NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.06.2017
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTAR PRAVOSUĐA 'Dijalog sa srbijanskim pravosuđem je zamro, nadamo se da će se nastaviti'

Foto: Hina/Denis Cerić

Šprlje je niječno odgovorio na pitanje je li Srbija dostavila popis protiv kojih državljana RH vodi postupke za ratne zločine.

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je u intervjuu Večernjem listu da je popis od 86 hrvatskih državljana protiv kojih Srbija vodi postupke za ratne zločine star šest godina te kako se nada de će se dijalog s njihovim pravosudnim vlastima, koji je zamro, nastaviti nakon izbora u Srbiji.

Šprlje je niječno odgovorio na pitanje je li Srbija dostavila popis protiv kojih državljana RH vodi postupke za ratne zločine. ‘Ne. Zadnji popis star je šest godina i na njemu je 86 ljudi. Mi smo njima dali podatak da tražimo 1523 osobe. No, dijalog je zamro. Nadam se da će se nastaviti nakon izbora u Srbiji,’ rekao je.

Izrazio je nadu da iz Bosne i Hercegovine uskoro dobiti podatke koliko je hrvatskih državljana u raznim fazama kaznenog postupka u toj zemlji. ‘Kad sam došao na mjesto ministra, napravili smo sistematizaciju i sad znamo da ih je oko 400. Broj vjerojatno nije konačan nego puno veći. Tu ima i umrlih, osumnjičenih, osoba za koje je prijava odbačena, ali i optuženih i osuđenih,’ rekao je Šprlje.

Odgovorio je među ostalim na pitanje je li ‘Za dom spremni’ stari hrvatski ili ustaški pozdrav: ‘Stajalište Visokog prekršajnog suda iz siječnja 2016. vrlo je jasno: 'Za dom spremni' je prekršaj. I Ustavni sud je lani u studenome zauzeo stav da je riječ o prekršaju.’

Kazao je da on ploču s tim natpisom u Jasenovcu nikada ne bi postavio. ‘Vjerujem da bi žrtve bile zadovoljne da je na ploči križ i hrvatski grb. Činjenica je da je Jasenovac posebno osjetljivo područje i da je ondje stradalo mnogo ljudi u Drugom svjetskom ratu, činjenica je i da je poginulo jedanaest branitelja u Domovinskom ratu. Bio bih skloniji opciji da sadržaj na ploči bude primjereniji,’ rekao je ministar pravosuđa.

05.03.2017.

Foto: Hina/Dario Grzelj

PREMIJER PRIMIO PREDSJEDNIČINO PISMO 'Ta je tema na dnevnom redu'

29.06.2017.

Podizanje cenzusa onog dijela plaće koji ne bi bio podvrgnut ovrsi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.