NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

STANJE NA GRANICI 'NEPRIHVATLJIVO' Slovenija i Hrvatska će zajedno predložiti izmjene mjera kontrole

Foto: Hina/STA

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom.

Br. pregleda: 10856

Foto: Hina/STA

Autor: Hina/CroExpress

Dva dana nakon početka primjene strožih kontrola na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije u skladu s izmjenama schengenskog zakonika, situacija se u nedjelju popodne donekle normalizirala, a slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će dvije zemlje Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer je sadašnje stanje na granici ‘neprihvatljivo’.

Kako javljaju slovenski mediji, smirivanje stanja posljedica je akcije Slovenije i Hrvatske koje su Bruxelles upozorile na probleme koje je proteklih dana izazvao sustavan nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz schengenskog prostora.

Slovenska agencija STA javlja da su u nedjelju Slovenija i Hrvatska odustale od sustavnog nadzora svih putnika na vanjskoj granici Schengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo kaotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je riječ o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenske medije kazao je da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova schengenska uredba, ‘koju bi trebalo prilagoditi životu’, telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, po riječima slovenskog premijera, Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene mjera iz nedavno promijenjenog schengenskog zakonika o strožim sigurnosnim kontrolama jer je stanje na granici dviju susjednih država koje su te mjere izazvale ‘neprihvatljivo’.

‘Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Schengena, ali ne smijemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi gospodarstvo’, kazao je Cerar. No, slovenski je premijer istodobno dodao da Slovenija ‘primjenjuje’ uredbu koja je zadnjih dana izazvala zastoje te da će to činiti i dalje.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenska policija, ali nije navela kriterije po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sustav kontrole i skeniranje dokumenata.

Glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na graničnim prijelazima ‘s obzirom na prilike’ na prijelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sustavnu kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

10.04.2017.

Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

VIDEO Razigrana Hrvatska željna dokazivanja pobijedila Meksiko

28.05.2017.

Strahovali smo od katastrofe, a dečekali smo senzaciju. Više>

18765796_642942765894347_1560776217918290971_n

VIDEO, FOTO Velik broj Hrvata iz SAD bodrio reprezentaciju u Los Angelesu

28.05.2017.

Utakmica je završila hrvatskom pobjedom 2:1. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču