NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MODERNO ROBOVLASNIŠTVO U liberalnoj i bogatoj Njemačkoj danas trgovine ne rade, a Hrvatska nema Veliki petak!

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Je li Hrvatska supermarket ili katolička zemlja?

Br. pregleda: 14208

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Nazvali smo u petak info telefon jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Upitali smo ih: 'Radite li danas skraćeno?'
S druge strane linije zbunjenost. 'Mislite trgovine?'
'Da.'
'Ne gospodine, trgovine rade normalno', odgovor je s druge strane, još uvijek u vrlo zbunjenom tonu.

U Hrvatskoj je postalo normalno da radnici rade na dane kad je u mnogim zemljama to neuobičajeno ili čak zabranjeno. Nedavno je u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa za zabranu rada nedjeljom, koji je rijetko gdje adekvatno plaćen čak i onima koji su voljni raditi na taj dan.

Nažalost, mnogi nemaju izbora. Rado bi nedjeljom bili kod kuće s obitelji, otišli na misu, otišli na izlet, odmorili od stresa. No, odbiti raditi ne mogu jer će izgubiti posao.

Ista je situacija na Veliki petak, kad se cijela Hrvatska priprema za jedan od dva najveća katolička blagdana. Na dan kad se vjernici spominju Isusove muke i smrti, velik broj njih zasigurno bi volio posvetiti se promišljanju, duhovnom, molitvi. No, to je malo teže činiti ako ste za blagajnom ili u skladištu. Za usporedbu, u liberalnoj Njemačkoj, u kojoj je katolika oko trećine od ukupnog broja stanovnika, na Veliki je petak blagdan na koji trgovine ne rade te je čak zabranjeno održavati javna slavlja.

Zašto trgovine u Hrvatskoj moraju raditi od jutra od mraka? Razlog je jednostavan - pohlepa vlasnika i potpuna nebriga za privatni život radnika. Kupci ionako u trgovine dolaze po navici - da trgovine ne rade nedjeljom i na blagdane i da rade skraćeno kad je to prigodno, kupci bi se na to lako navikli, a promet vlasnicima ne bi padao.

Hoće li se Hrvatska pretvoriti u gospodarsku velesilu ako ostane rad nedjeljom i ako trgovački lanci ne skrate radnicima radno vrijeme na dane poput Velikog petka? Imaju li hrvatski državnici volje zakonima stati na kraj iskorištavanju radnika koji je postao moderni rob?

Završit ćemo riječima Biskupa Željeznog, Egidije Živkovića, koji se, poput Pape Franje, zauzima za socijalni model poduzetništva.

'Crkva treba dati protumodel u svijetu prihvaćenom modelu bezuvjetnoga gospodarskog rasta i neograničenog iskorištavanja duše, tijela i prirodnog svijeta. (...) Takva Europa može postojati samo na uvjerenju o nepovredivom dostojanstvu čovjeka pred Bogom.(...) Jer, Europa je više nego tek jedan veliki supermarket.'

14.04.2017.

Foto: Hina/Damir Senčar

(FOTO) SJAJNA ATMOSFERA U NIŽNJI NOVGORODU Argentinaca je mnogo više nego Hrvata, a svima smeta samo jedna stvar – cijena piva!

21.06.2018.

Kao zagrijavanje za večerašnji okršaj ‘Vatrenih’ i ‘Gauča’ i navijači su odigrali svoju utakmicu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2