NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HRVATSKO DUŠOBRIŽNIŠTVO U ŠVICARSKOJ Duhovna skrb počela 1953., danas hercegovački franjevci djeluju u 12 misija

Foto: Ivan Bošnjak

45 hrvatskih misionara ugradili su 603 godine svoga svećeničkog rada u pastoralnu skrb u Švicarskoj.

Br. pregleda: 1354

Foto: Ivan Bošnjak

Autor: CroExpress/IKA

Na znanstveno-stručnom skupu povodom 50. obljetnice Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu 26. travnja o dušobrižništvu u Švicarskoj govorio je voditelj HKM St. Gallen fra Mićo Pinjuh.

Donoseći neke povijesne datosti, istaknuo je kako se ove godine slavi 50 godina od utemeljenja HKM za Švicarsku, kako se tada zvala, te ujedno 50 godina hodočašća Gospi u Einsiedeln. Istaknuo je kako je duhovna skrb za Hrvate u Švicarskoj započela 1953. dolaskom fra Lucijana Kordića, hercegovačkog franjevca, na liječenje. Godina 1967. smatra se službenim početkom, jer je tada ravnatelj HIP dr. Vince na prijedlog Hercegovačke franjevačke provincije dekretom potvrdio fra Ljubu Krasića, koji je započeo pastoralnu skrb 1. srpnja 1967. U tom kontekstu spomenuo je kako se Hercegovačka franjevačka provincija obvezala da će i ubuduće sukladno porastu i potrebama hrvatskih katolika u toj zemlji osiguravati dodatne svećenike svoje zajednice za službu u toj zemlji, što izvršava do današnjih dana, pa stoga tamo ne djeluje drugi dijecezanski ili redovnički kler.

Predstavljajući današnje stanje, istaknuo je kako u Švicarskoj djeluje 12 katoličkih misija o kojima skrbi 15 hercegovačkih franjevaca. HKM uz svoje aktivnosti, imaju i zajedničko i to dvodnevno svehrvatsko hodočašće Gospi u Einsiedeln, ‘Rumen list’ molitveno-pokorničko okupljanje hrvatske katoličke mladeži pod okriljem Gospe u Einsiedelnu te ‘CroMin’ susret hrvatskih ministranata i malih misijskih zborova. K tomu se objavljuje i zajedničko glasilo hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj ‘MOVIS’. 

O. Pinjuh iznio je i nekoliko zanimljivih brojčanih podataka: 45 hrvatskih misionara, članova Hercegovačke franjevačke provincije, tijekom pet desetljeća ugradili su 603 godine svoga svećeničkog rada u pastoralnu skrb u Švicarskoj. Tome broju valja dodati 280 godina stručnog, marljivog i samozatajnog pastoralno-katehetskog rada tridesetak misijskih suradnica.

28.04.2017.

Foto: IKA

STEPINČEVO U AALENU 'Došli ste ovdje jer se borite za nešto steći, imati, a meni će biti jako drago da vidim da jeste'

19.02.2018.

Svečano misno slavlje u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Više>

Foto: Zlatko Duzbaba

FOTOGALERIJA Proslava Stepinčeva i duhovna obnova u HKM Stuttgart

13.02.2018.

Kako je bilo, pogledajte u našoj fotogaleriji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu