NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

JAČANJE 'PREDNJE PRISUTNOSTI' Hrvatska će sudjelovati u borbenim skupinama u Poljskoj

Foto: MORH/OSRH

Konačnu odluku o sudjelovanju donijet će Hrvatski sabor.

Br. pregleda: 1662

Foto: MORH/OSRH

Autor: Hina/CroExpress

Republika Hrvatska podupire sve odluke NATO saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s tim Ministarstvo obrane RH pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti 'ojačane prednje prisutnosti' (eFP) u Litvi i Poljskoj, priopćeno je u utorak MORH-a, iz kojeg navoda da je Hrvatska izrazila spremnost sudjelovati i u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om u Poljskoj.

Nakon što je Vijeće za obranu u raspravi o budućim aktivnostima Oružanih snaga RH u inozemstvu dalo potporu prijedlogu sudjelovanja OS RH u sklopu koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a (eFP - enhanced Forward Presence) u Republici Litvi i Republici Poljskoj, održane su i potrebne konzultacije sa svim relevantnim strukturama, a na poziv Republike Poljske, Republika Hrvatska izrazila je spremnost sudjelovati i u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om u Poljskoj.

Konačnu odluku o sudjelovanju donijet će Hrvatski sabor, ističe se u priopćenju MORH-a.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane podsjećaju da je na samitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti NATO saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti građana Saveza na istoku.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a, eFP, provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Navedene četiri borbene skupine bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga pod vodstvom četiri vodeće države – Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska), navode iz MORH-a.

Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane

Kao izraz solidarnosti, Republika Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza usmjerene na jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s navedenim, Ministarstvo obrane RH pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i Republici Poljskoj, ističu iz MORH-a.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i brojčana veličina ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (SR Njemačka i SAD), očekuje se kako će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Litvi sudjelovati do 200 pripadnika Oružanih snaga RH, dok će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Poljskoj sudjelovati do 90 pripadnika Oružanih snaga RH.

Glede vremena raspoređivanja očekuje se da će pripadnici Oružanih snaga RH biti raspoređeni u borbenu skupinu u Poljskoj do kraja 2017., a u borbenu skupinu u Litvi početkom 2018. godine.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti - eFP, koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. One će se ogledati kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti, navodi se u priopćenju.
Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima, naglašavaju iz MORH-a.


18.04.2017.

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

PRONAĐENA 13-GODIŠNJA BARBARA Policija istražuje je li bila oteta

17.08.2017.

Otac rekao medijima da vjeruje da je riječ o otmici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart