NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MERKEL NIJE VIDJELA VIDEO IZ OKUPIRANE GLINE 'Srbijanski premijer se uvijek zalagao za to da se regija razvija u smjeru mira'

Foto: World Economic Forum / Wikimedia commons

Istaknula je ‘velike napore’ Srbije da bi otvorila pregovore s EU-om koji u međuvremenu ‘dobro napreduju’.

Br. pregleda: 4021

Foto: World Economic Forum / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda, borbe protiv ilegalnih imigracija i zalaganja za mir u jugoistočnoj Europi.

‘Želimo da se naša dobra suradnja nastavi i ojača i zato je vrlo dobro što je premijer Aleksandar Vučić proteklih godina, usprkos otporima koji su djelomice bili vrlo izraženi, proveo značajne reforme koje su pripremile teren za više investicija i razvoj gospodarstva’, rekla je Merkel koja se u Berlinu sastala sa srbijanskim premijerom.

Istaknula je ‘velike napore’ Srbije da bi otvorila pregovore s EU-om koji u međuvremenu ‘dobro napreduju’.

‘Sve to pokazuje da reformski proces napreduje i da ostvaruje standarde koja je zadala Unija’, rekla je kancelarka novinarima.

No upozorila je Beograd treba nastaviti s reformom pravosuđa koje je ‘u središtu pregovora s Unijom’. ‘Tu bi htjela istaknuti i važnost civilnog društva i nevladinih organizacija u tom procesu kao i važnost slobodnih medija’, rekla je Merkel.

O Srbiji je govorila kao o čimbeniku mira u regiji, nadajući se da će se trenutne napetosti smiriti.

‘Srbija je dio regije u kojoj se još uvijek svakog dana moramo boriti za stabilnost i srbijanski premijer se uvijek zalagao za to da se regija razvija u smjeru mira. I to posebice što se tiče pitanja Kosova što je iz povijesnih razloga sve samo ne jednostavno’, rekla je Merkel.Istaknula je i zasluge Srbije u borbi s ilegalnom migracijom. ‘Mi svi znamo da migracija preko Balkanske rute nažalost nije prestala’, rekla je Merkel i najavila da će se pokušati sa Srbijom zajednički riješiti ovaj problem.

Vučić se zahvalio Merkel što se ‘za razliku od drugih državnika’ posvećuje Zapadnom Balkanu.

‘Mi smo pokazali odgovornost u pregovorima s Prištinom, što nije uvijek lako. To isto vrijedi i za pregovore s vodstvom Bosne i Hercegovine’, rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija uvijek ponašala odgovorno i da zato zaslužuje poštovanje europskih državnika.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je o i gospodarskim odnosima Srbije i Njemačke koja je među najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije.

Ukupna robna razmjena kreće se oko četiri milijarde eura, njemačke tvrtke izravno su u srbijansko gospodarstvo investirale 1,3 milijarde eura, a 370 njemačkih poduzeća u Srbiji zapošljavaju više 25.000 radnika.

Susret Merkel i Vučića trebao se održati u petak, ali je zbog odgode njezina posjeta Washingtonu Vučić u utorak došao u Berlin.

15.03.2017.

Antun Babić

12.000 HRVATA VRATILO SE U HRVATSKU 2015.? 'To su netočni podaci, birokrati spašavaju vlastite stolice'

26.04.2017.

Antun Babić vjeruje da će većina iseljenika ovakve navode doživjeti kao propagandu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo