NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.03.2018
tekst
tekst

BiH

NA DANAŠNJI DAN Ubijen general HV i HVO Vlado Šantić, njegova obitelj ima samo jednu želju

Youtube screenshot

Hrvatska strana u BiH smatra generala Armije BiH Atifa Dudakovića odgovornim.

Br. pregleda: 5625

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Obitelj generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića, koji je na današnji dan, 8. ožujka 1995. godine, ubijen u Bihaću, a njegovo tijelo sakriveno, zatražila je od institucija vlasti da rasvijetle ovaj 22 godine star ratni zločin.

Hrvatski general Šantić je, po javno dostupnim informacijama, bio odveden u hotel Sedra po zapovijedi generala bošnjačke Armije BiH Atifa Dudakovića, nakon čega je premlaćen te mu se gubi svaki trag.

‘Do danas samo svjedočimo obeshrabrenju i poniženju, jer sve pokrenute istrage, pisma predstavnicima izvršne i sudske vlasti u BiH i susjednoj Republici Hrvatskoj, međunarodnoj zajednici u BiH, brojna TV i radijska gostovanja, intervjui Duje Šantića, sina nestalog generala Vlade Šantića, kao i miran prosvjed prošle godine, 8. ožujka u organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata HZ HB, nisu urodili plodom niti je obitelj našla svoj smiraj’, navodi se u priopćenju obitelji Vlade Šantića.

Pri tome su upozorili kako su ‘onemogućeni u nastojanju da doznaju što je bilo s njihovim ocem, tko je digao ruku na generala HVO-a i HV-a koji je branio Bihać i Krajinu od agresora’.

‘Želja nam je samo jedna. Dostojno pokopati zemne ostatke našega supruga i oca generala Vlade Šantića, jer mi smo zločincima oprostili. Nema istinskog procesa pomirenja u BiH i njezinog europskog puta sve dok se ne otkrije sudbina nestalih i ne procesuiraju ratni zločinci. Želimo kazati kako smo ponosni na našeg supruga i oca generala HVO-a i HV-a Vladu Šantića’, navela je obitelj generala Šantića u priopćenju.

Hrvatska strana u BiH smatra generala Armije BiH Atifa Dudakovića odgovornim za nestanak i ubojstvo generala HVO-a i HV-a Vlade Šantića. Iako su u više navrata zaštićeni svjedoci tvrdili kako znaju gdje je zakopano njegovo tijelo, te su vršena otkapanja na više lokacija, DNK analizom se utvrdilo kako se ne radi o generalu Šantiću.

Istraga o ovome slučaju još uvijek traje i vodi je županijsko državno odvjetništvo u Bihaću. 

08.03.2017.

Youtube snimka zaslona

ŽELJKO KOMŠIĆ POZIVA Ljevičari BiH, ujedinite se!

17.03.2018.

Iz DF-a predlažu uspostavu stranke ujedinjene ljevice. Više>

Foto: Hina/Fena

'AKO JE HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH, ONDA GA TREBAJU BIRATI HRVATI' Ministrica vanjskih poslova posjetila Mostar

06.03.2018.

Podsjetila je kako su sličnu poruku vlastima u BiH uputili i nedavno visoki dužnosnici EU. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a