NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

GRANIČNE KONTROLE ZA USKRŠNJE BLAGDANE Slovenski MUP konačno otkrio kako će postupati; ne odustaju od kontrola, ali...

Foto: Hina/Damir Senčar

Za Uskršnje se praznike na granici očekuje uobičajeni povećani promet.

Br. pregleda: 27115

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Državni tajnik u slovenskom MUP-a Boštjan Šefic izjavio je da će vrijeme čekanja na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske za predstojeće uskršnje blagdane i dane vikenda ovisiti o sigurnosnoj procjeni za svaki pojedini prijelaz.

Za Uskršnje se praznike na granici očekuje uobičajeni povećani promet, a Slovenija nije odustala od sustavnog nadzora putnika koji je izmjenama schengenskog zakonika uveden krajem prošlog tjedna, no radit će se sigurnosne ocjene za svaki pojedini prijelaz i ovisno o situaciji na nekima će se obavljati blaža kontrola i privremeno obustavljati sustavan nadzor i skeniranje svakog dokumenta, izjavio je Šefic koji je u srijedu prisustvovao radnom sastanku policijskih dužnosnika zemalja članica s povjerenikom Avramopoulosom u Bruxellesu na temu problematike sustavnog nadzora.

‘Na određenim graničnim prijelazima u kritičnim ćemo razdobljima provjeravati putnike za koje je to prema sigurnosnim i operativnim indikatorima potrebno, a nad putnicima kod kojih se prepoznaju elementi rizika i dalje će se izvoditi sistematski nadzor’, kazao je Šefic, dodavši da je o načinu kontrole Slovenija popodne obavijestila Europsku komisiju.

‘Svim dobronamjernim putnicima želimo omogućiti da u što bržem vremenu prijeđu državnu granicu, ali će se u vrijeme izvan vršnih opterećenja, kad promet na prijelazima bude mali, i dalje obavljati sistematske kontrole svih putnika prilikom ulaska i izlaska’, kazao je Šefic.

Prema njegovim riječima, to ne znači da će se gužve na prijelazima u vrijeme predstojećih dana moći izbjeći jer je promet ionako znatno povećan u vrijeme praznika.

Čekanja u granicama normale

No, policiji smo dali odgovarajuće naputke i usmjerenja da vrijeme čekanja na granici mora biti u granicama normale i da se može nadzirati, kazao je Šefic.

Schengenska uredba ima svoje značenje jer na račun veće sigurnosti treba nešto i žrtvovati, ali jamčim da ćemo imati razumijevanja i sluha za ljude u kolonama, kako bi situacija bila umjerena i pod kontrolom, kazao je slovenski policijski dužnosnik.

Slovenski MUP popodne je u obavijesti putnicima koji ovih dana putuju u Sloveniju ili preko nje preporučio da biraju vrijeme putovanja, kako bi izbjegli gužve, te da se služe manjim graničnim prijelazima koji u uobičajenim situacijama nemaju mnogo prometa, a nalaze se na trasi njihova putovanja. Slovenski i hrvatski državljani, ali i državljani zajedničkog europskog gospodarskog prostora mogu se uz međudržavne i međunarodne služiti i malograničnim prijelazima koji su obično najmanje opterećeni.

Najveći promet za predstojeće blagdane u oba smjera slovenska policija ovih dana očekuje na Macelju, Bregani i graničnim prijelazima u Istri.

13.04.2017.

Foto: Andrej H.

FOTO, VIDEO Tisuće Hrvata u Münchenu u mimohodu za žrtvu Vukovara

19.11.2017.

Nakon mimohoda održao se prigodni program. Više>

Foto: Hina

ZAPALJENE SVIJEĆE PRED VUKOVARSKOM BOLNICOM Molitvi se pridružila i predsjednica

18.11.2017.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju