NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO) BOSANAC ISKRENO O POSLU U NJEMAČKOJ 'Zaposlili su me jer su bili očajni, zakasnio sam prvi dan, tražio novi posao, a na kraju...'

Youtube screenshot

Iskustvo vlogera.

Br. pregleda: 65309

Youtube screenshot

Autor: CroExpress

Jusuf Kvakić prije dvije je godine došao u Njemačku. Od kolovoza pretprošle godine radi u trgovačkom centru i poručuje: za sve u životu treba uložiti rad i trud!

Kvakić, inače poznati 'vloger' (video bloger), u Njemačku je krenuo sa suprugom, koja ima hrvatsku putovnicu. Ugostitelj po struci, njemački je učio cijeli život, ali ga je slabo znao. I sada, kaže, ga ne zna pričati kako spada.

'Treba mnogo, mnogo truda i vremena uložiti da gramatički pričaš ispravno.'

Kada je došao prve opcije kod traženja posla bile su mu građevina ili pranje suđa, djelatnosti koje ne zahtijevaju puno komunikacije na nekom 'višem nivou'. Supruga mu predložila da se javi za posao u Lidlu. Prijavio se putem interneta, uz njenu pomoć dobro napisao životopis i molbu za posao.

Pozvan na razgovor

'Došao sam s godišnjeg, 15 dana je prošlo, zove me netko na telefon. Imao sam već pojma o njemačkom jeziku jer sam komunicirao sa susjedima, ljudima, malo me žena kod kuće naučila nekim forama i stvarima', prisjeća se. Tom prilikom pozvan je na razgovor za posao. Supruga mu je dala par savjeta prije razgovora.

'Za mene je to bilo čudno iskustvo. Ne ideš na građevinu, ich arbeite gut, arbeiten, štemaj, zidaj, kleši, dletaj. Nije to to. Ti ne znaš u koji svijet ulaziš. Meni bi bilo špansko selo kad bi me u Bosni netko tada zaposlio u neku trgovinu da moram gledati neke sireve, a kamoli da dođem u Njemačku, sve to na drugom jeziku', kaže. Priznaje:

'Oni su valjda očajni bili. Njima je pod hitno trebao netko tko bi slagao robu ujutro.'

Zakasnio prvi dan

Kaže kako mu je danas taj razgovor smiješan, ali u tom trenutku mu baš i nije bilo. Predstavio se, a poslodavci su mu rekli mu da posao ponekad i nije baš lagan. Također, nije bila riječ o punom radnom vremenu, što ga je razočaralo. U dogovoru sa suprugom odlučio se okušati.

Prvi radni dan bila mu je subota. Međutim, nije znao da nema autobusa prije 6 sati. Morao je nazvati na posao i reći da će zakasniti već prvi radni dan jer se s poslom počinjalo u 6 sati. Srećom, sve je bilo u redu.

Na početku je najviše problema imao s njemačkim stručnim izrazima. No, to je brzo savladao. Nakon dva mjeseca nije bio zadovoljan što i dalje radi pola radnog vremena. Susjed mu je pronašao posao montaže kuhinja i razmišljao je o tome da da otkaz. 

Traži skraćenje otkaznog roka

Supruga ga je savjetovala da nigdje ne žuri. Popričao je sa šefom. Zamolio ga je da mu kaže da li je ikako moguće da mu skrati otkazni rok da može početi raditi ovaj drugi posao na puno radno vrijeme. Šef je pristao, no morao je obavijestiti nadležne. Na kraju se stvar razvila najbolje po Kvakića – u trgovačkom centru ponudili su mu bolji posao i bolji ugovor.

'To je moj prvi i jedini posao u Njemačkoj. U svakom poslu ima loših trenutaka i situacija, nenormalno teških dana, pogotovo kad si bolestan, ne želiš ugroziti svoj položaj na poslu. Čovjek mora naučiti i shvatiti da ništa nije lako u životu, da za sve treba uložiti trud i rad, da imaš volju, zadan cilj pred sobom. To možda zvuči patetično, ali motivacija u životu je jako bitna', zaključuje.

20.02.2017.

Foto: CroExpress

ŽIVJETI U HRVATSKOJ? Donosimo vam 5 razloga zašto je lijepo i 4 razloga zašto nije

24.05.2018.

Plaće su preniske u odnosu na cijenu života, ali je klima odlična. Više>

Srećko Stipović / YouTube

(VIDEO) OTIŠAO U NJEMAČKU PA OSTAVIO KRAVE PRIJATELJU Evo kako je izgledao njihov ponovni susret nakon pola godine

24.05.2018.

Nakon što ih pola godine nije vidio, Zdravko je nedavno posjetio svoje krave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart