NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

JAČANJE 'PREDNJE PRISUTNOSTI' Hrvatska će sudjelovati u borbenim skupinama u Poljskoj

Foto: MORH/OSRH

Konačnu odluku o sudjelovanju donijet će Hrvatski sabor.

Br. pregleda: 2152

Foto: MORH/OSRH

Autor: Hina/CroExpress

Republika Hrvatska podupire sve odluke NATO saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s tim Ministarstvo obrane RH pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti 'ojačane prednje prisutnosti' (eFP) u Litvi i Poljskoj, priopćeno je u utorak MORH-a, iz kojeg navoda da je Hrvatska izrazila spremnost sudjelovati i u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om u Poljskoj.

Nakon što je Vijeće za obranu u raspravi o budućim aktivnostima Oružanih snaga RH u inozemstvu dalo potporu prijedlogu sudjelovanja OS RH u sklopu koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a (eFP - enhanced Forward Presence) u Republici Litvi i Republici Poljskoj, održane su i potrebne konzultacije sa svim relevantnim strukturama, a na poziv Republike Poljske, Republika Hrvatska izrazila je spremnost sudjelovati i u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om u Poljskoj.

Konačnu odluku o sudjelovanju donijet će Hrvatski sabor, ističe se u priopćenju MORH-a.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane podsjećaju da je na samitu NATO-a u Varšavi, u srpnju 2016., donesen niz odluka o jačanju obrambenih sposobnosti NATO saveza, a jedna od njih usmjerena je i na podizanje sigurnosti građana Saveza na istoku.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a, eFP, provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Navedene četiri borbene skupine bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga pod vodstvom četiri vodeće države – Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska), navode iz MORH-a.

Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza za jačanje kolektivne sigurnosti i obrane

Kao izraz solidarnosti, Republika Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza usmjerene na jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s navedenim, Ministarstvo obrane RH pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i Republici Poljskoj, ističu iz MORH-a.

Iako će konačan sastav, vrijeme raspoređivanja i brojčana veličina ovisiti o dogovoru s vodećim nacijama (SR Njemačka i SAD), očekuje se kako će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Litvi sudjelovati do 200 pripadnika Oružanih snaga RH, dok će u okviru borbene skupine raspoređene u Republici Poljskoj sudjelovati do 90 pripadnika Oružanih snaga RH.

Glede vremena raspoređivanja očekuje se da će pripadnici Oružanih snaga RH biti raspoređeni u borbenu skupinu u Poljskoj do kraja 2017., a u borbenu skupinu u Litvi početkom 2018. godine.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti - eFP, koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. One će se ogledati kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO aktivnosti, navodi se u priopćenju.
Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima, naglašavaju iz MORH-a.


18.04.2017.

Foto: CroExpress

PLENKOVIĆ PROTIV REVIZIJE VATIKANSKIH UGOVORA 'Ne mijenjamo naš odnos s Katoličkom crkvom i Svetom stolicom'

22.04.2018.

Naglasio je da će njegova vlada nastaviti s dijalogom i poštovanjem obveza ugovora. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije