NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

17-GODIŠNJA DRAMA KOSOVSKIH HRVATA Na Veliki petak konačno dobili priliku za novi život

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Dobili ključeve novih kuća.

Br. pregleda: 5959

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Četrdeset jedna obitelj kosovskih Hrvata, koja je 1999. tijekom rata na Kosovu prognana u Hrvatsku, u petak je, nakon 18 godina, primila ključeve novoizgrađenih stambenih objekata u naselju Dumače kod Petrinje, a u stambene objekte i infrastrukturu utrošeno je oko 17,2 milijuna kuna.

Naime, 10,6 milijuna utrošeno je za gradnju obiteljskih kuća, a 6,6 milijuna u izgradnju infrastrukture, rečeno je na primopredaji knjučeva, koje je uručio ministar državne imovine Goran Marić.

Po dolasku u Hrvatsku 1999. godine oko tri stotine kosovskih Hrvata bili su smješteni u Voćinu, te u montažnim objektima u Dumačama, a prije šest godina u naselju Mala Gorica, također pokraj Petrinje.

Tek sada hrvatski prognanici s Kosova imaju svoju trajnu adresu i svoj dom u Hrvatskoj, istaknuto je na svečanosti.

Ovime je završena 17-godišnja drama prognanika s Kosova. Izdržali ste kušnje prognaničke stigme i nakon preživljavanja u uvjetima nedostojnih čovjeka, napokon ste dobili svoj dom. I na taj način hrvatska država i ova Vlada potvrđuje da ima osjećaja i skrbe za potrebe čovjeka. Neka ovo budu ključevi sretnih obitelji, rekao je ministar državne imovine Goran Marić, predajući ključevi prvim stanarima novog naselja.

Važno u naselju izgraditi crkvu, društveni dom, igralište...

Sisački biskup Vlado Košić i prognanički župnik don Paško Glasnović, na svečanosti su naglasili važnost da se u naselju izgradi crkva, društveni dom, igralište i drugi sadržaji nužni za dostojan život budućih 196 stanovnika.

Župnik Glasnović rekao je kako nažalost stotinu članova njihove zajednice nije dočekalo Veliki petak i početak novog života, dok je biskup Košić posebice podsjetio na još uvijek neriješene probleme prognanih Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Daljnju pomoć kosovskim Hrvatima najavili su i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Nakon što su prognanici primili ključeve i ugovore o najmu obiteljskih kuća, Ministar Marić je najavio da će se uskoro pokrenuti postupak izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju, kojim bi država u ovom, ali i sličnim slučajevima, do kraja godine objekte trajno darovala njihovim sada zaštićenim korisnicima. Na taj se načim omogućuje daljnje ulaganje korisnika u uređenje stambenog prostora, rekao je.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda ta obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar, jedan od najangažiranijih za završetak projekta, potvrdio je kako se ovaj dan predugo čekao.

U višegodišnjem ostvarenju projekta bilo je dosta propusta, neodgovornosti i promašaja, čime su stvoreni dodatni troškovi. Tek nakon što su svi zainteresirani sjeli za stol, projekt je. nakon pet godina zastoja, završen za šest mjeseci, rekao je Mažar. Pojasnio je da su na gotovo dovršenim stambenim objektima i infrastrukturi, u proteklih pet godina nastale velike štete, pa je trebalo uložiti dodatna sredstva za njihovu sanaciju.

Kako je najavio Mažar, nakon što sudski vještaci utvrde konkretnu štetu, Središnji državni ured će pokrenuti postupak za tužbu, odnosno naknadu štete uz zahtjev za odgovornost počinitelja.

Središnji je ured već angažirao prijevoznika, kako bi moglo početi postupno preseljenje obitelji kosovskih Hrvata iz Male Gorice u Dumaču.

15.04.2017.

Foto: Hina

SVI SE PITAJU GDJE SU SNIMKE INCIDENTA A Šešelj bezobrazno poručuje: I dalje ću gaziti hrvatsku zastavu

19.04.2018.

Radikal je održao konferenciju za medije na kojoj je pljunuo još svog otrova. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu