NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

(VIDEO) Pogledajte dirljiv trenutak kad se hrvatski branitelj nakon havarije na Atlantiku susreće sa suprugom

Youtube screenshot

Pokušao preveslati Atlantik sa sestrom.

Br. pregleda: 1901

Youtube screenshot

Autor: Z.S.

Hrvatski branitelj
Martin Cruickshank (56) sa svojom sestrom Fenellom McAlister (57) želio je preveslati Atlantski ocean. No, Martin i Fenella, umjesto toga, doživjeli su pravu životnu dramu.

Martin, Škot koji je u jesen 1991. godine dragovoljno došao u istočnu Slavoniju, gdje se uključio u obranu Vinkovaca i Hrvatske, bio je pripadnikom vukovarske 204. brigade i 5. gardijske brigade 'Sokolovi'. Danas živi u Velikoj Gorici. Sa sestrom se 29. studenog uputio u avanturu veslanja više od 4800 kilometara u brodu bez motora i jedara, od Gran Canarije do Barbadosa, pisao je nedavno 24sata. Na brodu su imali tek solarne ćelije i GPS.

No, kako u utorak javlja Edinburgh News, prošle srijede ogroman val udario je u njihov čamac i slomio im krmu. U tom su trenutku bili usred ničega, 900 nautičkih milja od Martiniquea.

'Usred noći čuli smo glasan udarac. Završila sam na leđima u kabini kad je val udario. Moj brat kaže da smo gledali kroz prednji prozorčić prema oceanu kad se brod nagnuo za 45 stupnjeva ustranu, ali ne sjećam se jer sam to izbrisala iz pamćenja. Strah me i pomisliti što bi bilo da smo bili na palubi. Tresem se od same pomisli. U šest ujutro shvatili smo da je pola krme nestalo. Elektrika je bila skroz 'spržena'', govori Fenella.

Njih dvoje imali su tada izbor pokušati s oštećenim brodom doći do Martiniquea ili pozvati u pomoć. Kako im je do odredišta trebalo oko šest tjedana, poslali su poziv. Primila ga je obalna straža, koja je kontaktirala trgovački brod 40 milja od mjesta nezgode. Fenella kaže da je bila jako uzbuđena kad je vidjela brod na obzoru.

Ni tu nije bio kraj njihovim mukama - trebalo im je dva sata da se uspiju popeti na brod. Bojali su se da ih ne dohvati propeler, valovi su bili veliki, a naleti vjetra snažni. Uspjeli su se nekako uzverati uz ljestve od užeta.

Filipinska posada za napaćeni par pripremila je roštilj i karaoke, prije nego su ih iskrcali na Gibraltaru.

'Najbolja stvar ovog iskustva je ljubaznost stranaca i podrška naše obitelji i prijatelja. Unatoč svemu odlično smo se zabavili', kazala je Fenella. 

U nastavku pogledajte video emotivnog susreta Martina i njegove supruge Vesne na Gibraltaru.

22.02.2017.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock