NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SLOVENIJA ĆE NASTAVITI S PROVJERAMA NA GRANICI, ALI... Želi ih prilagoditi 'životnim potrebama', u četvrtak će se znati više

Foto: Hina/Damir Senčar

Europarlamentarac optužio vladu za gužve.

Br. pregleda: 4990

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Slovenska vladajuća koalicija u utorak je razmatrala probleme do kojih je došlo na graničnim prijelazima s Hrvatskom zbog uvođenja sustavnih kontrola svih putnika u skladu s izmjenama schengenskog zakonika, te se založila za pronalaženje ‘mekšeg’ načina kontrole kako bi se izbjegle velike gužve i čekanja na granici.

‘Složili smo se da uredbu i pravila o schengenskoj kontroli treba poštovati, ali da ih treba prilagoditi životnim potrebama’, kazala je nakon sastanka Simona Lipicer, predsjednica zastupničkog kluba Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar, najveće stranke u trostranačkoj koaliciji.

Nadzor na granici radi sigurnosnih izazova je potreban, ali je potrebno naći mekše načine provedbe pravila u praksi da se omogući nesmetano odvijanje prometa na graničnim prijelazima, dodala je Lipicer.

Premijer Cerar je na sastanku koalicije rekao da se u tom smislu odvijaju pregovori na razini Europske komisije, a na tim su sastancima i slovenski predstavnici. O detaljima rješenja Slovenija još nije obaviještena, a premijer Miro Cerar očekuje da će više o tome biti poznato u četvrtak, dodala je Lipicer.

Mariborski list ‘Večer’ piše u utorak da je promjena schengenskih pravila o kontroli svih putnika krajem prošlog tjedna na slovensko-hrvatskoj granici skoro paralizirala važnu stratešku prometnicu prema krajnjem jugoistoku Europe, na što su se u svojim reakcijama osvrnuli brojni slovenski političari koji striktnu i ‘birokratsku’ primjenu takvih mjera kontrole drže neodrživim te upozoravaju na štetne posljedice na život ljudi i gospodarske tokove.

‘Te su mjere donesene, a da se nije vodilo računa o stanju na terenu. Takav režim kontrole je jednostavno neodrživ’, kazao je slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl, nekadašnji ministar vanjskih poslova Slovenije, prenosi ‘Večer’.

‘Kad bi se napravila analiza troškova i koristi od takve mjere, vidjelo bi se da granične kontrole kao sredstvo u borbi protiv terorizma imaju mali učinak, ali s druge strane zamagljuju uzroke i posljedice migracija’, kazao je Vajgl, dodavši da se vjerojatno nijedan radikalizirani Europljanin, koji se bori u Siriji, neće u zapadnu Europu vraćati u automobilu preko slovensko-hrvatske granice i to u situaciji kad su pooštrene kontrole svih putnika.

Slovenski eurozastupnik Milan Zver, potpredsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, kazao je da je za sve odgovorna sadašnja slovenska vlada jer nije na vrijeme zabranila ‘nezakonit’ prijelaz migranata i izbjeglica 2015/2016., koji je ugrozio schengensku Europu, te da se potkraj prošlog tjedna pokazalo kako ne zna provoditi mjere kontrole u skladu sa Schengenom pa su nastale nepotrebne velike gužve na prijelazima.

‘Za zastoje na granici kriva je slovenska vlada, a ne EU. U schengenskoj uredbi jasno piše da se sustavna kontrola i skeniranje svih dokumenata mogu obustaviti kad dolazi do velikih problema i da se tada uvodi ciljana povremena kontrola’, kazao je Zver, prenosi ‘Večer’.

Po Zverovim bi riječima Cerarova vlada za provedbu adekvatnih kontrola na granici, ako to ne zna sama, morala za pomoć zamoliti Europsku komisiju.

11.04.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0