NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

TRAŽITE STAN U NJEMAČKOJ? Ovog se morate čuvati ili biste mogli ostati bez mnogo novca

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ne plaćajte unaprijed!

Br. pregleda: 37489

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

'Izgledaš kao jako dobra osoba pa ne bi trebalo biti problema', stoji na početku e-maila koji stiže kao odgovor na upit za jeftin stan u Njemačkoj. Prejeftin - jer riječ je o prijevari.

Mnogi hrvatski državljani, koji odu živjeti u Njemačku, muku muče s pronalaskom mjesta za život. Zbog velike potražnje, osobito u većim gradovima, cijene stanovanja su često visoke pa se traži svaka prilika da se za normalan novac pronađe dobar stan. Osim toga, najmodavci ne žele primiti svakog u svoj stan - njihovi uvjeti su često dosta strogi za hrvatske pojmove.

Prevaranti su, kao i svugdje gdje se okreće mnogo novca, i ovdje pronašli svoju nišu. Jedan od načina na koji se vara ljude je da se od njih unaprijed traži uplata, nakon čega se tražitelj stana, navodno, nalazi s agentom jedne poznate agencije za nekretnine, koji mu pokazuje stan.

Navodni najmodavac na engleskom jeziku od tražitelja stana traži sve njegove podatke - ime i prezime, adresu, grad, broj mobitela, broj putovnice ili osobne iskaznice, datum rođenja... Nakon toga tražitelj stana na adresu navodno dobiva obavijest od tvrtke za nekretnine u kojoj ga se obavještava da im je najmodavac poslao ključeve i da moraju platiti prvu ratu stanarine i kauciju. A stan još nisu ni vidjeli.

Tražitelju stana se pojašnjava da novac mora uplatiti u roku 24 sata otkako su dobili obavijest jer će navodni agent pokazati stan u roku 48 sati. Taj navodni agent trebao bi tražitelju stana pokazati stan i, ako je zadovoljan, s njime potpisati ugovor u najmodavčevo ime. A ako tražitelj nije zadovoljan, vratit će mu novac na licu mjesta. U prijevodu, nosit će sa sobom par stotina eura kako bi ih vratio tražitelju stana ako ovaj ne bude zadovoljan.

Zvuči sumnjivo?

Naravno, jer nema logike - zašto bi plaćali prvu stanarinu prije nego ste se uopće odlučili za stan? Osim toga, vjerojatnost da će vam netko u Njemačkoj stan iznajmiti preko interneta, bez da zadovoljavate ikakve preduvjete, nije baš velika. 

Dakle, pamet u glavu i ništa ne plaćajte unaprijed.

28.02.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart