NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'U HDZ-U VIŠE NEMA NEZADOVOLJNIH' Plenković kaže da nitko neće slijediti Hasanbegovićev primjer

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Interpretacije Brkićevih izjava su predimenzionirane, kaže premijer.

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da HDZ i bez isključenog člana predsjedništva te stranke Zlatka Hasanbegovića ima većinu u Saboru te poručio da u HDZ-u više nema nezadovoljnih i da nitko neće slijediti Hasanbegovićev primjer.

‘Neće nitko slijediti taj primjer’, rekao je Plenković te ponovio kako je rasprava u ponedjeljak na Predsjedništvu HDZ-a bila trezvena, da su svi utvrdili kako je to Hasanbegovićev odabir, a da je on poručio kako svatko na neki način sam odlučuje o svojoj budućnosti i da je Statut jasan.

‘Jedan dio naše suradnje s njim kao članom HDZ-a je zaokružen, a kako ćemo novu suradnju uspostaviti je tek pred nama’, naveo je Plenković komentirajući isključenje Hasanbegovića iz HDZ-a jer se kandidirao na nezavisnoj listi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu.

Plenković, koji je sudjelovao na obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Europskom domu, poručio je i kako je HDZ brend.

‘HDZ je brend. To je stranka koja je bila najvažnija kod stvaranja hrvatske demokracije i samostalnosti. Predvodila je sve ključne procese od NATO-a i EU. Sada je pozicioniramo na desni centar, u narodnjaštvo i demokršćanstvo’, rekao je.

Interpretacije Brkićevih izjava su predimenzionirane

Upitan da prokomentira jučerašnju izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića koji je kazao kako predstavnici nacionalnih manjina neće krojiti Vladu, Plenković je kazao kako se radi o predimenzioniranoj interpretacijii.

‘Pupovac i svih osam zastupnika nacionalnih manjina su od prvog dana dio parlamentrne većine. Bili su prošlog tjedna čvrsto za zadržavanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću i uz odabir novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i bit će uz nas kad budu nova glasovanja u Saboru. Tu je sve u redu, ne bih tome pridavao dodatnu pozornost’, istaknuo je.

Plenković je kao neutemeljenu odbacio kaznenu prijavu koju je protiv njega, nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ministra branitelja Tome Medveda i državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravke Bušić Uskoku podnijela stranka Slobodna Hrvatska (koju su osnovali bivši članovi Živog zida) zbog sumnje u podmićivanje zastupnika.

‘Neutemeljeno, neosnovano - uopće ta jedna ušušurena atmosfera. Ako razgovarate s Glasnovićem onda znate da je njemu u njegovom političkom programu bitno kako poboljšati komunikaciju iseljeništva i kako riješiti problem zaostalih mirovina za pripadnika HVO-a, a to je i onako bilo najavljeno od HZMO-a u travnju’, rekao je.

Vodimo računa da se restrukturiranje u Agrokoru provede na vrijeme

Plenković je napomenuo da su u kontaktu s izvanrednim povjerenikom Vlade za Agrokor Antom Ramljakom te je izrazio sigurnost da će se sva otvorena pitanja riješiti, a likvidnost koncerna nastaviti.

‘Što se tiče Zakona o izvanrednoj upravi mi smo u kontaktu s Ramljakom i vodimo računa da se restrukturiranje provede na vrijeme. Kad je riječ o svježoj likvidnosti i povjerenju kreditora, siguran sam da će se nastaviti. To je proces kojem čvrsto znamo kojim smjerom idemo i kako poslati poruku povjerenja za banke koje žele pomoći Agrokoru u ovoj osjetljivoj situaciji’, rekao je Plenković, dodavši da se ne boji tužbi.

‘Vodi se dijalog sa svim akterima ovog procesa. I s te strane će se kroz dijalog riješiti sva pitanja’, kazao je.

Upitan zašto nije nazočio akademiji u organizaciji Saveza antifašističkih boraca, kao što su to činili njegovi prethodnici, premijer je rekao da je imao druge obaveze. ‘Tamo je bio moj izaslanik Jasen Mesić’, dodao je.

10.05.2017.

Foto: Hina

KRSTIČEVIĆ U MÜNCHENU 'Hrvatska sustavno povećava izdvajanja za vojsku'

17.02.2018.

NATO želi da države članice za obranu troše dva posto BDP-a. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

UNATOČ NEGATIVNIM ISKUSTVIMA SA SRBIJANSKIM VODSTVIMA Obitelji nestalih branitelja sastat će se s Vučićem

16.02.2018.

Ponovno će zatražiti konkretne informacije o nestalim osobama, koje se nalaze u različitim arhivima u Srbiji. Više>

Youtube snimka zaslona

DOBRE VIJESTI ZA OBITELJ KOJA JE RASPLAKALA HRVATSKU Općina i dobri ljudi izgradit će im kuću

15.02.2018.

Do sada su obavljeni razgovori s investitorima koji će graditi kuću, a općina Poličnik će dati građevinsko zemljište. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu