NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

STANJE NA GRANICI 'NEPRIHVATLJIVO' Slovenija i Hrvatska će zajedno predložiti izmjene mjera kontrole

Foto: Hina/STA

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom.

Br. pregleda: 11741

Foto: Hina/STA

Autor: Hina/CroExpress

Dva dana nakon početka primjene strožih kontrola na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije u skladu s izmjenama schengenskog zakonika, situacija se u nedjelju popodne donekle normalizirala, a slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će dvije zemlje Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene spornih mjera jer je sadašnje stanje na granici ‘neprihvatljivo’.

Kako javljaju slovenski mediji, smirivanje stanja posljedica je akcije Slovenije i Hrvatske koje su Bruxelles upozorile na probleme koje je proteklih dana izazvao sustavan nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz schengenskog prostora.

Slovenska agencija STA javlja da su u nedjelju Slovenija i Hrvatska odustale od sustavnog nadzora svih putnika na vanjskoj granici Schengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo kaotične prilike ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je riječ o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Slovenski premijer Cerar najavio je sastanak s europskim povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, a u izjavi za slovenske medije kazao je da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova schengenska uredba, ‘koju bi trebalo prilagoditi životu’, telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, po riječima slovenskog premijera, Europskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmjene mjera iz nedavno promijenjenog schengenskog zakonika o strožim sigurnosnim kontrolama jer je stanje na granici dviju susjednih država koje su te mjere izazvale ‘neprihvatljivo’.

‘Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Schengena, ali ne smijemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi gospodarstvo’, kazao je Cerar. No, slovenski je premijer istodobno dodao da Slovenija ‘primjenjuje’ uredbu koja je zadnjih dana izazvala zastoje te da će to činiti i dalje.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenska policija, ali nije navela kriterije po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sustav kontrole i skeniranje dokumenata.

Glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na graničnim prijelazima ‘s obzirom na prilike’ na prijelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sustavnu kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

10.04.2017.

Bavarski premijer Markus Söder (foto: Twitter)

NJEMAČKA SAVEZNA DRŽAVA POSTAVLJA KRIŽEVE Na ulazu u svoje institucije kao znak svog identiteta i kršćanskih vrijednosti

25.04.2018.

Križ će od 1. .lipnja biti postavljen isključivo na uredima bavarskih institucija, ne i državnih. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NIJEMAC SE ŠOKIRAO Mislio je da su mu prije četiri godine u Hrvatskoj slučajno stavili bloker kotača na auto...

25.04.2018.

ADAC navodi da je u jednom slučaju hrvatski 'utjerivač dugova' za kaznu od 13 eura tražio čak 407 eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije