NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.07.2017
tekst
tekst

BiH

'NAPREDAK' BRANI KOMARICU 'Dodik se drži stare komunističko-boljševičke direktive o svećenicima'

Foto: Hina/Mario Strmotić

Dodik je prošlog tjedna najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati.

Br. pregleda: 1347

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu predstavljaju otvorenu prijetnju koja je nedopustiva, stajalište je uprave Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ iz kojega su u ponedjeljak pozvali sve odgovorne da biskupa zaštite ali i da se ne dopusti da ostane zamagljena istina o progonima i obespravljenosti Hrvata u RS na koju on uporno ukazuje.

Reagirajući na ponovljene Dodikove optuže i uvrede na račun biskupa Komarice iz središnjice ‘Napretka’ u Sarajevu su ocijenili kako se aktualni predsjednik RS očevidno drži ‘stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji’ te stoga ni biskup ne bi smio postavljati pitanja poput onoga što je s pravima prognanih Hrvata.

Dodik je prošlog tjedna najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati no iz ‘Napretka’ podsjećaju kako je svaki dijalog prekinut još prije pet godina i to voljom vlasti RS.

‘Istina se ne može skriti, ma koliko Dodik 'ravnopravnost' Hrvata demagoški legitmirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u vladi RS-a, stoji u ‘Napretkovoj’ izjavi.

Ističu kako se biskup ustrajno zalaže za male, obične ljude koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta.

Dodik je pak, kako ocjenjuju, dužan odgovoriti na biskupovo legitimno pitanje ‘gdje su moji katolici i gdje su njihova prava’ a žalosnim su ocijenili to što u biskupovu obranu od Dodikovih napada nije stao nitko od hrvatskih dužnosnika u BiH.

Iz HKD ‘Napredak’ iskazali su punu potporu biskupu Komarici u njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u, te su apelirali i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u tom entitetu uz poruku kako ‘vapaj za istinom i pravdom banjolučkog biskupa ne smije ostati usamljen’.

24.04.2017.

Interpol screenshot

BOŠNJACI NA METI INTERPOLA Zbog terorizma potraga za 17 islamista

20.07.2017.

Posljednja potjernica raspisana u srijedu. Više>

Foto: Hina/Tanjug

DODIK ZASTRAŠUJE POVRATNIKE Muslimane nazvao 'okupatorima' Podrinja

17.07.2017.

Reagirao visoki predstavnik međunarodne zajednice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar