NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.11.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŠTO S GRANIČNIM KONTROLAMA ZA USKRŠNJE BLAGDANE? Oglasila se slovenska policija, iz kontrola bi mogli izuzeti ove kategorije putnika

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Slovenija ne odstupa od primjene važećih šengenskih pravila.

Br. pregleda: 30150

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Slovenija je samo privremeno obustavila striktnu kontrolu putnika na granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengena, i to na podlozi vlastite sigurnosne analize, ali će mjere pojačane kontrole koje predviđa izmijenjeni schengenski zakonik i dalje provoditi, objavio u ponedjeljak slovenski MUP u izjavi za javnost koju su prenijeli mediji.

Policija je temeljem analize rizika i ocjene prilika na granici donijela odluku da privremeno obustavi sustavni nadzor onih putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, pri čemu je uvaženo načelo srazmjernosti tih mjera, naveo je u priopćenju slovenski MUP.

Kako se navodi, time Slovenija ne odstupa od primjene važećih šengenskih pravila koja su i do sada predviđala mogućnost sužavanja kontrolnih mjera prema situaciji na terenu i profilu putnika.

Slovenska policija objašnjava da je Ljubljana i prije upozoravala da će striktna primjena kontrole svih putnika, bez obzira jesu li europski državljani ili državljani trećih zemalja, izazvati zastoje i kolone pa će to ponoviti i u informaciji za Europsku komisiju, koju je najavio i premijer Miro Cerar, uoči sastanka koji se, prema slovenskom državnom radiju, na tu temu s predstavnicima Europske komisije može očekivati u utorak ili srijedu.

‘Provjera svih putnika bez logičkih izuzetaka po našoj ocjeni nije mjera koja bi bila u skladu s ciljem schengenske uredbe’, naveli su u slovenskom MUP-u koji će predložiti da se za predstojeće uskršnje blagdane i ubuduće od sustavne kontrole i skeniranja dokumenata
izuzmu putnici u malograničnom prometu, djeca do 12 godina i maloljetne osobe s pratnjom roditelja, starije osobe na organiziranim putovanjima, učenici na ekskurzijama i slične kategorije putnika kod kojih je sigurnosni rizik zbog kojih su mjere donesene manji nego kod ostalih kategorija.

Kako je u ponedjeljak objavila Slovenska tiskovna agencija STA, u Bruxellesu je danas najavljeno da će Europska komisija još ovog tjedna sazvati poseban sastanak sa stručnjacima država članica EU-a o tome kako olakšati probleme koji su se pojavili u vezi s primjenom.

- Cilj je predstojećeg sastanka stručnjaka Europske komisije da se provjerom provođenja mjera do sada, a u suradnji s nacionalnim organima država članica, iznađu najbolja rješenja koja će istodobno biti u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, navodi Slovenska tiskovna agencija.

Slovenski premijer Miro Cerar, koji danas boravi u posjetu BiH, izjavio je u nedjelju da će Slovenija i Hrvatska Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer se stanje na granici koje su one prethodnih dana izazvale pokazalo neprihvatljivim pa je potrebno da se prilagode životu i budu srazmjerne stvarnim potrebama sigurnosne situacije.

11.04.2017.

POČINITELJI SE JOŠ UVIJEK TRAŽE Fotografija išaranog spomenika nije od prekjučer, stara je nekoliko godina

24.11.2017.

Netko je, čini se, poželio manipulirati javnošću osjetljivom na ovakva nedjela. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu