NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2017
tekst
tekst

Svijet

POTPREDSJEDNIK EUROPSKIH PUČANA UPOZORAVA 'Oružani sukobi na Balkanu nisu isključeni, tamo mala iskra izaziva veliki požar'

Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Ruska uloga u regiji je, kaže, znatno ojačala.

Br. pregleda: 1503

Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Autor: CroExpress

Njemački političar David McAllister, potpredsjednik Europske pučke stranke, vjeruje kako nije isključeno da se na području tzv. Zapadnog Balkana ponovo dogode oružani sukobi.

David McAllister je njemački političar - zastupnik u Europskom parlamentu, član je CDU-a i potpredsjednik Europske pučke stranke. Čelnik je Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

U intervjuu za njemački Zeit McAllister kaže da EU neće u dogledno vrijeme primati nove članove. No, kaže, Europska unija je jako zainteresirana da zemlje tzv. Zapadnog Balkana - Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo i BiH - budu politički i ekonomski stabilne, ali i da je za ove zemlje koje su proizašle iz bivše SFRJ odobrenje za ulazak u EU poprilično daleko.

'Za ulazak u EU ove zemlje moraju u potpunosti ispuniti stroge pravne, političke i ekonomske uvjete. Do tada, dalek je put ovih zemalja kandidatkinja za članstvo', kaže McAllister.

'Politička situacija u zemljama Zapadnog Balkana je jako komplicirana. Makedoniju proganjaju veliki koruptivni skandali iz bliže prošlosti. Nedavna objava makedonskog predsjednika da odbija moguću vladajuću koaliciju je zabrinjavajuća. U BiH su uvijek tenzije između triju naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, a politički sustav je teško reformirati. U Albaniji opozicija bojkotira parlament. Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova stagniraju. U Crnoj Gori pokušaj državnog udara je spriječen na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. Mnogo je malih vatri koje gore u regiji. U isto vrijeme, ima i dobrih vijesti. Primjenjuju se važne reforme za osnaživanje vladavine zakona, ekonomija raste i inicijative za regionalnu suradnju su dobro primljene', govori McAllister.

Njemački političar vjeruje da EU nije zanemarila ovu regiju. EU, kaže, daje milijarde eura, posreduje kod nesporazuma, a Njemačka je i pokrenula Berlinsku inicijativu, suradnju na područjima transporta, opskrbe energijom i razmjene mladih.

Na pitanje novinara je li EU trebala oštrije reagirati na djelovanje na odcjepljenju Republike Srpske od BiH koje provodi Milorad Dodik, McAllister odgovara da je Europski parlament u svom izvješću iz veljače snažno osudio događaje u Republici Srpskoj.

'EU pokušava imati pozitivan utjecaj na ljude u Banja Luci kao dio tzv. strukturiranog dijaloga - zasad s malo uspjeha'.

Novinar je upitao McAllistera može li Zapadni Balkan biti izgubljen za EU.

'Nije stvar u gubljenju ili dobivanju Zapadnog Balkana. Takav način razmišljanja nije u skladu s politikom EU. Ljudi tamo žele stabilnu i mirnu budućnost. To je moguće uz EU', odgovara McAllister.

Ruska uloga u regiji je, kaže, znatno ojačala.

'Rade se dezinformacijske kampanje i ciljane akcije da se promovira određeno raspoloženje i šalju određene slike. Između 2007. i 2014. više od 1,3 milijardi eura europskih sredstava za Zapadni Balkan dan je za Srbiju. Istraživanja pak pokazuju da većina Srba pretpostavlja da je njihov najveći podržavatelj Rusija. Takvo vjerovanje nije slučajnost'.

McAllister smatra kako nisu isključeni oružani sukobi.

'U toj regiji mala iskra može izazvati veliki požar'.

09.03.2017.

Youtube screenshot

NAPAD U LONDONU Kombijem se zabio u vjernike pred džamijom, strahuje se da ima mrtvih

19.06.2017.

Napad se dogodio u vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Više>

Youtube screenshot

(VIDEO) VATRA PROGUTALA LONDONSKI NEBODER Strahuje se od velikog broja žrtava

14.06.2017.

Cijela zgrada od 24 kata je gorjela, a strahovalo se i od rušenja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.