NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.03.2018
tekst
tekst

Hrvatska

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO Sjećanje na mučeničku smrt Zrinskog i Frankopana

Foto: Zrinska Garda Čakovec

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske.

Br. pregleda: 3063

Foto: Zrinska Garda Čakovec

Autor: Hina/CroExpress

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u povodu proslave šestog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671., a pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Međimurska županija, priopćeno je u subotu iz udruge Zrinska garda Čakovec.

Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu 22. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju 23. travnja, te u Zagrebu na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja.

U Čakovcu će se u subotu održati mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske središtem grada, a u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa misno slavlje predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Uz Zrinsku gardu Čakovec u mimohodu će sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Međimurske županije, Kadeti Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri i Viteško alkarsko društvo Sinj.
Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj, polaganjem zajedničkog vijenca, te u atriju nastupom gostiju iz Gradišča - Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske.
U nedjelju 23. travnja u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" bit će položeni vijenci na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
Na sam spomendan u nedjelju, 30. travnja, u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke katedrale, gdje će biti služena misa zadušnica.

22.04.2017.

Foto: Hina/Admir Buljubašić

I PLENKOVIĆ RAZMIŠLJA O PROTJERIVANJU RUSKIH DIPLOMATA? 'Vidjet ćemo kako pokazati solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom'

23.03.2018.

Na summitu su čelnici dogovorili dosta oštru izjavu o napadu nervnim otrovom. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku