NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

VEDRAN U KANADI Posla u struci nije bilo, nisu mu plaćali zarađen novac: 'Puno mladih svoje snove ne može ostvariti u Hrvatskoj'

Foto: privatni album

Priča iz Vancouvera.

Br. pregleda: 9517

Foto: privatni album

Vedran na radnom mjestu (foto: privatno)

Foto: privatni album

Autor: Zoran Stupar

Vedran Čabrijan
(25) u srednjoj je školi u svojoj rodnoj Rijeci osvajao diplome na međužupanijskim i državnim natjecanjima instalatera grijanja i klimatizacije. Maturirao je s odličnim. Tri su ga godine uvjeravali kako će posao pronaći i prije nego maturira, osobito zbog uspjeha na natjecanjima.

- Do toga u mom slučaju nikad nije došlo. Nakon nekog vremena odustao sam od struke i počeo raditi sve što sam mogao, od cijepanja drva, košnje trave, instalacije prozora, knaufa... Često se događalo da zaslužen novac nisam dobio i tu je moja volja polako počela padati. To nije ono što sam želio u životu - prisjeća se Vedran.

Počeo je razmišljati o odlasku u inozemstvo. U nekoliko je navrata 'slavio' odlazak pa se opet vraćao na neki od poslova koje je radio. Jednog dana stigla je potvrda da doista odlazi.

- Sve se sredilo u par dana i u travnju 2014. sam bio u zrakoplovu za Kanadu - kaže.

Posao je dobio u glavnom gradu pokrajine Alberta, Edmontonu, smještenom u središnjoj Kanadi.

- U Edmontonu sam radio knauf i sve vezano uz taj posao, a i ostale stvari, kao što su montaža prozora montaža, skele itd. U vrijeme mog dolaska potražnja za radnicima je bila ogromna. Gradilo se na svakom koraku - prisjeća se naš sugovornik.

Preseljenje u Vancouver


Vedran je želio ostati u Kanadi. Nakon dosta muke dobio je potvrdu da može ostati. Nakon toga preselio je u Vancouver na zapadnoj obali zemlje.

- Snijeg i minusi su bili okej dok sam se borio za papire, ali kasnije više nisu bili potrebni. Ja sam dečko s mora tako da sam ovdje kraj oceana, u podnožju planina, kao u svojoj Rijeci - kaže.

U Vancouveru je stan tražio dva mjeseca. Uselio je u jednosoban stan u kojem trenutno živi sam i plaća najam od 1100 dolara, plus struja i internet.

- Najpozitivnija strana života ovdje je svakako to da imam ocean i planine blizu i zbog toga sam najviše sretan. Nekako, kad vidiš brodove, ugodnije je... Negativna strana bi bila kiša na koju se svi žale, ali ja sam u Rijeci na to navikao pa se samo slatko nasmijem. Ova zima je dosta čudna jer je snijeg padao nenormalno i neki rekordi stari više desetaka godina su oboreni i to, naravno, baš kad sam mislio da sam od toga pobjegao - govori Vedran, koji i u Vancouveru radi u građevini.

Što se planova za budućnost tiče, Vedran kaže da bi s vremenom volio uzeti kanadsko državljanstvo. U Hrvatsku se ne želi vratiti, osim na godišnji odmor.

- Uskoro će biti tri godine kako nisam bio tamo i mogu reći da je to dosta brzo prošlo. Jednostavno nema smisla živjeti negdje gdje znaš da ne možeš postići ono što u sebi osjećaš da možeš. Puno nas mladih odlazi. Imam prijatelje na svim stranama svijeta. I neka! Drago mi je što mladi vide da ima još nečega osim Hrvatske i da, ako već ne mogu doma ostvariti svoje snove, mogu negdje drugdje - zaključuje Vedran, koji svoje doživljaje objavljuje na web stranici  i Facebooku.


14.03.2017.

Foto: Robert Herjavec

(VIDEO) EMOTIVNA ISPOVIJEST Odrastao je u siromaštvu u Hrvatskoj, danas je poslovna i TV zvijezda: 'Opravdao sam žrtvu svojih roditelja'

11.05.2017.

Herjavec je jedna od zvijezda popularnog američkog 'reality show'-a 'Shark Tank'. Više>

(VIDEO) ZVIZDE NISU TILE 'I Amerikanci su znali ovu moju pjesmu na kraju produkcije'

07.05.2017.

Hrvatski kantautor iz Kalifornije izdao svoj drugi singl. Više>

Toronto (foto: pixabay.com)

HRVATI U KANADI Vjeruje se da ih je danas oko 200.000, diljem zemlje postoji 17 hrvatskih župa

27.04.2017.

Sav duhovni, kulturni i sportski život odvija se u župama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču