NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2017
tekst
tekst

EU

JEDINSTVEN SLUČAJ U POVIJESTI NJEMAČKE KRIMINALISTIKE Napadač na autobus Dortmunda želio zaraditi na smrti igrača?!

Foto: Pixabay.com

Prilikom napada koji je, kako je priopćeno, imao cilj ubiti i ozlijediti što više igrača.

Br. pregleda: 2155

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Napadač na autobus s igračima Borussije Dormunda je jedan elektroničar s juga Njemačke koji je ubijanjem i ranjavanjem igrača htio zaraditi na spekulacijama s dionicama ovog nogometnog kluba, priopćilo je u petak Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.
Stručnjaci govore o jedinstvenom slučaju u povijesti njemačke kriminalistike.

‘Mi polazimo od toga da je osumnjičeni Sergej W. odgovoran za napad na autobus s igračima Borussije Dortmund 11.4. ove godine. Isto tako vjerujemo da je djelovao sam’, rekla je u petak glasnogovornica Saveznog državnog odvjetništva Frauke Koehler.

Osumnjičenom se predbacuje pokušaj ubojstva, nanošenje tjelesnih ozljeda i aktiviranje eksplozivnih naprava. Prilikom napada koji je, kako je priopćeno, imao cilj ubiti i ozlijediti što više igrača, ozlijeđen je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Odvjetništvo 28-godišnjem Sergeju W., koji posjeduje rusko i njemačko državljanstvo, predbacuje da je ciljanim napadom na momčad Borussije htio utjecati na nagli pad vrijednosti dionica ovog kluba što bi mu, s obzirom na to da je na sam dan napada kupio 15.000 tzv. opcija prodaje (put options), donijelo veliku dobit. Osumnjičen je nekoliko dana prije kupnje opcija podigao kredit u iznosu od 40.000 eura.

Dnevnik Bild piše da je osumnjičeni padom vrijednosti dionica, koji je uslijedio nakon napada, ostvario dobit od gotovo četiri milijuna eura.

Policija je došla na trag Sergeju W., koji je živio u jednom mjestu usred Scharzwalda na jugozapadne Njemačke, nakon što je dobila dojavu banke o sumnjivim novčanim transakcijama. Prateći taj trag policija je utvrdila da je kupnja opcija prodaje izvršena s internetskog priključka iz hotela u kojem su odsjeli i nogometaši Dortmunda i ispred kojeg je i izvršen napad.

Utvrđeno je da je Sergej W. nekoliko dana prije i poslije napada boravio u hotelu te se pretpostavlja da je odavde i aktivirao eksplozivne naprave koje su se nalazile uz cestu po kojoj je autobus igrača Borussije igrače prevozio na utakmicu Lige prvaka s AS Monacom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izrazio je zaprepaštenost motivom ovog zločina. ‘Ako se potvrde optužbe, onda se zaista suočavamo s posebno odvratnim zločinom’, rekao je de Maiziere.

Predstavnici Borussije su izrazili olakšanje nakon uhićenja osumnjičenog, ali još uvijek vlada zaprepaštenost zbog motiva. ‘Da je očito netko pokušao kroz napad ostvariti dobit, to je čisto ludilo’, rekao je direktor Borussije Hans-Joachim Watzke.

Odmah nakon napada u blizini hotela su pronađena pisma u kojima je tzv. Islamska država na sebe preuzimala odgovornost, ali su istražitelji od samog početka dvojili u vjerodostojnost ovih pisama koje je osumnjičeni očito postavio kako bi istražitelje odveo na pogrešan trag.

22.04.2017.

Foto: securityconference.com

OTVORENA BIRALIŠTA U NJEMAČKOJ Svi očekuju pobjedu Angele Merkel, evo kad će se znati prvi rezultati

24.09.2017.

Birališta su otvorena do 18 sati kada se očekuju i prve prognoze. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

SVAKI PETI SEKSUALNI ZLOČIN U BAVARSKOJ POČINIO AZILANT 'Kada vide veliku grupu muških azilanata na cesti, žene se osjećaju ugroženo'

21.09.2017.

Žene koje su 2015. poželjele dobrodošlicu tražiteljima azila sada imaju mnogo drugačiji stav. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu