NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NIŠTA OD THOMPSONA U KREMSMÜNSTERU? Austrijski mediji tvrde da je koncert zabranjen, pjevačev menadžment da nije

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Zabranu su tražili predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske stranke Austrije te razne inicijative.

Br. pregleda: 3198

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: Hina/CroExpress

Uprava grada Kremsmünstera u Gornjoj Austriji navodno je zabranila u četvrtak nastup hrvatskom glazbeniku Marku Perkoviću Thompsonu koji je trebao biti održan u subotu u lokalnoj sportskoj dvorani, javljaju austrijski mediji.

‘Mi smo organizatora koncerta obavijestili da gradska dvorana više ne stoji na raspolaganju. Žao mi je da je do ovog došlo. Ja sam protiv svake vrste ekstremizma. Ubuduće ćemo malo bolje provjeravati komu izdajemo dvoranu’, rekao je gradonačelnik Kremsmuenstera Gerhard Obernberger iz Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Rekao je da nakon najnovijih saznanja o ideološkoj pozadini koncerta više ‘ne može jamčiti javni red i mir’. Kako javlja dnevnik Oberösterreichische Nachrichten (OÖN) uprava grada je i u kontaktu s Austrijskim uredom za zaštitu ustavnog poretka.

Gradonačelnik Kremsmünstera kaže 'da kod sklapanja ugovora o najmu gradske dvorane nije moglo biti jasno da se radi o manifestaciji desno-ekstremne ideologije nego da je priredba bila najavljena kao ‘Hrvatska večer'’.

Prije toga su predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske stranke Austrije te razne inicijative zatražile zabranu koncerta.

‘Kada se već unaprijed zna da jedna ovakva manifestacija služi tomu da jednu grupu ljudi u Austriji huška protiv druge, tada tu manifestaciju treba zabraniti’, rekao je parlamentarni zastupnik Zelenih Kai Oellinger a kako prenosi agencija APA.

On je ukazao na to da je Thompsonu već jednom, 2008. bio zabranjen nastup u Koruškoj, ali i Njemačkoj, Nizozemskoj i Švicarskoj.

Predsjednica ogranka Socijaldemokratske stranke Austrije za Gornju Austriju Bettina Stadtbauer rekla je da u Gornjoj Austriji ne smije biti mjesta za ‘desno radikalne nastupe’.

Povjerenik za integraciju savezne pokrajine Gornja Austrija Rudi Anschober je također pozdravio zabranu koncerta.

‘Dug je bio put za useljenike iz bivše Jugoslavije ka suživotu u Austriji. Danas to funkcionira dobro. I zato ne smijemo dopustiti da se to dovede u pitanje huškanjem koje dolazi izvana’, rekao je Anschober.

Zabranu koncerta tražio je i predsjednik Odbora preživjelih koncentracijskog logora Mauthausen Willy Mernyi.

‘Sramota je da se mrziteljima Židova i Srba dopusti širenje njihove ideologije mržnje’, rekao je Merny.

Kako javlja OÖN, organizator koncerta, vlasnik jedne zaštitarske tvrtke, Krasmidar Gadžić, ne razumije kritike na račun koncerta.

‘Mi smo već imali dobra iskustva s nastupima Marka Perkovića Thompsona u Beču i nije bilo nikakvih problema’, rekao je Gadžić i dodao kako ‘ni umjetnik niti organizator’ ne žele imati veze s ideologijom koja im se pripisuje te zaključuje kako su ‘ta vremena prošla’.

Austrijski mediji koji izvještavaju o zabrani koncerta navode i da se na njegovim nastupima ponekad izvode i pjesme koje veličaju ustaški pokret.

Međutim, menadžment hrvatskog pjevača tvrdi da koncert nije zabranjen. Njihovo priopćenje, objavljeno na službenoj Facebook stranici, prenosimo u cijelosti.

Thompsonov menadžment: Nikakva zabrana nije izrečena

Dragi prijatelji,

zbog velikog broja prijetnji građana srpske nacionalnosti potpomognute nekim antifašističkim organizacijama, koncert u dvorani Bezirkssporthalle u gradu Kremsmünsteru u Austriji je doveden u pitanje.

Naime, bez obzira na to što organizator ima sve potrebne dozvole za održavanje toga koncerta, oni tamošnjoj vlasti prezentiraju Thompsona kao fašistu, a ne kao glazbenika. Njegove pjesme im prevode na način da je s njima poticao na istrebljenje Srba s njihovog teritorija kao i da na njegovim koncertima uvijek ima incidenata.

Nikakva zabrana nije izrečena kako pišu neki mediji niti je izdan nikakav dokument o otkazivanju dvorane, a još manje da postoji neka zabrana za održavanje koncerta.

Zabrana ne može ni biti izdana jer njihova priča nema uporišta osim izgovorenih laži.

Na temelju takvih laži gore navedeni dolaze kod mjesnih vlasti sa zahtjevima da uskrate organizatoru dvoranu.

U svakom slučaju zabrane nema niti je može biti, jedino što mogu, to je otkazivanje dvorane organizatoru iako ima sve pravovaljane dozvole za održavanje koncerta.

Hoće li mjesne vlasti pokleknuti pod pritiscima na uštrb svojih građana hrvatske nacionalnosti kako bi nezakonito udovoljio prosvjednicima, znati ćemo sutra i obavijestiti Vas o svemu.

28.04.2017.

Foto: Hina/Damir Senčar

(FOTO) SJAJNA ATMOSFERA U NIŽNJI NOVGORODU Argentinaca je mnogo više nego Hrvata, a svima smeta samo jedna stvar – cijena piva!

21.06.2018.

Kao zagrijavanje za večerašnji okršaj ‘Vatrenih’ i ‘Gauča’ i navijači su odigrali svoju utakmicu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2