NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

STANJE NA GRANICI 'NEPRIHVATLJIVO' Slovenija i Hrvatska će zajedno predložiti izmjene mjera kontrole

Foto: Hina/STA

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom.

Br. pregleda: 11846

Foto: Hina/STA

Autor: Hina/CroExpress

Dva dana nakon početka primjene strožih kontrola na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije u skladu s izmjenama schengenskog zakonika, situacija se u nedjelju popodne donekle normalizirala, a slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će dvije zemlje Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer je sadašnje stanje na granici ‘neprihvatljivo’.

Kako javljaju slovenski mediji, smirivanje stanja posljedica je akcije Slovenije i Hrvatske koje su Bruxelles upozorile na probleme koje je proteklih dana izazvao sustavan nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz schengenskog prostora.

Slovenska agencija STA javlja da su u nedjelju Slovenija i Hrvatska odustale od sustavnog nadzora svih putnika na vanjskoj granici Schengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo kaotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je riječ o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenske medije kazao je da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova schengenska uredba, ‘koju bi trebalo prilagoditi životu’, telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, po riječima slovenskog premijera, Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene mjera iz nedavno promijenjenog schengenskog zakonika o strožim sigurnosnim kontrolama jer je stanje na granici dviju susjednih država koje su te mjere izazvale ‘neprihvatljivo’.

‘Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Schengena, ali ne smijemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi gospodarstvo’, kazao je Cerar. No, slovenski je premijer istodobno dodao da Slovenija ‘primjenjuje’ uredbu koja je zadnjih dana izazvala zastoje te da će to činiti i dalje.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenska policija, ali nije navela kriterije po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sustav kontrole i skeniranje dokumenata.

Glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na graničnim prijelazima ‘s obzirom na prilike’ na prijelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sustavnu kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

10.04.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0