NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TRAŽE ZABRANU BLEIBURŠKE KOMEMORACIJE U SUBOTU Nazvali je 'najvećim neonacističkim skupom u Europi'

Foto: Miroslav Pazin

Koruški ured za zaštitu ustavnog poretka se ne slaže.

Br. pregleda: 3548

Foto: Miroslav Pazin

Autor: Hina/CroExpress

Predstavnici 21 organizacije iz politike, udruga za sučeljavanje s prošlošću i kulture zatražilo je u srijedu zabranu hrvatskog okupljanja na Loibachškom polju pored Bleiburga u subotu jer to smatraju fašističkim skupom dok Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka smatra da se radi o vjerskoj manifestaciji te da nema razloga da se zabranjuje, javlja austrijski javni servis ÖRF.

‘Skup u znak sjećanja na ustašku državu je postao najveći neonacistički skup u Europi’, stoji u peticiji koja su te skupine uručile premijeru austrijske savezne zemlje Koruške socijaldemokratu Peteru Kaiseru.

Zastupnik stranke Zeleni u Austrijskom parlamantu Karl Oellinger je upozorio na to kako je prije dva tjedna gradonačelnik gradića Kremsmuenstera na sjeveru Austrije ‘munjevito reagirao’ protiv koncerta, kako ga je nazvao, ‘ustaškog glazbenika’ Marka Perkovića Thompsona. On je istaknuo kako i za ovu subotu očekuje sličnu reakciju jer se radi o ‘najvećem susretu revizionista, neonacista i sljedbenika jedne fašističke države’.

Koruški ured za zaštitu ustavnog poretka smatra da je ocjena okupljanja u Bleburgu kao ‘desnoradikalnog mimohoda’ pogrešna.

‘To je jedan crkveni skup koji se održava već 30 godina’, rekao je voditelj Ureda Helmut Mayer za agenciju APA te je dodao kako se dosad ‘osim sitnica’ nikad ništa spornog nije dogodilo na tom skupu.
Predsjednik okruga Völkermarkt Gert-Andre Kloesch je izjavio kako nema razloga za zabranu okupljanja.

‘Ovaj skup nije moguće zabraniti na temelju austrijskih zakona’, rekao je Kloesch. On je dodao kako će skup, kao i svake godine, biti pod prismotrom državnih tijela te je napomenuo da će na licu mjesta biti prisutni kako državni odvjetnik tako i predstavnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

On je napomenuo kako je prije nekoliko godina na skupu uhićen i kasnije osuđen jedan sudionik koji je pozdravljao tzv. hitlerovim pozdravom. No kukastih križeva, kako je rekao, dosad nije bilo.

‘Protiv odora i simbola koji su zabranjeni u Hrvatskoj ali ne i u Austriji, ne možemo intervenirati’, rekao je Kloesch za ÖRF.

Gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotsching (SPÖ), je izrazio želju da se simboli koji su zabranjeni u Hrvatskoj zabrane i u Austriji.

‘Ja nisam sretan zbog ovog skupa. Kao socijaldemokrat ga ne odobravam i smatram da se ovdje iza paravana crkvenog okupljanja krije prava pozadina’, rekao je gradonačelnik Bleiburga. On je upozorio da se skup održava na privatnom posjedu i da on ne može intervenirati.

Hrvati u Bleiburgu obilježavaju bleiburšku tragediju, masakr domobrana, ustaša i velikog broja civila koji su izvršili postrojbe komunističkih partizana nakon predaje manjim dijelom na samom bleiburškom polju 15. svibnja te kasnije blizu Dravograda, Maribora i u drugim slovenskim mjestima i na ‘marševima smrti’ poznatim kao križni put.

11.05.2017.

Foto: CroExpress

PRIJE 161 GODINU Rođen hrvatski znanstvenik koji 'oživi' svaki put kad se zemlja zatrese

23.01.2018.

Njegove misli i ideje bile su doslovce vizionarske i došle su do izražaja tek mnogo poslije. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

DAN D ZA HRVATSKU Sve je u našim rukama – ovo su tri moguća scenarija prije utakmice Hrvatske i Francuske

23.01.2018.

Švedska i Norveška u srijedu igraju u 18:15 tako da će Hrvatska i Francuska kad počnu u 20:30 znati na čemu su. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu