NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŠTO S GRANIČNIM KONTROLAMA ZA USKRŠNJE BLAGDANE? Oglasila se slovenska policija, iz kontrola bi mogli izuzeti ove kategorije putnika

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Slovenija ne odstupa od primjene važećih šengenskih pravila.

Br. pregleda: 30463

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Slovenija je samo privremeno obustavila striktnu kontrolu putnika na granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengena, i to na podlozi vlastite sigurnosne analize, ali će mjere pojačane kontrole koje predviđa izmijenjeni schengenski zakonik i dalje provoditi, objavio u ponedjeljak slovenski MUP u izjavi za javnost koju su prenijeli mediji.

Policija je temeljem analize rizika i ocjene prilika na granici donijela odluku da privremeno obustavi sustavni nadzor onih putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, pri čemu je uvaženo načelo srazmjernosti tih mjera, naveo je u priopćenju slovenski MUP.

Kako se navodi, time Slovenija ne odstupa od primjene važećih šengenskih pravila koja su i do sada predviđala mogućnost sužavanja kontrolnih mjera prema situaciji na terenu i profilu putnika.

Slovenska policija objašnjava da je Ljubljana i prije upozoravala da će striktna primjena kontrole svih putnika, bez obzira jesu li europski državljani ili državljani trećih zemalja, izazvati zastoje i kolone pa će to ponoviti i u informaciji za Europsku komisiju, koju je najavio i premijer Miro Cerar, uoči sastanka koji se, prema slovenskom državnom radiju, na tu temu s predstavnicima Europske komisije može očekivati u utorak ili srijedu.

‘Provjera svih putnika bez logičkih izuzetaka po našoj ocjeni nije mjera koja bi bila u skladu s ciljem schengenske uredbe’, naveli su u slovenskom MUP-u koji će predložiti da se za predstojeće uskršnje blagdane i ubuduće od sustavne kontrole i skeniranja dokumenata
izuzmu putnici u malograničnom prometu, djeca do 12 godina i maloljetne osobe s pratnjom roditelja, starije osobe na organiziranim putovanjima, učenici na ekskurzijama i slične kategorije putnika kod kojih je sigurnosni rizik zbog kojih su mjere donesene manji nego kod ostalih kategorija.

Kako je u ponedjeljak objavila Slovenska tiskovna agencija STA, u Bruxellesu je danas najavljeno da će Europska komisija još ovog tjedna sazvati poseban sastanak sa stručnjacima država članica EU-a o tome kako olakšati probleme koji su se pojavili u vezi s primjenom.

- Cilj je predstojećeg sastanka stručnjaka Europske komisije da se provjerom provođenja mjera do sada, a u suradnji s nacionalnim organima država članica, iznađu najbolja rješenja koja će istodobno biti u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, navodi Slovenska tiskovna agencija.

Slovenski premijer Miro Cerar, koji danas boravi u posjetu BiH, izjavio je u nedjelju da će Slovenija i Hrvatska Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer se stanje na granici koje su one prethodnih dana izazvale pokazalo neprihvatljivim pa je potrebno da se prilagode životu i budu srazmjerne stvarnim potrebama sigurnosne situacije.

11.04.2017.

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Foto: Wikipedia / Zoran Stupar

HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Veliko povećanje ilegalnih prelazaka, ovih pet županija uskoro će se naći na migrantskoj ruti

20.04.2018.

Među 1.371 nezakonitih migranata najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu