NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

26 TISUĆA POTPISA ZA NERADNU NEDJELJU Potpisala i europarlamentarka Petir

Ilustracija (foto: pixabay.com)

U RH između 30.000 i 40.000 radnika radi nedjeljom i blagdanima.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Slijedom svojih zalaganja za dostojanstveno radno vrijeme i uvođenje neradne nedjelje, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir potpisala je peticiju međunarodne platforme CitizenGo kojom se u Hrvatskoj zahtijeva izmjena Zakona o radu te uvođenje neradne nedjelje i primjerene naknade za one koji rade nedjeljom i blagdanima.

‘U RH između 30.000 i 40.000 radnika radi nedjeljom i blagdanima bez gotovo ikakve novčane naknade koja je prikladna za rad ‘slobodnim danima’! To omogućuje hrvatski Zakon o radu koji se smatra jednim od najliberalnijih zakona koji daje slobodu poslodavcu da samostalno odlučuje o radnom vremenu, a da pri tome nedjelje i blagdane može platiti samo 1kn više jer hrvatsko zakonodavstvo ne propisuje minimalni iznos naknade za rad nedjeljom i blagdanom. U Hrvatskoj poslodavac može odrediti radno vrijeme od 0-24 sata i tu ima potpunu slobodu koju mu je dala država. Takvo neprimjereno radno vrijeme ostavlja velike tragove na zdravstveno stanje radnika koji su tome izloženi’, stoji u peticiji čiji potpisnici, njih zasada 26 576 tisuća, a kojima se pridružila i Petir, apeliraju na nadležnog ministra da izradi prijedlog Zakona o radu koji će poštivati neradnu nedjelju i blagdane za sve radnike ili za one koji žele raditi nedjeljom da dobiju primjerenu naknadu u iznosu 100% veće naknade za rad nedjeljom i blagdanima.

Petir se za uvođenje slobodne nedjelje zalaže posljednjih 15 godina, a svoje zalaganje započela je još kao zastupnica u Hrvatskom saboru. Njezini su prijedlozi o izmjeni Zakona o trgovini prihvaćeni 2003. i 2009. godine, no odredbe toga zakona zbog prigovora trgovačkih lanaca Ustavni je sud oba puta stavio van snage.

Potaknuta upravo praksom drugih europskih zemalja te poraznom činjenicom da se Hrvatska nalazi na samom vrhu ljestvice zemalja po radu nedjeljom (čak 36,7 % hrvatskih radnika radi nedjeljom - 8,3 % hrvatskih radnika redovito radi nedjeljom, a 28,3 % ih ponekad radi nedjeljom, dok je europski prosjek 25,3 %), Petir je odlučila i u Republici Hrvatskoj potaknuti javnu raspravu kako bi se hrvatskim građanima osigurala neradna nedjelja.

U tu je svrhu u suradnji s tvrtkom MediaNet provela istraživanje javnog mnijenja građana o uvođenju neradne nedjelje te navikama kupovanja nedjeljom koje je pokazalo kako devedeset posto građana Republike Hrvatske smatra da bi trebalo uvesti neradnu nedjelju u trgovinama.

Istraživanje je obuhvatilo i navike kupovanja nedjeljom, a pokazalo se da za razliku od Primorja, Like, Dalmacije i Istre gdje nedjeljom kupuje 61% građana, u kontinentalnoj Hrvatskoj 54% njih ne odlazi u kupovinu nedjeljom, a u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 46%. Nedjeljom kupuje 53% građana, najviše onih od 31 do 40 godina (61%), a najmanje kupuju oni od 61 i više godina (41%). Iako većina ispitanika povremeno kupuje nedjeljom (54%), oni koji su za uvođenje neradne nedjelje u malom broju kupuju svake nedjelje (12%). Od onih koji se protive uvođenju neradne nedjelje 79% njih posjećuje trgovine nedjeljom. Kad se navode razlozi kupovine, građani najčešće kupuju nedjeljom jer im nešto ponestane ili nedostaje, a potrebno im je. Prema broju članova u kućanstvu najmanje kupuju oni koji žive sami (31%) i oni koji žive u velikim kućanstvima sa šest i više osoba (29%). No, ispitanici su složni – nedjelja treba biti neradna. 

11.04.2017.

Foto: Hina

KRSTIČEVIĆ U MÜNCHENU 'Hrvatska sustavno povećava izdvajanja za vojsku'

17.02.2018.

NATO želi da države članice za obranu troše dva posto BDP-a. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

UNATOČ NEGATIVNIM ISKUSTVIMA SA SRBIJANSKIM VODSTVIMA Obitelji nestalih branitelja sastat će se s Vučićem

16.02.2018.

Ponovno će zatražiti konkretne informacije o nestalim osobama, koje se nalaze u različitim arhivima u Srbiji. Više>

Youtube snimka zaslona

DOBRE VIJESTI ZA OBITELJ KOJA JE RASPLAKALA HRVATSKU Općina i dobri ljudi izgradit će im kuću

15.02.2018.

Do sada su obavljeni razgovori s investitorima koji će graditi kuću, a općina Poličnik će dati građevinsko zemljište. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu