NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ O 'LEX AGROKORU' 'Agrokor ima 60.000 zaposlenih i 5000 dobavljača; bilo bi protuustavno ne činiti ništa'

Foto: Hina/Damir Senčar

Sistemske tvrtke - 11,5 posto zaposlenih i 34,6 posto BDP-a.

Br. pregleda: 2783

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značenja za Hrvatsku nije zakon za Ivicu Todorića, nije ‘Lex Agrokor’ već zakon kojim hrvatska država i Vlada štite interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-a, dobavljača i svih dionika koji su trenutno uključeni u procese povezane s tom najvećom hrvatskom kompanijom.

‘Ovaj zakon ima svoj politički, gospodarski, financijski, strateški, vanjskopolitički, radnopravni, poljoprivredni kontekst. Sve to je na dnevnom redu Vlade i svih političkih stranaka sa ili bez ovog zakona’, rekao je Plenković pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Govoreći o razloga zbog kojih se zakon predlaže, Plenković je rekao kako, kad socijalno-tržišno gospodarstvo u zemljama demokracije dođe u situaciju određenih problema i dionici tog procesa nisu u stanju pronaći rješenje, onda je trenutak da Vlada i državne institucije preuzmu odgovornost i pokušaju pomoći riješiti probleme.

Sistemske tvrtke - 11,5 posto zaposlenih i 34,6 posto BDP-a

‘Želimo istodobno zaštititi porezne obveznike i sve ljude u Hrvatskoj jer se odnosi na društva od sistemskog značaja. Dva temeljna kriterija u zakonu su društva koja imaju više od 5000 zaposlenih i obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Takvih u Hrvatskoj nema puno, ali dovoljno jer zapošljavaju 11,5 posto ukupno zaposlenih i čine 34,6 posto BDP-a’, rekao je Plenković.

Agrokor, podsjeća, ima 60.000 zaposlenih, 5000 dobavljača i 70 društava u okviru koncerna koja su se našla u određenim poteškoćama. ‘Agrokor je privatna kompanija i Ustav i pravni propisi štite privatno vlasništvo i slobodu poduzetništva, a zakon je napisan u skladu s Ustavom’, ustvrdio je premijer.

‘Scenarij A’, kaže Plenković, odvija se trenutno. ‘Vlasnik i Uprava kroz dijalog sa zainteresiranim dionicima nastoje pronaći rješenje, a ono podrazumijeva svježu novu likvidnost. Svježi novac treba poslužiti za poslovanje, plaće radnika, namirenje poreznih obveza i isplate dospjelih obveza prema dobavljačima, svima koji su oslonjeni na poslovanje naše najveće kompanije’, pojašnjavao je.

Zakon, kaže, nije pisan na pamet iako je napisan u ubrzanoj proceduri, no na temelju sličnih situacija u drugim državama EU-a koje su posezale za posebnim pravnim režimima i nastojale svojim aktivizmom i potezima riješiti problem u najboljem interesu države i općeg dobra.

Plenković je istaknuo kako je vođeno računa da to pitanje ima i međunarodnu dimenzije jer je Agrokor bitan i u Sloveniji, BiH i Srbiji.

‘Oko kreditora, tj. vjerovnika i banaka – ni vas niti mene privatna kompanija, ni ova niti bilo koja, ne pita kod koga i pod kojim uvjetima će se zaduživati. Za to nisam odgovoran ni ja, ni Vlada, niti Sabor. To su činjenice koje su danas na stolu i mi ih zajedno moramo sagledati, da proces restrukturiranja bude održiv, zadrži zaposlenike...’, isticao je Plenković.

‘Scenarij B’ kao sigurnosna mreža za hrvatsku ekonomiju

Cilj je, kaže, riješiti problem na odgovoran način te stoga nude zakon kao ‘scenarij B’, koji je sigurnosna mreža koja treba zadržati hrvatsku ekonomiju. Stoga je zastupnike pozvao na jedinstvo i konsenzus.

‘Razmislite dobro je li ovo tema na kojoj se opet trebamo razlikovati i dijeliti... Ovo je konsenzus o hitnom zajedničkom djelovanju i ocjeni namjera Vlade da zajedno riješimo problem koji je tu i završit će u našem naručju, htjeli to ili ne’, rekao je Plenković.

Apelirao je na političku odgovornost. ‘Pokušajmo naći rješenja koja će biti na korist hrvatskog gospodarstva i pokazati zrelost hrvatskih političkih stranaka i institucija, to očekuju svi – birači, poslovni ljudi, poljoprivrednici, dobavljači, banke i oni dovedeni s najvećim ekspertizama i reputacijom da pomognu...’, poručio je.

‘Naše je da djelujemo. Bilo bi protuustavno ne činiti ništa i apeliram da doprinesete kvaliteti tog zakona raspravama i sugestijama, ali i u daljem procesu’, pozvao je Plenković zastupnike.

05.04.2017.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0