NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

'U HRVATSKU SE NE VRAĆAM Možda ima posla, ali ne želim biti rob 'gazdama''

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Darko je u Hrvatskoj bio vozač kamiona. I u Kanadi radi isti posao.

Br. pregleda: 18455

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/Varazdinski.hr

Vozač kamiona Darko, 39-godišnjak iz Varaždina, prije tri godine preselio je u Kanadu. U Hrvatskoj je imao posao, ali...

- Komentari da u Hrvatskoj ima posla za one koji žele raditi možda u nekoj mjeri i jesu točni, ali razlika između posla odnosno radnika i robije odnosno roba je velika. Ja nisam želio da me se u poslu ponižava, da mi se ne plaća moj rad, da me se odvaja od obitelji radi nečijeg interesa. U tom trenutku, kada je srednja klasa primorana raditi za takve 'gazde' koji nemaju kulturu i poštovanje, a vlast im je često zaleđe, onda se život pakira u kofer i odlazi - započinje Darko svoju priču za
Varazdinski.hr.

Početak u Kanadi bio mu je težak. Bez prijatelja za požaliti se, dobiti dobar savjet... Lakše je bilo kad mu se nakon nekoliko mjeseci pridružio ostatak obitelji - supruga i dvoje djece.

Darko je u Hrvatskoj bio vozač kamiona. I u Kanadi radi isti posao.

- U transportu je odgovornost velika, isto kao i kod nas. Ako te zaustave s neispravnim kamionom, sam si kriv, jer si dužan obavijestiti o neispravnostima i zatim ti nađu ili sam tražiš prvi servis. U Hrvatskoj je kamion uvijek neispravan, uz opravdanje 'daj još ovu turu pa bumo onda slagali'. Ako odbiješ, onda si glumac, lijenčina, neradnik. U Kanadi sam mijenjam jedino žarulju na farovima, sve ostalo radi servis.

Kad je kod kuće, poslodavac ga ne uznemirava. U Hrvatskoj su ga zvali već trećeg dana godišnjeg, za vrijeme slobodnih dana, nedjeljnih ručkova... Plaća mu ne kasni.

- Ne kasne, mogu doći samo ranije. Na primjer, ako datum za isplatu pada na vikend, novac je na računu u petak. Do sad nitko me nije kraduckao ni zakidao na plaći. Tu je novac jako osjetljiva stvar. U Hrvatskoj je bilo 'e, daj, buš se strpel, nisu mi još platili onu turu'. Ili 'stari, kupil sam novi kamion, evo samo da ga regam i pustim u pogon pa bu lova na računu'. Bilo je i da smo se tužakali zbog neisplate pa te sud nakon dvije godine pozove i ispituje detalje, koje si, normalno, zaboravio i već otpisao potraživanje i na kraju imaš sreće ako ne presude u njegovu korist.

Osim toga, poslodavac ga u Kanadi ne prisiljava da radi prekršaje i ilegalne radnje. Prilaže fotografije odnosa hrvatskog 'gazde' i kanadskog poslodavca.

...kaj ti moram crtati, prije ti nije bil problem magnet staviti...je*ene truce delate svi od početka godine i to meni...boli me k., ostali budete gore!', pisao mu je hrvatski 'gazda jednom prilikom.

U Hrvatsku se, kaže, ne misli vraćati. Osim na godišnji odmor.

- Bilo bi lijepo da se okupi stara ekipa pa da popijemo koju za stara vremena. Ali mimo godišnjeg odmora Hrvatska me vidjeti više nikad neće. U Kanadi sam se našao i ne vraćam se.

28.02.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017