NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.09.2017
tekst
tekst

Kultura

SEDLAR IZAŠAO IZ DRUŠTVA HRVATSKIH FILMSKIH REDATELJA Nakon što je protiv njega ponovo pokrenut postupak pred Časnim sudom

Foto: Hina/Denis Cerić

Zaključio je kako dosad nije imao nikakve koristi od DHFR-a.

Br. pregleda: 1431

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Nakon što je od Časnog suda Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) primio Obavijest o pokretanju postupka protiv njega na temelju prijave Snježane Tribuson, redatelj Jakov Sedlar izašao je iz tog društva.

Sedlar u dopisu koji je poslao Društvu, navodi kako je riječ o ‘uličnoj varijanti prijave’, s obzirom da, napominje, nema datum kada je poslana, njezinoga potpisa, niti broja kada je i od koga zaprimljena. 

Po njegovim riječima, Tomislav Fiket i Hana Jušić već su ga ranije prijavljivali Časnom sudu zbog filma ‘Jasenovac - istina’, što je prethodni saziv tog suda odbacio, a Fiket ga je još 1999. prijavio i DORH-u zbog ‘Četveroreda’, što je također odbačeno.

‘Odmah nakon što su se instalirali u Časni sud, od nekih njima bliskih osoba čuo sam da im je prvi i najvažniji cilj mene ukloniti iz Društva, jer im smeta sve ono što moji filmovi nose i poručuju’, istaknuo je u dopisu.

Potvrdom toga smatra sadašnje pokretanje postupka protiv njega, uz pomoć redateljice Tribuson, za koju kaže da se uvrijedila zbog njegovih izjava na HTV-u o njoj i njezinoj obitelji. 

‘Nikada nisam dovodio u pitanje i u sumnju njezin integritet niti njezine obitelji, niti bilo čiji moralni ili bilo koji drugi integritet. Sve što sam rekao u emisiji HTV-a bio je tek kratki odgovor na njezin komentar o meni koji je izrekla u jednim dnevnim novinama’, ustvrdio je u dopisu. 

Dodao je da je nešto i prešutio, odnosno ‘zaboravio reći da je njezin suprug Hrvoje Turković, kao predsjednik Upravnoga odbora HAVC-a, ali i Filmskoga saveza, istome Savezu dodijelio jedanaest milijuna kuna, te da njihov sin više godina radi dizajn izdanjima HAVC-a’.

Sedlar smatra kako bi DHFR najviše trebalo skrbiti o ostvarivanju različitih vrsta prava svojih članova, pa i autorskih. ‘Do sada sam napravio i, valjda, ostvario pravo na nekakvu materijalnu nadoknadu, za osam igranih i preko 70 dokumentarnih filmova. Nikada mi nitko od strane Društva nije javio da li mi za taj moj rad pripada bilo kakva materijalna nadoknada, a filmovi su stalno prikazivani i prikazuju se u Hrvatskoj i po svijetu’, rekao je.

U svom je dopisu upozorio i na ‘bizantinski način predsjednika Društva Danila Šerbedžije komuniciranja s Ivonom Juka’, kada joj je odbio zahtjev da dobije tonski zapis Skupštine. 

Zaključio je kako dosad nije imao nikakve koristi od DHFR-a, već je bio član po automatizmu, ali s obzirom da ‘se sve više promiče u zaštitara nečega što smatra negacijom poslanja umjetnosti u zemlji poput Hrvatske’, više ne želi biti član i tu mu nije mjesto.

03.05.2017.

Foto: de.mfa.hr

IZLOŽBA O ŽUMBERAČKOM USKOKU U BAUTZENU Znate li tko je bio Janko Šajatović?

20.09.2017.

Pokroviteljstvo nad izložbom preuzeo je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann Više>

KUD CROATIA INNSBRUCK Slavi drugi rođendan

17.09.2017.

Udruga ukupno broji 90 članova, od čega ih je 35 aktivno. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu