NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

FOTOGALERIJA Posjetili smo Koprivnicu, dom 'Pisanica od srca' koje su prošle cijeli svijet

Foto: Francisko Pavljuk

Izložba pisanica ‘Ususret Uskrsu’ na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Br. pregleda: 2410

Foto: Francisko Pavljuk

Autor: Francisko Pavljuk

Projekt ‘Pisanica od srca’ Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije ove godine obilježava deset godina postojanja.

Ove godine posjetitelji imaju priliku vidjeti najviše pisanica do sada. Uz desetu obljetnicu projekta Pisanica od srca izdana je i posebna brošura ‘Pisanica od srca – 10 godina’ u kojoj se nalaze sve važne informacije o projektu.

Ove godine oslikano je ukupno šesnaest pisanica, od čega ih je trinaest prodano, dvije će biti poklonjene, a jedna ostaje za potrebe županijske Turističke zajednice – rekao je Zdravko Mihevc, direktor TZ Koprivničko-križevačke županije istaknuvši zadovoljstvo uspjehom koji su pisanice postigle tijekom svih ovih godina, prenosi koprivnica.hr.

Tijekom deset godina trajanja ‘Pisanice od srca’, u 82 grada diljem Hrvatske i inozemstva izloženo je 75 pisanica. Pisanice su tako krasile trgove, galerije i sajamske prostore Rima i Vatikana, New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Klagenfurta, Bruxellesa, Praga, Graza, Salzburga, Beča, Münchena, Bogdanaca, Balatonboglara, Nikšića, Riversidea, Pečuha, Pariza, Rige, Kotora, Međugorja, Subotice, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovara, Marseillea, Unterpullendorfa, Tomislav-grada, Orebića, Konstanza i Koprivnice. I ove godine, Pisanica od srca otići će u Veliku Pisanicu, ali i u slovensku Lendavu te u Berlin i češki Olomouc, poznat kao Mali Prag.

'Naivna' uskršnja jaja

Prije deset godina Turistička zajednica Koprivničko – križevačke županije osmislila je i pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive, pod nazivom ‘Pisanica od srca’. Ideja je bila da se spoji tradicija uskršnjeg oslikavanja pisanica i naive oslikavanjem na velikim formatima kako bi se dobilo nešto jedinstveno i originalno, a radovi bili prikladni za izlaganjem na velikim javnim prostorima.

Počelo je eksperimentiranje s materijalima i načinima oslikavanja i traženja načina optimalne realizacije originalne ideje. Prvu ‘Pisanicu od srca’ izradio je 2008. godine koprivnički umjetnik Branko Dolenec. Bilo je to armirano i ožbukano veliko jaje koje se pokazalo izuzetno teškim i nepogodnim za manipuliranje i transport. To jaje, oslikano s elementima nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva poklonjen je Austrijskom gradu Klagenfurtu u Koruškoj (Kärnten).

Iste te godine Koprivnički majstor Tihomir Želimorski izradio je pisanicu od drveta, a oslikali su je, u naivnoj maniri, članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara: Branko Matina, Zlatko i Željko Kolarek, Ljerka Tropšek, Zlatko Štrfiček, Stjepan Pongrac i Milan Generalić. Od 2009. godine izrađuju se pisanice od poliestera visoke 2.05 m i široke 1,5 m, a teške svega tridesetak kilograma, koje i danas, izrađuje križevački obrtnik Dragutin Bermanec. Tijekom svih ovih godina slikari naive iz cijele Podravine svojim kistovima udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja na ovim velikim pisanicama od poliestera.

Osim već spomenutih Štrfičeka i Pongraca, u oslikavanju ovih pisanica najčešće su sudjelovali Josip Gregurić, Đuro Jaković, Martin i Stjepan Đukin, Dragutin Kovačić, Vladimir Ivančan, Drago Žufika i Zdravko Šabarić. Osim njih svoj obol dali su i Darko Domitrović, Mirko Horvat, Ivan Kančal, Ivan Rođak, Josip Tot, Marija Stipan, Tomislav Grabar, Radovan Grgec, Radmila Bošnjak Kolarek, Martin Kopričanec, Vlado Dolenec, Pero Topljak, Zlatko Huzjak, Dragutin Bešenić i Franjo Mihočka. Svoj doprinos dali su i mnogi drugi slikari naive.

Za 'Pisanice' se zna u cijelom svijetu

‘Pisanica od srca’, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma. Ideja da ‘Pisanica od srca’ postane hrvatska specifičnost i atrakcija pretvorila se u zbilju. U početku je ulagano mnogo truda i sredstava da se senzibilizira hrvatska i inozemna javnost za ovaj projekt. Danas za ‘Pisanice od srca’ znaju u cijelome svijetu putem TV i radijskih postaja, raznih portala, društvenih mreža i tiskovina. Priloge su o projektu snimile i najveće i najutjecajnije svjetske novinske agencije kao što su BBC, Reuters, Associated Press, Xinhua te ih putem svojih servisa distribuirale širom svijeta.

Važnu su ulogu u promociji ‘Pisanice od srca’ imali i brojni turisti koji se širom svijeta fotografiraju uz hrvatske pisanice. Vlastitim naporima i sredstvima, ali i uz potporu, prije svega Koprivničko – križevačke županije, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice ‘Pisanice od srca’ krase brojne trgove, izložbene prostore i galerije diljem Hrvatske, Europe i SAD-a. Posebno ističemo izlaganje jedne od pisanica u GINA galeriji na Manhattanu, u samom srcu New Yorka.

Za Turističku zajednicu Koprivničko – križevačke županije i same slikare najveće je priznanje bila audijencija kod Svetog Oca Benedikta XVI. koji je osobno primio na dar ‘Pisanicu od srca’. Pisanica je oslikana u galeriji Alberto Sondi u Rimu uz prisustvo brojnih stanovnika Rima i turista koji su se tamo zatekli. Već tradicionalno, svake godine uoči Uskrsa, u suradnji s Gradom Koprivnicom, organizira se izložba velikih pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici, kako bi žitelji i posjetitelji Koprivnice i županije mogli vidjeti neke ranijih godina oslikane pisanice, ali i one koje te godine odlaze na svoja krajnja odredišta.

Izložba pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici otvorena je još do 10. travnja 2017.FOTOGALERIJA:

10.04.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0