NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

NAPETO U SPLITU Zbog kontroverzne predstave ušli u kazalište s transparentom i pjevali, policija podnijela optužne prijedloge

Foto: Hina/Milan Šabić

Nisu primjenjivane nikakve mjere prisile.

Br. pregleda: 3037

Foto: Hina/Milan Šabić

Foto: Hina/Milan Šabić

Foto: Hina/Milan Šabić

Autor: Hina/CroExpress

Nakon prosvjeda protiv predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Olivera Frljića , koja je u splitskom HNK u ponedjeljak navečer počela s pola sata zakašnjenja, policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Nisu primjenjivane nikakve mjere prisile protiv bilo koga iz skupine ovih 18 osoba, rekli su u policiji.

Predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Olivera Frljića, koja je trabala početi u 20 sati, počela je tek pošto je policija iz gledališta udaljila ljude koji su držali transparente i pjevali.

U policiji su rekli i kako se utvrđuje i tko je razbio staklo najavnog izloga na pročelju zgrade Kazališta, u kojemu je plakat predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’. Staklo je razbijeno, a ispod njega je zalijepljen transparent ‘Ova predstava me vrijeđa’.

Prosvjednici su ranije stajali pred Kazalištem držeći višemetarsku hrvatsku zastavu i transparente ‘Sotono, odlazi iz našeg grada’, ‘Split ima svoju kulturu’, ‘I u ratu i u miru mi smo spremni’, ‘Ne izazivajte nas’, ‘Ova predstava me vrijeđa’; nosili raspelo, a za vrijeme prosvjeda čuli su se uzvici ‘nema predstave’ i ‘ne damo da nam vrijeđaju Isusa.’

Skupina specijalne policije je nešto poslije 19 sati, 40-ak minuta prije početka predstave, došla pred HNK i zatražila od prosvjednika da se pomaknu od ulaza, postavila željeznu ogradu i stala iza nje čuvajući pristup zgradi.

U HNK su rekli kako oni ne planiraju otkazati predstavu, čiji je početak bio predviđen u 20 sati, ali u 20,20 sati još nije počela.

Ovo je prosvjed ‘kršćanskog Splita protiv predstave koja je bogohulna i koja direktno vrijeđa kršćane i muslimane ovog grada,’ rekao je obraćajući se nazočnima jedan od organizatora, Mihael Darko Burazin iz splitsko-dalmatinske podružnice Hrasta. To nije umjetnost, ‘ona je ciljano postavljena da provocira, ponižava i vrijeđa,’ rekao je.

Split je ‘oduvijek bio kršćanski grad,’ krunica je bila oko vrata većine hrvatskih vojnika u obrambenom Domovinskom ratu, a sada ‘netko sebi daje za pravo da na sve to pljune i da nas vrijeđa,’ ustvrdio je Burazin. ‘Taj netko je nacionalni izdajnik i ljudska ništarija, a mišljenja sam da mu osim nas luđaka poreznih obveznika još netko plaća da radi ovo što radi, a nije teško pogoditi tko,’ poručio je Burazin.

Problem je, kazao je, što taj ‘netko’ nalazi za svoje projekte suradnike ‘u Republici Hrvatskoj, u ministrici kulture i intendantu HNK u Splitu i što od nas svih građana Splita i Republike Hrvatske pravi idiote.’

Rekao je da ga je prilikom prijavljivanja skupa policijski službenik upozorio da se ne smiju nositi transparenti uvredljivog sadržaja, da će oni koje bi ih nosili biti privedene i transparenti uklonjeni i zamolio ‘prisutne policajce da po istoj logici privedu Olivera Frljića’. Njegova je predstava za sve nas ovdje prisutne je uvredljiva i bogohulna, dodao je Burazin.

‘Ovo vrijeđa sve u Splitu i nedopustiva je takva predstava, ovo je katastrofa što nam se događa,’ rekao je s govornice Ahmed Suljanović, bivši pripadnik 4. gardijske brigade, pozdravljen burnim pljeskom.

25.04.2017.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu