Peter Denton)

Autor: Hina/CroExpress

Osječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu državljana Srbije za ratni zločin jer nakon okupacije Vukovara nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila koja se po njihovoj zapovijedi kretala gradom pješice i u vozilima do logora u Srbiji, zbog čega su pripadnici njihovih postrojba neometano zlostavljali i ubili mnoge zarobljene branitelje i civile.

Zapovjednik bataljuna vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete tog bataljuna vojne policije, osumnjičeni su da su ratni zločin počinili 19. i 20. studenoga 1991. u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju te u Bogojevu i Srijemskoj Mitrovici u Srbiji. Zločin je počinjen nakon što su snage JNA, Teritorijalne obrane i dobrovoljaca iz Srbije okupirale Vukovar, a civili i pripadnici HV-a i MUP-a koji su bili u skloništima u tvornici Borovu, u zgradama Borovo Commerca i Nove obućare predali se snagama JNA, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Sada 55-godišnji zapovjednik bataljuna i 50-godišnji zapovjednik 1. čete bili su zaduženi za osiguravanje zarobljenika i njihova prijevoza do logora u Srbiji, ali to nisu učinili iako su znali da pripadnici srpskih postrojba ulaze u krug skloništa Borovo Commerca i Nove obućare kako bi izdvojili zarobljene branitelje i civile koje će zlostavljati ili ubiti.

Okrivljenici se terete i da nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila koja se po njihovoj zapovijedi kretala gradom pješice i u vozilima sve do logora na području Republike Srbije.

Dvojica zapovjednika također se terete da nisu spriječili "bilo kakvo približavanje koloni" pripadnika JNA, Teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljačkih postrojba, izdvajanje zarobljenika iz kolone te njihovo ubijanje i psihičko i fizičko zlostavljanje, zbog čega su takve nezakonite radnje nastavljene tijekom prijevoza zarobljenika do logora na području Republike Srbije. Ujedno ih se tereti da nisu poduzeli nužne mjere da se zlostavljači zarobljenih branitelja i civila kazne.

Zbog takvog postupka, pripadnici srpskih postrojba neometano su zlostavljali i ubijali zarobljene branitelje i civile. Ubili su 49 branitelja i 63 civila, a zlostavljano je bilo 40 branitelja i 38 civila. Državno odvjetništvo objavilo je inicijale i dob žrtava.

Budući da su okrivljenici na području Srbije i trenutačno nisu dostupni hrvatskim državnim tijelima, DORH navodi da su u tom slučaju ispunjeni uvjeti da im se sudi u odsutnosti.

12.05.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

ZANIMLJIV TREND U NJEMAČKOJ Ekonomija jača, a sve manje ljudi otvara svoje tvrtke

18.08.2017.

U prošloj godini je samozaposlenih bilo manje od 200.000. Više>

Lloret de Mar, turističko mjesto udaljeno 80-ak kilometara od Barcelone, oduvijek je bila u samom vrhu omiljenih destinacija za učeničke i maturalne ekskurzije hrvatskih škola (Foto: Pixabay.com)

POTENCIJALNA KATASTROFA Ministarstvo zbog terorizma hitno traži od škola da jave koliko hrvatske djece planira u Španjolsku na maturalac

18.08.2017.

Hrvatski učenici tradicionalno na maturalna putovanja počinju kretati upravo u ovo vrijeme. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart