NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

PRIJE ODLASKA NA SUSRET U VUKOVAR SHVATILI SMO Branitelji su bili stari kao i mi kad su stali na branik Hrvatske

Foto: HKM Berlin

Vukovar je mjesto koje treba imati svu našu pažnju.

Br. pregleda: 1310

Foto: HKM Berlin

Autor: Ivan Stipić

Prije odlaska na Susret hrvatske katoličke mladeži u Grad Heroja Vukovar, mladi iz Hrvatske katoličke misije Berlin imali su nekoliko opsežnih predavanja na temu Domovinskog ratu i Vukovara. Bez tih pripremnih predavanja mnogo teže bilo bi shvatiti predavanje gospodina Ante Nazora, pukovnika Mihaljevića te riječi branitelja Stipe Mlinarića na misi mladih u Zagrebu.

Kao što je već spomenuto, mladi iz Berlina prethodno su imali iznimno dobro predznanje o Domovinskom ratu, koje su dobili na pripremnim predavanjima, ali i ono koje su dobili od svojih obitelji. Mnogi mladi iz Berlina imaju poznanike ili rodbinu, pa čak i nekoga unutar obitelji koji su se borili i sudjelovali u Domovinskom ratu. No sve je to samo jedan pogled i jedan aspekt, ali kada sve te informacije dobijemo od ljudi koji su živjeli na tim mjestima, ljudima koji su bili u tim borbama i ljudima koji poznaju, doslovce, svaku akciju pokrenutu u Domovinskom ratu onda to mijenja način razmišljanja, mijenja dojmove i ponajviše mijenja emocije koje smo do tada imali.

U Zagrebu smo imali priliku posjetiti Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te slušati predavanje povjesničara i ravnatelja tog istog centra gospodina Antu Nazora. Nevjerojatno je znanje sa kojim raspolaže gospodin Nazor, ali nikada, kako on sam kaže, ne iznosi svoje mišljenje nego sve bazira na povijesno dokazanim činjenicama. Na tom predavanju naučili smo doista što je to bio Domovinski rat, koje su bile ključne akcije, tko je zapovijedao akcijama i ono najvažnije shvatili smo da su naši branitelji tada bili stari u prosjeku kao i mi sada, oko dvadesetak godina. Tek tada smo uistinu shvatili kakvu hrabrost, želju, volju, ljubav, ali i ludost su imali naši branitelji.

Kao nastavak na predavanje gospodina Nazora bilo je svjedočanstvo branitelja Stipe Mlinarića na večernjoj misi mladih u Zagrebu u Palmotićevoj koje je bilo iznimno emotivno. Pater Ike Mandurić doveo je na misu kao gosta iznenađenja branitelja iz Vukovara, koji nam je iz prve ruke na jedan neobičan način usporedio tadašnje branitelje i nas mlade danas. U tom iznimno emotivno nabijenom govoru branitelj Mlinarić spomenuo je ove riječi: LUDOST, INAT, DRSKOST, MLADOST, LJUBAV, PRIJATELJSTVO, SLOGA i VJERA. Sve to imali su naši branitelji, sve to motiviralo je tada mlade i slabo naoružane hrvatske branitelje da se suprostave agresorima koji su htjeli uništiti njihove obitelji i domove. Na kraju, svi prisutni ostali su u tišini pod dubokim dojmom izgovorenih riječi te sam siguran da su mnogi mladi shvatili da bi oni trebali biti 'turbo vod' svog vremena i svoje generacije.

Sljedećeg dana u Vukovaru posjetili smo Trpinjsku cestu popularno zvanu 'groblje tenkova', gdje se još jednom mogla vidjeti sva hrabrost, ali i ludost hrvatskih branitelja, koji su se, takorekuć, goloruki suprostavljali tenkovima i oklopnim vozilima. Za kraj ovog povijesnog puta dobili smo detaljan uvid u borbu za grad heroja Vukovar. U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, pukovnik Pero Mihaljević prikazao nam je kako se Vukovar branio, tko je sudjelovao, kada su se akcije odvijale, što je dovelo do pada Vukovara i još mnogo pojedinosti. Kada stojite u tom gradu, kada slušate pukovnika koji je sudjelovao u ratu, kada gledate karte, kada gledate oružja sa kojim su se hrvatski branitelji branili onda tek tada možete shvatiti što je bio Domovinski rat, što je bio Domovinski rat za Vukovar i za njegove stanovnike. Baš zato iznimno je bilo važno i lijepo vidjeti toliko mladih na Susretu hrvatske katoličke mladeži koji su se došli pokloniti žrtvama, koji su se došli pokloniti gradu heroja jer upravo na taj način uspomene na njih žive i na taj način njihova žrtva nikada neće biti uzaludna. Vukovar je simbol Domovinskog rata, Vukovar je mjesto posebnog pijeteta, Vukovar je mjesto koje treba imati svu našu pažnju, svaki dan u godini te na kraju mi mladi iz HKM Berlin kada god budemo u prilici posjetiti ćemo Vukovar, jer Vukovar nikad zaboravljen biti neće.

08.05.2017.

Foto: IKA

ODRŽANA HRVATSKA VEČER U GEISLINGENU Prihod od večeri ide u humanitarne svrhe

24.04.2018.

Prihod od večeri namijenjen je pomoći učenicima osnovne škole ‘Zdenko Turković’ iz Kutjeva. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije