NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

BiH

LJUBIĆ ODBACUJE KRITIKE 'Glas Hrvata iz Bosne ili Posavine bit će jednako vrijedan kao glas Hercegovaca'

Foto: Hina/Edvard Šušak

Bez izmjene Izbornog zakona izbori u BiH neće biti legitimni i mogući.

Br. pregleda: 1876

Foto: Hina/Edvard Šušak

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić odbacio je u ponedjeljak tvrdnje da svi Hrvati u BiH neće na izborima moći glasovati za člana Predsjedništva BiH, prema prijedlogu kojega je u Parlament BiH dostavila skupina stranaka okupljena oko ovoga saveza.

‘Želim apsolutno odbaciti tezu da glas Hrvata iz Bosne ili Posavine nije jednako vrijedan kao glas Hrvata iz zapadne Hercegovine. Svi glasovi su jednako vrijedni i svi glasovi utječu na rezultat. Jedini uvjet je da da onaj koji će biti izabran kao hrvatski član BiH Predsjedništva ima 50 plus jedan posto glasova u hrvatskim općinama u BiH’, rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Pojasnio je pri tome kako je prijedlog HNS-a BiH, kojega je kritiziralo nekoliko bošnjačkih stranaka, kao i neke manje hrvatske stranke, omogućava kandidiranje i predstavnika manjinskih naroda uz uvjet da ih podrže hrvatski birači.

‘Naš prijedlog u suštini omogućava da i Hrvati na jednak način mogu utjecati na izbor svoga legitimnog predstavnika. Po nama to čak ne mora biti niti Hrvat. Legitimitet hrvatskom članu BiH Predsjedništva ne daje njegovo izjašnjavanje da je on Hrvat. Njegu legitimitet daju hrvatski birači’, istaknuo je Ljubić.

U Domu naroda BiH glasovima hrvatskih izaslanika i trojice srpskih kolega prihvaćene su izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču načina izbora članova BiH Predsjedništva, izaslanika u Domu naroda federacije BiH te grada Mostara. Bošnjački zastupnici su pokrenuli institut ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa. smatrajući da su tim izmjenama ugrožena prava Bošnjaka. O tome zahtjevu bošnjačkih izaslanika sada se treba očitovati Ustavni sud BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Ljubić, koji je i saborski zastupnik, ističe da bez izmjena Izbornog zakona održavanje izbora niti stabiliziranje stanja u BiH neće biti moguće.

‘Bez izmjene Izbornog zakona izbori u BiH neće biti legitimni i mogući. Bez harmoniziranja tri konstitutivna naroda u izbornom procesu ni BiH nije moguća kao višenacionalna država. Nije moguća samoodrživa BiH’, dodao je.

Pri tome je pojasnio da BiH neće moći biti kandidat za članstvo u Europskoj uniji dok ne provede institucionalne promjene koje će omogućiti legitimno zastupanje naroda i građana, a što je sastavni dio i rezolucija Europskog parlamenta.

On je izrazio očekivanje da će Ustavni sud BiH odbaciti apelaciju bošnjačkih izaslanika u Domu naroda koji su zaustavili donošenja izmjena Izbornog zakona.

09.05.2017.

S potpisivanja ugovora (foto: Vlada.hr)

'POTEZ HRVATSKE JE NEKOREKTAN I NEDOBROSUSJEDSKI' Predsjedatelj Vijeća ministara BiH opet napao hrvatski megaprojekt

24.04.2018.

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak ugovor. Više>

Foto: Hina

IZETBEGOVIĆ O NOVOM RATU U BIH 'Ne mislim da će ga biti, no moramo se pripremati za 'ne daj Bože''

13.04.2018.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proiozvodnju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije