NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

POČEO NOVI REŽIM PROVJERE NA GRANICAMA Evo kako će se provjera vršiti, koga će se sve provjeravati i što s građanima BiH, Srbije...

Foto: Hina

Schengen polako zamire.

Br. pregleda: 53537

Foto: Hina

Autor: CroExpress

Republika Hrvatska od petka ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka.

>>> POLICIJA POTVRDILA STRAHOVANJA PUTNIKA Zbog novih pravila očekuju veće gužve na granicama

Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić poručio je u četvrtak građanima da imaju strpljenja na granicama. 'Mi ćemo dati sve od sebe da s tehničkim i ljudskim potencijalima to napravimo što bolje i što brže', naglasio je.

Kako će se vršiti provjera?

Službenici granične policije će, prilikom obavljanja granične kontrole putnika, kako za vrijeme ulaska tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka, izvijestio je MUP.

Koga će se sve provjeravati?


Do sada se nisu radile sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU (npr. državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, članovi njihovih obitelji i sl.), tako da navedena izmjena znači da će se od toga datuma sustavno provjeravati i te kategorije osoba. Za očekivati je da će putnici morati duže čekati na provedbu granične kontrole.

Što s državljanima nečlanica EU?

Državljani trećih zemalja moraju obratiti posebnu pozornost na uvjete koje moraju ispunjavati za ulazak u Republiku Hrvatsku:

- moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina,

- moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti,

- za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Hoće li to dovesti do gužvi?


MUP poručuje da je ostvarena suradnja na operativnoj razini sa slovenskom i mađarskom policijom te su poduzete određene mjere i radnje za operacionalizaciju i povećanje protočnosti prometa. Hrvatska granična policija će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prijelazima, posebno u kritična vremena vikenda i praznika.

06.04.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0