NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

BiH

JAVILI SE PROGNANI BANJALUČANI 'Biste li biskupa Komaricu stavili u kućni pritvor kao Radovan Karadžić?'

Foto: Hina/Mario Strmotić

Stoje iza biskupa.

Br. pregleda: 2388

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Udruga 'Nazaret' iz Zagreba, koja okuplja prognane Hrvate Banjaluke i banjalučkog područja kritizirala je u srijedu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova napada na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, uspoređujući te poteze s pokušajima haaškog optuženika Radovana Karadžića da ušutka banjalučkog biskupa za vrijeme rata.

‘Pitamo se biste li vi našeg biskupa stavili u kućni pritvor kao što je to napravio Radovan Karadžić 1995. godine jer mu je smetalo što biskup piše pisma i upoznaje svijet sa zbivanjima u Banjolučkoj biskupiji’, navodi se u otvorenome pismu udruge Nazaret koja je dostavljena i medijima.

Pri tome su ocijenili kako je napadati biskupa Komaricu, kojega su nazvali jedinim instinskim mirotvorcem u Republici Srpskoj, 'krajnje nehumano i necivilizirano, pogotovo što je biskup u svim svojim istupima uvijek govorio i govori istinu'.

‘Stojimo iza svega što je biskup Komarica rekao’, navodi je u pismu.

Iz Nazareta su pojasnili kako Dodik iznosi neistine jer zatvara oči pred činjenicom da je iz entiteta protjerano oko 95% nesrba te tako stvorena Republika Srpska.

Opovrgnuli su Dodikove navode da je svim povratnicima Republika Srpska vratila kuće i stanove, te da to istodobno nije učinila Republika Hrvatska.

‘Kao prvo vratio se samo neznatan broj prognanih, a vraćene kuće su devastirane i opljačkane, kao i stanovi’, navodi se u pismu u kojem se ističe da su, ‘za razliku od prakse u RS, u RH sve kuće Srba obnovljene i sve to na teret hrvatske države’.

Iz udruženja prognanih banjalučkih Hrvata 'Nazaret' pozvali su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se ispriča banjalučkom biskupu Franji Komarici tvrdeći da bi to to bio ‘hrabar potez i kršćanski čin’.

27.04.2017.

Mile Budak (foto: Wikipedia)

AKTIVISTI UKLONILI IME USTAŠKOG DUŽNOSNIKA IZ MOSTARSKE ULICE Postavili zamjensko ime

20.02.2018.

Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica. Više>

Foto: Hina/Tanjug

DODIK PLATIO KAZNU ZA PREBRZU VOŽNJU U HRVATSKOJ Tvrdi da nije želio zaštitu hrvatske policije: 'Ne osjećam se sigurno da me oni štite'

18.02.2018.

Prestretač hrvatske prometne policije zaustavio je Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu