NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

BiH

JAVILI SE PROGNANI BANJALUČANI 'Biste li biskupa Komaricu stavili u kućni pritvor kao Radovan Karadžić?'

Foto: Hina/Mario Strmotić

Stoje iza biskupa.

Br. pregleda: 1616

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Udruga 'Nazaret' iz Zagreba, koja okuplja prognane Hrvate Banjaluke i banjalučkog područja kritizirala je u srijedu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova napada na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, uspoređujući te poteze s pokušajima haaškog optuženika Radovana Karadžića da ušutka banjalučkog biskupa za vrijeme rata.

‘Pitamo se biste li vi našeg biskupa stavili u kućni pritvor kao što je to napravio Radovan Karadžić 1995. godine jer mu je smetalo što biskup piše pisma i upoznaje svijet sa zbivanjima u Banjolučkoj biskupiji’, navodi se u otvorenome pismu udruge Nazaret koja je dostavljena i medijima.

Pri tome su ocijenili kako je napadati biskupa Komaricu, kojega su nazvali jedinim instinskim mirotvorcem u Republici Srpskoj, 'krajnje nehumano i necivilizirano, pogotovo što je biskup u svim svojim istupima uvijek govorio i govori istinu'.

‘Stojimo iza svega što je biskup Komarica rekao’, navodi je u pismu.

Iz Nazareta su pojasnili kako Dodik iznosi neistine jer zatvara oči pred činjenicom da je iz entiteta protjerano oko 95% nesrba te tako stvorena Republika Srpska.

Opovrgnuli su Dodikove navode da je svim povratnicima Republika Srpska vratila kuće i stanove, te da to istodobno nije učinila Republika Hrvatska.

‘Kao prvo vratio se samo neznatan broj prognanih, a vraćene kuće su devastirane i opljačkane, kao i stanovi’, navodi se u pismu u kojem se ističe da su, ‘za razliku od prakse u RS, u RH sve kuće Srba obnovljene i sve to na teret hrvatske države’.

Iz udruženja prognanih banjalučkih Hrvata 'Nazaret' pozvali su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se ispriča banjalučkom biskupu Franji Komarici tvrdeći da bi to to bio ‘hrabar potez i kršćanski čin’.

27.04.2017.

Foto: KTA

PREDSJEDNIK NACIONALNE FEDERACIJE HRVATA SAD Posjetio Vrhbosansku nadbiskupiju, zamoljen da iseljenici ne zaborave Hrvate BiH

26.05.2017.

Rukavini je predstavljena slika cijele Vrhbosanske nadbiskupije i svih njezinih ustanova. Više>

NJEMAČKO VELEPOSLANSTVO U BIH 'ZATRPANO' Ne može više izdavati termine za podnošenje zahtjeva za vize

26.05.2017.

Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču