NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATICA U KOPENHAGENU 'Danske tvrtke su san svakog radnika, puno radno vrijeme je 37 sati, a gotovo je nezamislivo da posao nosiš kući'

Kopenhagen (foto: pixabay.com)

Kaže kako se lako naviknuti na životni standard u Danskoj.

Br. pregleda: 11600

Kopenhagen (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/varazdinski.rtl.hr

Karolina Martan (25) posljednje dvije godine živi u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Prilika za odlazak ukazala se kad se javila na oglas za čuvanje djece, ispričala je za
Varaždinski.hr.

- U početku je sve bilo drugačije od onog na što sam bila naviknuta. Počnimo od toga kako je ovdje bicikl glavno prijevozno sredstvo. U prometu, između ostalog, sudjeluju i romobili, monocikli, ležeći bicikli, turisti na Segwayima. Oh, i bicikli na 3 kotača, sa ogromnim košarama gdje se prevozi sve, od djece i odraslih, do građevinskog materijala!

Ova mlada djevojka čim je stigla u Kopenhagen upisala je školu danskog jezika.

- Nastava je, kao i za ostale učenike i studente, besplatna. Nikad se prije nisam susrela s danskim, no ovdje baš svi pričaju engleski. Tako sam ispočetka sa svima komunicirala na engleskom, a moram priznati još i sad kad sam u žurbi, brzo ispričam na engleskom, iako bih mogla i na danskom. Danski je mješavina engleskog i njemačkog, uz neke razlike – kazala je i dodala kako se trenutno priprema za završni ispit koji je na nacionalnoj razini te je jedan od uvjeta za dobivanje državljanstva.

Kaže kako se lako naviknuti na životni standard u Danskoj.

- Školstvo i zdravstvo su besplatni, točnije, financiraju se iz poreza koji su visoki – čak i do 60 posto bruto plaće! Zvuči strašno, no ovdje su plaće dovoljno visoke tako da, i kad se odbije taj porez, ostane ti i više nego dovoljno.

- Danske tvrtke su san svakog radnika. Puno radno vrijeme iznosi 37 sati tjedno, a gotovo je nezamislivo da posao nosiš kući ili da ostaješ duže na poslu. Osim toga, nitko se ne boji za svoju plaću jer o tome se brinu sindikati koji efikasno štite prava radnika.

Nekretnine u Danskoj su jako skupe, pogotovo u Kopenhagenu, ali to nije jedini problem. 

- Ovdje je ponuda nekretnina daleko manja od potražnje, pa tako da bi uopće kupio ili unajmio nešto, najprije moraš biti na listi čekanja. Prosječna cijena unajmljivanja jedne sobe u zajedničkom kućanstvu iznosi 4.000 do 5.000 kuna, a za jednosoban stan mnogi parovi plaćaju i više od 10.000 kuna – priča.

- Moja stambena situacija je nešto bolja, s obzirom da mi dečko studira, pa imamo pravo na studentski smještaj. No ovo nema nikakve veze s onim što se naziva studentskim smještajem u Hrvatskoj. Naime, 'studentski' ovdje samo naznačava da nitko osim studenata (i njihovih partnera) nema pravo najma koji je, u tom slučaju, nešto jeftiniji od standardnog. Imali smo sreće pa smo unajmili kuću od 50 metara kvadratnih, s velikom kuhinjom, dnevnom sobom, spavaćom sobom, kupaonom, hodnikom i velikim dvorištem. Naravno, taj luksuz za prihvatljivu cijenu opravdava i činjenica da ne živimo u centru, već na periferiji grada, što nam i ne predstavlja neki problem.

Priznaje kako je teško kad si sam daleko od svih, no to te nauči da cijeniš ljude u svojoj blizini.

- Naravno da mi nedostaju dragi prijatelji iz Hrvatske i obitelj, ali čovjek se navikne. Srećom, današnja tehnologija nam omogućuje da se i vidimo i čujemo kad god poželimo.

21.04.2017.

MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA S AUSTRIJSKIM HRVATIMA Posjetila i Hrvatsku katoličku misiju Beč

19.06.2018.

Potpredsjednica hrvatske Vlade sudjelovala u Beču na sastanku Stalnog vijeća OESS-a. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock