NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.03.2018
tekst
tekst

Kultura

SEDLAR IZAŠAO IZ DRUŠTVA HRVATSKIH FILMSKIH REDATELJA Nakon što je protiv njega ponovo pokrenut postupak pred Časnim sudom

Foto: Hina/Denis Cerić

Zaključio je kako dosad nije imao nikakve koristi od DHFR-a.

Br. pregleda: 1829

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Nakon što je od Časnog suda Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) primio Obavijest o pokretanju postupka protiv njega na temelju prijave Snježane Tribuson, redatelj Jakov Sedlar izašao je iz tog društva.

Sedlar u dopisu koji je poslao Društvu, navodi kako je riječ o ‘uličnoj varijanti prijave’, s obzirom da, napominje, nema datum kada je poslana, njezinoga potpisa, niti broja kada je i od koga zaprimljena. 

Po njegovim riječima, Tomislav Fiket i Hana Jušić već su ga ranije prijavljivali Časnom sudu zbog filma ‘Jasenovac - istina’, što je prethodni saziv tog suda odbacio, a Fiket ga je još 1999. prijavio i DORH-u zbog ‘Četveroreda’, što je također odbačeno.

‘Odmah nakon što su se instalirali u Časni sud, od nekih njima bliskih osoba čuo sam da im je prvi i najvažniji cilj mene ukloniti iz Društva, jer im smeta sve ono što moji filmovi nose i poručuju’, istaknuo je u dopisu.

Potvrdom toga smatra sadašnje pokretanje postupka protiv njega, uz pomoć redateljice Tribuson, za koju kaže da se uvrijedila zbog njegovih izjava na HTV-u o njoj i njezinoj obitelji. 

‘Nikada nisam dovodio u pitanje i u sumnju njezin integritet niti njezine obitelji, niti bilo čiji moralni ili bilo koji drugi integritet. Sve što sam rekao u emisiji HTV-a bio je tek kratki odgovor na njezin komentar o meni koji je izrekla u jednim dnevnim novinama’, ustvrdio je u dopisu. 

Dodao je da je nešto i prešutio, odnosno ‘zaboravio reći da je njezin suprug Hrvoje Turković, kao predsjednik Upravnoga odbora HAVC-a, ali i Filmskoga saveza, istome Savezu dodijelio jedanaest milijuna kuna, te da njihov sin više godina radi dizajn izdanjima HAVC-a’.

Sedlar smatra kako bi DHFR najviše trebalo skrbiti o ostvarivanju različitih vrsta prava svojih članova, pa i autorskih. ‘Do sada sam napravio i, valjda, ostvario pravo na nekakvu materijalnu nadoknadu, za osam igranih i preko 70 dokumentarnih filmova. Nikada mi nitko od strane Društva nije javio da li mi za taj moj rad pripada bilo kakva materijalna nadoknada, a filmovi su stalno prikazivani i prikazuju se u Hrvatskoj i po svijetu’, rekao je.

U svom je dopisu upozorio i na ‘bizantinski način predsjednika Društva Danila Šerbedžije komuniciranja s Ivonom Juka’, kada joj je odbio zahtjev da dobije tonski zapis Skupštine. 

Zaključio je kako dosad nije imao nikakve koristi od DHFR-a, već je bio član po automatizmu, ali s obzirom da ‘se sve više promiče u zaštitara nečega što smatra negacijom poslanja umjetnosti u zemlji poput Hrvatske’, više ne želi biti član i tu mu nije mjesto.

03.05.2017.

HRVATKI VELIKANI Prije 44 godine preminuo je Mato Lovrak kojem ćemo zauvijek biti zahvalni za Vlak u snijegu

14.03.2018.

Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti. Više>

'SUSRETI' Hrvatske književnice predstavile dvanaestero suvremenih hrvatskih pjesnika u glavnom gradu Kolumbije

13.03.2018.

Knjigu je objavila nakladnička kuća Editorial Escarabajo, a urednik joj je poznati kolumbijski pjesnik Eduardo Bechara Navratilova. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ČUVARI HRVATSKE BAŠTINE (2) Legenda o Veroniki Desinićkoj

12.03.2018.

Povezuje ju se uz dvorac Veliki Tabor. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a