NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MODERNO ROBOVLASNIŠTVO U liberalnoj i bogatoj Njemačkoj danas trgovine ne rade, a Hrvatska nema Veliki petak!

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Je li Hrvatska supermarket ili katolička zemlja?

Br. pregleda: 13738

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Nazvali smo u petak info telefon jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Upitali smo ih: 'Radite li danas skraćeno?'
S druge strane linije zbunjenost. 'Mislite trgovine?'
'Da.'
'Ne gospodine, trgovine rade normalno', odgovor je s druge strane, još uvijek u vrlo zbunjenom tonu.

U Hrvatskoj je postalo normalno da radnici rade na dane kad je u mnogim zemljama to neuobičajeno ili čak zabranjeno. Nedavno je u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa za zabranu rada nedjeljom, koji je rijetko gdje adekvatno plaćen čak i onima koji su voljni raditi na taj dan.

Nažalost, mnogi nemaju izbora. Rado bi nedjeljom bili kod kuće s obitelji, otišli na misu, otišli na izlet, odmorili od stresa. No, odbiti raditi ne mogu jer će izgubiti posao.

Ista je situacija na Veliki petak, kad se cijela Hrvatska priprema za jedan od dva najveća katolička blagdana. Na dan kad se vjernici spominju Isusove muke i smrti, velik broj njih zasigurno bi volio posvetiti se promišljanju, duhovnom, molitvi. No, to je malo teže činiti ako ste za blagajnom ili u skladištu. Za usporedbu, u liberalnoj Njemačkoj, u kojoj je katolika oko trećine od ukupnog broja stanovnika, na Veliki je petak blagdan na koji trgovine ne rade te je čak zabranjeno održavati javna slavlja.

Zašto trgovine u Hrvatskoj moraju raditi od jutra od mraka? Razlog je jednostavan - pohlepa vlasnika i potpuna nebriga za privatni život radnika. Kupci ionako u trgovine dolaze po navici - da trgovine ne rade nedjeljom i na blagdane i da rade skraćeno kad je to prigodno, kupci bi se na to lako navikli, a promet vlasnicima ne bi padao.

Hoće li se Hrvatska pretvoriti u gospodarsku velesilu ako ostane rad nedjeljom i ako trgovački lanci ne skrate radnicima radno vrijeme na dane poput Velikog petka? Imaju li hrvatski državnici volje zakonima stati na kraj iskorištavanju radnika koji je postao moderni rob?

Završit ćemo riječima Biskupa Željeznog, Egidije Živkovića, koji se, poput Pape Franje, zauzima za socijalni model poduzetništva.

'Crkva treba dati protumodel u svijetu prihvaćenom modelu bezuvjetnoga gospodarskog rasta i neograničenog iskorištavanja duše, tijela i prirodnog svijeta. (...) Takva Europa može postojati samo na uvjerenju o nepovredivom dostojanstvu čovjeka pred Bogom.(...) Jer, Europa je više nego tek jedan veliki supermarket.'

14.04.2017.

Foto: Hina/Daniel Kasap

HRVATI IZVAN HRVATSKE, PAŽNJA Hrvatski sabor danas će raspravljati o vama

20.10.2017.

Izvješće podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen