NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2017
tekst
tekst

EU

LE PEN PORAŽENA Macron je novi francuski predsjednik: 'Učinit ću sve kako se više ne bi glasalo za ekstremiste'

Foto: Official Le Web

Dobio dvije trećine glasova.

Br. pregleda: 1026

Foto: Official Le Web

Autor: Hina/CroExpress

Emmanuel Macron, pobjednik nedjeljnih francuskih predsjedničkih izbora, najavio je da želi ujediniti zemlju i prevladati podjele, a na proslavi pobjede ispred pariškog muzeja Louvre pred više tisuća svojih pristaša poručio je da želi ostvariti pobjedu i na parlamentarnim izborima u lipnju kako bi mogao provesti svoju politiku, prenose agencije.

Uz zvuke himne EU-a, Beethovenove Ode radosti, centrist Macron je kasno navečer u nedjelju ispred Louvrea svoje pristaše i sve koji su glasali za njega upozorio da će ih ponovno trebati na lipanjskim izborima, kada će biti potrebno osvojiti ‘čvrstu većinu’ nužnu za bilo kakav stvarni zaokret.

‘Imamo ogroman zadatak razviti stvarnu, čvrstu većinu, većinu za promjene kakve Francuska želi i zaslužuje. To je ono što od vas za šest tjedana očekujem’, poručio je 39-godišnji Macron biračima, upozorivši kako će ih ‘trebati opet i opet’.

‘Danas je okrenuta nova stranica naše duge povijesti. Želim da ta stranica bude stranica nade i obnovljenog povjerenja’, naglasio je Macron.

Također je rekao da razumije osjećaj ‘bijesa, bespomoćnosti’ koji je naveo brojne francuske birače da daju svoj glas Macronovoj suparnici u drugom izbornom krugu desničarki Marine Le Pen. ‘Učinit ću sve što mogu kako bi u pet godina (kao predsjednik) osigurao da više nema razloga da se glasa za ekstremiste’, rekao je Macron.

Macron, bivši ministar u vladi predsjednika Francoisa Hollandea, nakon samo dvije godine ministarskog staža (2014.-2016.) napustio je Socijalističku stranku i osnovao svoju stranku En Marche! (Naprijed!) i kao neovisni kandidat centra uspio pobijediti u predsjedničkoj utrci. Sada se nada da će njegova pobjeda donijeti dodatni impuls njegovoj stranci, i čini se da te nade nisu bez osnova.

Dvije odvojene ankete čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, pokazale su da će u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u lipnju najviše glasova osvojiti Macronova stranka i njezini politički partneri. U prvom krugu izbora za donji dom parlamenta 11. lipnja za Macronovu stranku En Marche! ili za njegove saveznike, centrističku stranku Modem, glasovat će 26 posto ispitanika, pokazala je anketa tvrtke Harris Interactive.

Desničarska Nacionalna fronta osvojit će 22 posto glasova, koliko i konzervativni Republikanci i njihov partner UDI. Radikalna ljevičarska stranka Nepokorena Francuska Jean-Luca Melenchona dobit će 13 posto glasova, a Socijalisti osam posto, pokazuju rezultati ankete provedene u nedjelju nakon što je centrist Macron izabran za novog predsjednika Francuske.

Odvojena anketa koju je provela tvrtka Kantar Sofres pokazala je da će En Marche!/Modem osvojiti 24 posto glasova, Republikanci i UDI 22 posto, a Nacionalna fronta 21 posto, dok su projekcije za Nepokorenu Francusku 15 posto a za Socijaliste devet posto.

Nakon prebrojanih više od 90 posto glasova na nedjeljnim izborima, objavljeno je da je Macron osvojio 65,52 posto glasova, a Le Pen 34,48 posto. Dužnosnici iz cijeloga svijeta trijumf Macrona ocijenili su kao pobjedu umjerenosti i Europske unije, a njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala ga je kako bi mu uputila ‘tople’ čestitke. Macronovi savjetnici kazali su da je budući francuski predsjednik također telefonski razgovarao i s britanskom premijerkom Theresom May i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Ipak, rekordnih 3,8 milijuna praznih odnosno neispravnih glasačkih listića pokazalo je da mnogi birači nisu bili zadovoljni izborom između liberalnog kandidata centra i krajnje desničarke.

08.05.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

SVAKI PETI SEKSUALNI ZLOČIN U BAVARSKOJ POČINIO AZILANT 'Kada vide veliku grupu muških azilanata na cesti, žene se osjećaju ugroženo'

21.09.2017.

Žene koje su 2015. poželjele dobrodošlicu tražiteljima azila sada imaju mnogo drugačiji stav. Više>

Foto: Pixabay.com

(VIDEO) ZANIMANJE - ZASTUPNIK U BUNDESTAGU Plaća je oko 9500 eura bruto, ali to nije sve

21.09.2017.

Zastupnici na internetu moraju precizno objaviti za koju organizaciju, tvrtku, poduzeće rade i koliko točno zarađuju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu