NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2017
tekst
tekst

Hrvatska

ONE SU NAŠ PONOS Hrvatske humanitarke nominirane za Europskog građanina 2017.

Foto: Portal Dobrote

Nagrada ‘Europski građanin’ dodjeljuje se od 2008. godine.

Br. pregleda: 1419

Foto: Portal Dobrote

Autor: CroExpress

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir za ovogodišnju je nagradu ‘Europski građanin’, koju Europski parlament dodjeljuje kao priznanje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta, nominirala humanitarnu udrugu ‘Portal Dobrote’.

Svojim inicijativama ‘Kruh za poslije’, ‘Jakna za drugoga’, ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’ te ‘Nahranimo Hrvatsku’ udruga promiče humane osjećaje uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibilizira javnost za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku.

‘Svaki zastupnik u Europskom parlamentu ima pravo predložiti jednu kandidaturu godišnje te sam upravo Portal dobrote prepoznala kao organizaciju koja svojim projektima jača europski duh, promiče bolje uzajamno razumijevanje građana unije te doprinosi borbi protiv siromaštva, bacanja hrane, potiče solidarnost i zalaže se za svakog čovjeka koji je u potrebi, što je sastavni dio mog životnog i političkog djelovanja’, rekla je Petir.

‘Kruh za poslije’ humanitarna je inicijativa Portala dobrote u sklopu koje prilikom svoje uobičajene kupnje možete kupiti kruh za nekoga tko si to ne može priuštiti. Tako se godišnje podijeli više od 250 000 komada kruha. Pod motom ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’ pokrenuta je humanitarna akcija s ciljem plaćanja obroka za onu djecu u osnovnim školama RH čiji roditelji im to nisu u mogućnosti platiti. Zahvaljujući inicijativi i projektu Portala Dobrote danas su u Hrvatskoj osigurani obroci za 23 000 djece u osnovnim školama. Ove je zime pokrenuta i humanitarna inicijativa ‘Jakna za drugoga’, kada su se prikupljale zimske jakne za one koji nemaju ili su u teškoj financijskoj situaciji te je tako prikupljeno i podijeljeno više od 2000 jakni i kaputa u Zagrebu. U tu su se akciju uključili i mnogi drugi gradovi, a proširila se i van granica Hrvatske, stoji u obrazloženju nominacije.

U ožujku je humanitarna udruga Portal Dobrote pokrenula i novi zeleni socijalni projekt ‘Nahranimo Hrvatsku’ kojem je svrha smanjivanje bacanja hrane. Njihova mobilna aplikacija ‘Green Happy Hour’ u stvarnom će vremenu povezivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, male restorane, pekarnice, slastičarnice, udruge, socijalne samoposluge, ali i krajnje korisnike te ih informirati gdje mogu kupiti domaće proizvode i gotovu hranu ili donirati višak hrane.

Jedna od osnivačica udruge te njezina predsjednica Sanja Bijonda prilikom nominacije zahvalila je zastupnici Petir rekavši: ‘Izuzetno smo počašćene nominacijom za nagradu Europski građanin. Veseli nas što nominacija dolazi upravo od zastupnice Petir koja se godinama zalaže i radi na senzibilizaciji društva na problem bacanja hrane. Nominacija nam je vjetar u leđa u svim našim današnjim i budućim projektima. Ulijeva nam sigurnost da ćemo zajedno nahraniti Hrvatsku’, naglasila je Sanja Bijonda.

Nagrada ‘Europski građanin’ dodjeljuje se od 2008. godine. Svaka država članica odabire pet laureata, nakon čega Odbor za nagrade Europskoga parlamenta bira do 50 njih iz 28 država članica. Središnja će se svečanost dodjele nagrada održati u listopadu u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

17.03.2017.

Foto: Hina

PREDSJEDNICA IMA NOVOG SAVJETNIKA ZA NACIONALNU SIGURNOST Bivši član Gotovininog odvjetničkog tima

15.12.2017.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine. Više>

YouTube screenshot

(VIDEO) IGROKAZ U HRVATSKOM SABORU Maras dao Bačiću pet kuna: 'Trebali ste mi dati 10, a ja vama jednu'

14.12.2017.

Saborska oporba u srijedu je bila vrlo kritična prema Vladinu prijedlogu da se poveća minimalna plaća. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu