NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ZAISKRILO IZMEĐU DODIKA I KOMARICE 'Republika Srpska nije lakrdija od države, za Uskrs ste javnosti podvalili pamflet'

Foto: Hina

Odgovor predsjednika RS na Komaričino pismo.

Br. pregleda: 5784

Foto: Hina

Autor: CroExpress/HMS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu poručuje da njegove 'neistinite izjave ne doprinose miru i suživotu' i naglašava da se u Republici Srpskoj poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet.

‘Poštujući najveći kršćanski praznik – Vakrs, bio sam uzdržan da ne reagiram odmah na Vaše neprimjerene i nedolične izjave, ali vidim da se Vi ne libite zlorabiti i ovaj veliki kršćanski praznik da iznesete niz neistina i da napadnete Republiku Srpsku, u kojoj stolujete i živite bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali građani Republike Srpske’, napisao je Dodik u pismu Komarici.

Podsjetivši na činjenicu da banjalučki biskup već duže vremena daje nedolične izjave na račun Republike Srpske, poput one da je ‘u njoj izvršen genocid nad Hrvatima’, Dodik je naglasio da se ‘Komarica duboko i avanturistički miješa u politiku i pri tom pokazuje njeno totalno nepoznavanje, čime ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u Republici Srpskoj’.

‘Nije točno da entitet Republika Srpska znači da u njoj ne postoje drugi narodi, niti je točno da je Republika Srpska lakrdija od države kako to neodgovorno i neprimjereno običnog građanina, a kamoli biskupa Vi tvrdite. U Republici Srpskoj se poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čovjeka na slobodu i vlastiti identitet, a dokaz za to je, recimo, i podatak da su tri ministra u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Vlade ili predsjednik Vrhovnog suda iz reda hrvatskog naroda’.

Dodik je u pismu Komarici naveo da je Republika Srpska nastala kao želja srpskog naroda za slobodu, da živi zajedno s drugima i dijeli mir i tu slobodu, a uređena je Daytonskim sporazumom i ima svoj Ustav, zakone i demokratski izabranu vlast.

‘Vi ste, u najmanju ruku, ophrvani mentalitetom isključivosti dok ste smogli snage da iznesete teške neistine kako u Republici Srpskoj za Hrvate ‘nema kruha, nema zraka’…!? Moram biti iskren i reći da još nitko do sada nije smogao snage da takav pamflet podmetne ovdašnjoj javnosti, ali Vi, nažalost, jeste i to za Vaskrs. Ali, to nije sve.

I u Vašem vapaju o sve manje katolika u Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci, Vi ste zatvoreni u sebe, dobrim dijelom izbjegavate istinu, dok Vam nije palo na pamet da je recimo većina Hrvata s prostora Republike Srpske useljena u neki od 50.000 udobnih stanova i kuća Srba protjeranih iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Karlovca i ostalih gradova u Hrvatskoj’, naglasio je predsjednik RS.

On je napisao da je Republika Srpska svakom Hrvatu i Bošnjaku povratniku u RS vratila stan ili kuću, ali da Hrvatska to nije učinila, iako je bila obvezna.

‘Razlog za to je dobrim dijelom zbog međunarodne zajednice koja se oglušila na to, ali i zbog Vašeg upornog angažmana na dezinformiranju međunarodne zajednice o položaju izbjeglih Srba i statusu njihove imovine u Hrvatskoj na Vašim ne rijetkim putovanjima po svijetu. Prema Vašim dosadašnjim javnim istupima, zaključio sam da uglavnom nastupate jednostrano, govoreći samo o položaju katolika, odnosno Hrvata, a skoro nikad se niste oglašavali i zalagali za jednaka prava svih’, naglašava se u pismu.

Predsjednik RS smatra da je zanimljivo da, kako je napisao, Komaričin pamflet o ugroženosti Hrvata u Republici Srpskoj dolazi u vrijeme kada podaci hrvatskog Ministarstva uprave govore da je s popisa birača u Hrvatskoj izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

‘Nije vam palo na pamet to komentirati’, napisao je Dodik u pismu, rekavši Komarici da ‘nas svete kršćanske knjige uče da govorimo istinu i samo istinu i da poštujemo velike praznike’.

‘Nažalost, Vi ne poštujete ni jedno ni drugo što smo vidjeli i ovog Vaskrsa, odnosno Uskrsa. Mi preko Vaših ovakvih nastupa ne možemo olako preći, zato i ukazujem na Vaše propuste koji ne doprinose miru i suživotu svih na ovim prostorima, a Bog ako hoće neka Vam prašta’.

19.04.2017.

Foto: CroExpress

PRIJE 161 GODINU Rođen hrvatski znanstvenik koji 'oživi' svaki put kad se zemlja zatrese

23.01.2018.

Njegove misli i ideje bile su doslovce vizionarske i došle su do izražaja tek mnogo poslije. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

DAN D ZA HRVATSKU Sve je u našim rukama – ovo su tri moguća scenarija prije utakmice Hrvatske i Francuske

23.01.2018.

Švedska i Norveška u srijedu igraju u 18:15 tako da će Hrvatska i Francuska kad počnu u 20:30 znati na čemu su. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu