NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.07.2017
tekst
tekst

EU

LE PEN PORAŽENA Macron je novi francuski predsjednik: 'Učinit ću sve kako se više ne bi glasalo za ekstremiste'

Foto: Official Le Web

Dobio dvije trećine glasova.

Foto: Official Le Web

Autor: Hina/CroExpress

Emmanuel Macron, pobjednik nedjeljnih francuskih predsjedničkih izbora, najavio je da želi ujediniti zemlju i prevladati podjele, a na proslavi pobjede ispred pariškog muzeja Louvre pred više tisuća svojih pristaša poručio je da želi ostvariti pobjedu i na parlamentarnim izborima u lipnju kako bi mogao provesti svoju politiku, prenose agencije.

Uz zvuke himne EU-a, Beethovenove Ode radosti, centrist Macron je kasno navečer u nedjelju ispred Louvrea svoje pristaše i sve koji su glasali za njega upozorio da će ih ponovno trebati na lipanjskim izborima, kada će biti potrebno osvojiti ‘čvrstu većinu’ nužnu za bilo kakav stvarni zaokret.

‘Imamo ogroman zadatak razviti stvarnu, čvrstu većinu, većinu za promjene kakve Francuska želi i zaslužuje. To je ono što od vas za šest tjedana očekujem’, poručio je 39-godišnji Macron biračima, upozorivši kako će ih ‘trebati opet i opet’.

‘Danas je okrenuta nova stranica naše duge povijesti. Želim da ta stranica bude stranica nade i obnovljenog povjerenja’, naglasio je Macron.

Također je rekao da razumije osjećaj ‘bijesa, bespomoćnosti’ koji je naveo brojne francuske birače da daju svoj glas Macronovoj suparnici u drugom izbornom krugu desničarki Marine Le Pen. ‘Učinit ću sve što mogu kako bi u pet godina (kao predsjednik) osigurao da više nema razloga da se glasa za ekstremiste’, rekao je Macron.

Macron, bivši ministar u vladi predsjednika Francoisa Hollandea, nakon samo dvije godine ministarskog staža (2014.-2016.) napustio je Socijalističku stranku i osnovao svoju stranku En Marche! (Naprijed!) i kao neovisni kandidat centra uspio pobijediti u predsjedničkoj utrci. Sada se nada da će njegova pobjeda donijeti dodatni impuls njegovoj stranci, i čini se da te nade nisu bez osnova.

Dvije odvojene ankete čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, pokazale su da će u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u lipnju najviše glasova osvojiti Macronova stranka i njezini politički partneri. U prvom krugu izbora za donji dom parlamenta 11. lipnja za Macronovu stranku En Marche! ili za njegove saveznike, centrističku stranku Modem, glasovat će 26 posto ispitanika, pokazala je anketa tvrtke Harris Interactive.

Desničarska Nacionalna fronta osvojit će 22 posto glasova, koliko i konzervativni Republikanci i njihov partner UDI. Radikalna ljevičarska stranka Nepokorena Francuska Jean-Luca Melenchona dobit će 13 posto glasova, a Socijalisti osam posto, pokazuju rezultati ankete provedene u nedjelju nakon što je centrist Macron izabran za novog predsjednika Francuske.

Odvojena anketa koju je provela tvrtka Kantar Sofres pokazala je da će En Marche!/Modem osvojiti 24 posto glasova, Republikanci i UDI 22 posto, a Nacionalna fronta 21 posto, dok su projekcije za Nepokorenu Francusku 15 posto a za Socijaliste devet posto.

Nakon prebrojanih više od 90 posto glasova na nedjeljnim izborima, objavljeno je da je Macron osvojio 65,52 posto glasova, a Le Pen 34,48 posto. Dužnosnici iz cijeloga svijeta trijumf Macrona ocijenili su kao pobjedu umjerenosti i Europske unije, a njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala ga je kako bi mu uputila ‘tople’ čestitke. Macronovi savjetnici kazali su da je budući francuski predsjednik također telefonski razgovarao i s britanskom premijerkom Theresom May i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Ipak, rekordnih 3,8 milijuna praznih odnosno neispravnih glasačkih listića pokazalo je da mnogi birači nisu bili zadovoljni izborom između liberalnog kandidata centra i krajnje desničarke.

08.05.2017.

Piran (foto: Federico Orsini / Wikimedia)

SLOVENSKI MINISTAR POZIVA EUROPSKU KOMISIJU 'Pritisnite Hrvatsku, sad je prava prilika'

21.07.2017.

Hrvatski je slučaj sličan poljskom, vjeruje Cerar. Više>

Foto: Hina/Damir Senčar

UTOČIŠTE Čak 3000 Turaka u ovoj godini zatražilo azil u Njemačkoj

15.07.2017.

Nakon neuspjelog puča 15. srpnja 2016., iz državne službe protjerano je više od 130.000 službenika. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ U ITALIJI Petnaest tisuća Hrvata Furlanije čeka na priznanje hrvatskog kao službenog jezika

13.07.2017.

Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar