NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO Sjećanje na mučeničku smrt Zrinskog i Frankopana

Foto: Zrinska Garda Čakovec

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske.

Br. pregleda: 3154

Foto: Zrinska Garda Čakovec

Autor: Hina/CroExpress

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u povodu proslave šestog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671., a pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Međimurska županija, priopćeno je u subotu iz udruge Zrinska garda Čakovec.

Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu 22. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju 23. travnja, te u Zagrebu na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja.

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske središtem grada, a u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa misno slavlje predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Uz Zrinsku gardu Čakovec u mimohodu će sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Međimurske županije, Kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri i Viteško alkarsko društvo Sinj.
Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj, polaganjem zajedničkog vijenca, te u atriju nastupom gostiju iz Gradišča - Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske.
U nedjelju 23. travnja u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" bit će položeni vijenci na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
Na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke katedrale, gdje će biti služena misa zadušnica.

22.04.2017.

Foto: Misalalic / Wikimedia commons

BISER KONTINENTALNE HRVATSKE U Kopački rit ulaže se 11 milijuna kuna

19.05.2018.

Ovim projektom Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu. Više>

Foto: Hina

SOA IZVIJESTILA PREDSJEDNICU O AFERI HOTMAIL 'Zašto su izbjegavali službene mailove?'

18.05.2018.

Ona sama, dodala je, postavljala je pitanje tko je pisao lex Agrokor. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ČUDO U KLAIĆEVOJ Operirali bebicu tešku 450 grama, nakon pet mjeseci borbe danas je otpuštena doma

18.05.2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić čestitao je liječničkom timu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4