NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Vjera

PAPA FRANJO 'Bog nije dalek i bezimen, on je naš zaklon, izvor našeg spokoja i mira, stijena našeg spasenja'

Foto: korea.net

Mi se udaljavamo od Boga kada opsesivno tragamo za zemaljskim dobrima i bogatstvom.

Br. pregleda: 2875

Foto: korea.net

Autor: KTA/CroExpress

Nismo shvatili da imamo prijatelja, saveznika, oca koji nam želi dobro, nego se radije oslanjamo na neposredna i prolazna dobra, zaboravljajući, a ponekad i odbijajući, najviše dobro, odnosno Božju očinsku ljubav – istaknuo je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 26. veljače 2017. na Trgu svetoga Petra. Polazište za njegovo promišljanje bilo je nedjeljno Evanđelje (usp. Mt 6,24-34) u kojem Isus govori o pouzdanju u Božju providnost.

Sveti je Otac kazao da je taj evanđeoski tekst snažan podsjetnik da se uzdamo u Boga, koji daje hranu svim životinjama, koji se brine o ljiljanima i o travi u polju, a svakodnevno pozorno bdije i nad našim životom. Papa je napomenuo da nam zabrinutost zbog mnogih problema može oduzeti mir i ravnotežu, ali je ona beskorisna jer ne može promijeniti tijek događanja. Isus nas stoga uporno poziva da ne budemo zabrinuti za sutra, podsjećajući nas na to da je tu brižni Otac koji nikada ne zaboravlja svoju djecu. Pouzdanje u Boga neće riješiti sve naše probleme, ali nam omogućuje suočiti se s njima u pravom duhu – kazao je papa Franjo

Bog nije dalek i bezimen – nastavio je Sveti Otac – on je naš zaklon, izvor našeg spokoja i mira, stijena našeg spasenja, obrana od zla koje nas uvijek vreba. Bog je naš veliki prijatelj, saveznik, otac, ali mi ne računamo uvijek na njega, nego se radije oslanjamo na neposredna i prolazna dobra koja možemo dotaknuti, zaboravljajući, a ponekad i odbijajući, ono najviše dobro, odnosno Božju očinsku ljubav. A u ovom dobu sirotanstva važno je osjećati da je Bog Otac. 'Mi se udaljavamo od Boga kada opsesivno tragamo za zemaljskim dobrima i bogatstvom, očitujući tako pretjeranu ljubav prema ovoj stvarnosti', rekao je Papa.

Papa Franjo je kazao da nam Isus govori kako je ta očajna potraga varljiva i uzrok nesreće. Gospodin svojim učenicima iznosi temeljno životno pravilo: 'Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati' (6,33). Riječ je o tome da se ostvari Isusov plan, koji je najavio u Govoru na gori, pouzdajući se u Boga koji nikada ne razočarava.

Sveti je Otac naglasio kako taj evanđeoski stav da nikad ne smatramo kako sve ovisi o nama, zahtijeva jasnu odluku: 'Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu' (6,24). Ili Gospodin ili očaravajući, ali lažni idoli – svi su pozvani učiniti taj izbor. Tu odluku treba donijeti jasno te ju stalno obnavljati jer nas jako pritišće napast da sve svedemo na novac, užitak i moć.

Odluka za Boga i njegovo Kraljevstvo ne očituje odmah svoje plodove. To je odluka koju osoba donosi u nadi i koja Bogu prepušta potpuno ostvarivanje. Kršćanska je nada usmjerena prema budućem ispunjenju Božjeg obećanja i ne posustaje pred poteškoćama jer se temelji na Božjoj vjernosti koja nikada ne prestaje. 'On je vjeran: vjerni Otac, vjerni prijatelj, vjerni saveznik', kazao je papa Franjo te je na kraju zazvao pomoć Blažene Djevice Marije da nam pomogne pouzdati se u Očevu ljubav i dobrotu koja je preduvjet za prevladavanje mukâ i nedaćâ života, pa čak i progonâ, kao što nam to pokazuje svjedočanstvo tolike naše braće i sestara.

27.02.2017.

Duh istine upućivat će vas u svu istinu

20.05.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Neka i oni budu jedno kao i mi!

13.05.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart