NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

BiH

DODIK PISAO UN-U 'Republika Srpska ne traži odcjepljenje od Bosne i Hercegovine'

Foto: Hina/Tanjug

Milorad Dodik u više je navrata najavljivao mogućnost raspada zemlje.

Br. pregleda: 1353

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je u pismu koje je uputio glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu da se taj entitet ne želi odcijepiti od Bosne i Hercegovine i pritom optužio bošnjačkog člana državnog vrha Bakira Izetbegovića i predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) za kršenje ustava.

‘Usprkos tvrdnjama SDA, Republika Srpska ne traži odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. Republika Srpska u stvari radi na realizaciji decentraliziranog Daytonskog sustava koji, kako je Europska unija jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU-u’, napisao je Dodik u popratnom pismu izvještaja koje je vlada RS-a uputila Vijeću sigurnosti UN-a.

Milorad Dodik u više je navrata najavljivao mogućnost raspada zemlje u slučaju nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

U pismu je čelnik RS-a naveo kako su Daytonskim sporazumom date velike ovlasti entitetima i konstitutivnim narodima čiju su poziciju narušili visoki međunarodni predstavnici u interesu centralizacije zemlje koju zagovaraju bošnjački političari.

Predsjednik RS-a je naveo kako je Izetbegović, prigodom jednostranog podnošenja zahtjeva za revizijom presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ)
zloupotrijebio instituciju državnog vrha, jednostrano pokušavajući pokrenuti reviziju presude protiv Srbije unatoč tome što za to nije imao potporu kolektivnog predsjedništva.

‘Izetbegovićev potez bio je provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta Republike Srpske i prava srpskog naroda’, naveo je Dodik u pismu i pojasnio kako je Izetbegović prkosio i Međunarodnom sudu pravde ignorirajući njegovu obavijest da Sakib Softić, koji je bio zastupnik BiH u prvobitnom postupku prije 10 godina više nema ovlasti zastupati BiH.

SDA je u pismu Dodik nazvao ‘islamističkom strankom koja radi na tome da BiH pretvori u utočište džihadista’ te je pojasnio kako ova stranka koristi Tužiteljstvo BiH kojim progoni političke protivnike.

Vlasti RS-a uputile su Dodikovo pismo i posebni izvještaj vlade uoči redovite polugodišnje rasprave pred UN-om o stanju u BiH.

30.04.2017.

Foto: KTA

PREDSJEDNIK NACIONALNE FEDERACIJE HRVATA SAD Posjetio Vrhbosansku nadbiskupiju, zamoljen da iseljenici ne zaborave Hrvate BiH

26.05.2017.

Rukavini je predstavljena slika cijele Vrhbosanske nadbiskupije i svih njezinih ustanova. Više>

NJEMAČKO VELEPOSLANSTVO U BIH 'ZATRPANO' Ne može više izdavati termine za podnošenje zahtjeva za vize

26.05.2017.

Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču