NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTAR PRAVOSUĐA 'Dijalog sa srbijanskim pravosuđem je zamro, nadamo se da će se nastaviti'

Foto: Hina/Denis Cerić

Šprlje je niječno odgovorio na pitanje je li Srbija dostavila popis protiv kojih državljana RH vodi postupke za ratne zločine.

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je u intervjuu Večernjem listu da je popis od 86 hrvatskih državljana protiv kojih Srbija vodi postupke za ratne zločine star šest godina te kako se nada de će se dijalog s njihovim pravosudnim vlastima, koji je zamro, nastaviti nakon izbora u Srbiji.

Šprlje je niječno odgovorio na pitanje je li Srbija dostavila popis protiv kojih državljana RH vodi postupke za ratne zločine. ‘Ne. Zadnji popis star je šest godina i na njemu je 86 ljudi. Mi smo njima dali podatak da tražimo 1523 osobe. No, dijalog je zamro. Nadam se da će se nastaviti nakon izbora u Srbiji,’ rekao je.

Izrazio je nadu da iz Bosne i Hercegovine uskoro dobiti podatke koliko je hrvatskih državljana u raznim fazama kaznenog postupka u toj zemlji. ‘Kad sam došao na mjesto ministra, napravili smo sistematizaciju i sad znamo da ih je oko 400. Broj vjerojatno nije konačan nego puno veći. Tu ima i umrlih, osumnjičenih, osoba za koje je prijava odbačena, ali i optuženih i osuđenih,’ rekao je Šprlje.

Odgovorio je među ostalim na pitanje je li ‘Za dom spremni’ stari hrvatski ili ustaški pozdrav: ‘Stajalište Visokog prekršajnog suda iz siječnja 2016. vrlo je jasno: 'Za dom spremni' je prekršaj. I Ustavni sud je lani u studenome zauzeo stav da je riječ o prekršaju.’

Kazao je da on ploču s tim natpisom u Jasenovcu nikada ne bi postavio. ‘Vjerujem da bi žrtve bile zadovoljne da je na ploči križ i hrvatski grb. Činjenica je da je Jasenovac posebno osjetljivo područje i da je ondje stradalo mnogo ljudi u Drugom svjetskom ratu, činjenica je i da je poginulo jedanaest branitelja u Domovinskom ratu. Bio bih skloniji opciji da sadržaj na ploči bude primjereniji,’ rekao je ministar pravosuđa.

05.03.2017.

Foto: Facebook

RUŽNA NOVOST Splitski gradonačelnik boluje od zloćudnog tumora koji se proširio na mozak

23.01.2018.

Osnovano je i povjerenstvo koje će zajedno s gradonačelnikovom obitelji odlučiti hoće li liječenje nastaviti u Zagrebu Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden