NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO Sjećanje na mučeničku smrt Zrinskog i Frankopana

Foto: Zrinska Garda Čakovec

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske.

Br. pregleda: 2337

Foto: Zrinska Garda Čakovec

Autor: Hina/CroExpress

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u povodu proslave šestog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671., a pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Međimurska županija, priopćeno je u subotu iz udruge Zrinska garda Čakovec.

Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu 22. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju 23. travnja, te u Zagrebu na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja.

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske središtem grada, a u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa misno slavlje predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Uz Zrinsku gardu Čakovec u mimohodu će sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Međimurske županije, Kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri i Viteško alkarsko društvo Sinj.
Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj, polaganjem zajedničkog vijenca, te u atriju nastupom gostiju iz Gradišča - Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske.
U nedjelju 23. travnja u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" bit će položeni vijenci na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
Na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke katedrale, gdje će biti služena misa zadušnica.

22.04.2017.

Foto: Hina/Damir Senčar

ČETIRI ŽUPANIJE IMAT ĆE NOVE ŽUPANE U njih osam ide se u drugi krug

22.05.2017.

Osam dosadašnjih župana u prvom krugu ponovo izabrano. Više>

Foto: Hina

'MOST UŠAO U SVE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE' Petrov zadovoljan: 'HDZ i SDP su ista stranka'

22.05.2017.

U Metkoviću idu u drugi krug za gradonačelnika. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču