NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

11.12.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

RAD 'NA CRNO' U NJEMAČKOJ Naletio sam na oglas u kojem se radnike tretira kao pse na selu za 10 eura po satu

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Taj posao, kad se nudi legalno, plaća se oko 18€ brutto, minimalno.

Br. pregleda: 32100

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Stjepan Bingula

Osnovna ideja rada 'na crno' je da se prevari država s jedne i druge strane, i poslodavca i posloprimca. Ako se radi na crno onda se podrazumijeva, pošto se već vara, da je i zarada veća nego na legalan način. 

Ovih dana naletio sam na jedan oglas za rad u Njemačkoj gdje se traži 'majstore' da 'malterišu'. Plaćanje je 10€ netto 'na crno', stan i hrana plaćeni. Kako je vlasnik napisao, stan je 'krov nad glavom da po tebi ne pada kiša', a hrana je svaki dan dva-tri obroka, koliko tko može pojesti. Znači, isti slučaj kao i pas na selu - ima svoju kućicu da ne pada kiša po njemu i dobije obroka kako je vlasnik pri volji. Ako netko nešto kaže protiv njega, onda 'posjećuje' dotične osobe kod kuće i 'lomi kosti'.

Kakva je računica na 10€ neto rada 'na crno'? 

Taj posao, kad se nudi legalno, plaća se oko 18€ brutto, minimalno. Od 18€ bruto vam se oduzimaju troškovi socijale, mirovinsko, zdravstveno, porez. Na kraju od tih 18€ dobijete oko 13-15€ netto. Znači, već ste tu zakinuti za 5-8 € po satu, s time da nemate ni zdravstveno ni mirovinsko. 8€ ide u džep 'gazde'. K tome, 'gazda' je uštedio još jednom oko 4-5€ po satu koje mora platiti u socijalu kao izdatke na plaću. 

Da je 'pošten', kako se to inače radi 'na crno', ova 'ušteda' se dijeli na pola. Znači realna satnica 'na crno' bi bila 15€. Primjer u čišćenju - tarifna satnica je 9,80€ brutto, a svi koji rade 'na crno' dobivaju i do 15€ po satu.

Mnogi misle da, pošto rade 'na crno', nemaju nikakvog prava. To nije istina. I u tom slučaju poslodavac vam je dužan isplatiti plaću, tj. dogovorenu satnicu. Kad biste ga tužili zbog neisplate, dobili biste presudu, ali nakon toga slijede sankcije protiv vas i njega.

Moja topla preporuka - radite legalno s manjom zaradom. Vidjet ćete, bit ćete sretniji.Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.


10.04.2017.

YouTube screenshot

PO NJEMAČKOJ SE PALE IZRAELSKE ZASTAVE Ministri na nogama: 'To je napad na svakoga'

11.12.2017.

U nedjelju je oko 2500 ljudi demonstriralo u Berlinu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen