NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

30.05.2017
tekst
tekst

BiH

PONOVLJENI IZBORI U STOLCU Kandidat HDZ-a BiH opet izabran: 'Bit ću načelnik i Hrvata i Bošnjaka'

Youtube screenshot

Izbori nakon nasilja.

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Za načelnika Stolca građani ove hercegovačke općine izabrali su ponovno Stjepana Boškovića iz HDZ-a BiH na izborima koji su u nedjelju ponovljeni zbog nasilnog prekida kojega su u listopadu prošle godine izazvali kandidati i aktivisti bošnjačke Inicijative za Stolac.

Kako su u nedjelju objavili iz Središnjeg izbornog povjerenstva za Stjepana Boškovića, koji je četvrti put izabran na poziciju načelnika glasovalo je 4.276 birača ili 59,55 posto.

Njegov protukandidat Mato Komšić iz malo poznate Socijaldemokratske fronte za kojega su masovno glasovali bošnjački birači na što su ih dopisom tijekom dana pozvali čelnici bošnjačke Inicijative za Stolac koju čine Stranka demokratske akcije, SDP BiH i Savez za bolju budućnost, glasovalo je 2.904 ili 40,55 posto birača. Nevažećih je bilo 385 listića.

Ukupno je na 20 biračkih mjesta glasovalo 7565 birača, te se očekuju još glasovi putem mobilnog tima i oni pristigli poštom, no sada je jasno da ne mogu promijeniti konačni rezultat.

Načelnik Bošković je u prvim izjavama za javnost najavio da su mu prve zadaće vezane uz uspostavu nove općinske većine te nakon toga privlačenje investicija.

‘Moja će osnovna zadaća biti da kroz konstituiranje općinskog vijeća utvrdimo koje su se to snage našle tamo kako bi pronašli zajednički jezik. Sve negativne političke silnice koje su posljednjih 12 mjeseci išle prema Stocu nastojat ćemo pretvoriti u gospodarske projekte', rekao je Bošković. Rekao je kako će biti teško obnoviti povjerenje jer je ‘jako puno teških riječi palo u ovoj predizbornoj kampanji’.

‘No, nama nema druge jer mi moramo donositi odluke u korist budućnosti i stabiliziranju situacije kako bi održali ove privatne investitore, a daj Bože da nekoga privučemo. Sve to radimo s ciljem da mlade obitelji, koje odlaze u treće zemlje, zaustavimo te pokušamo ljude i vratiti ovdje', dodao je Bošković. Najavio je da će biti načelnik svih građana neovisno o tome jesu li Hrvati, Bošnjaci ili pripadnici drugih naroda.

S lista za izbore uklonjen je bošnjački kandidat Salmir Kaplan koji je zajedno s još nekoliko članova bošnjačke Inicijative za Stolac izazvao nasilje na izborima 2. listopada uključujući premlaćivanje dvojice članova lokalnog izbornog povjerenstva u Stolcu zbog čega je protiv njega podignuta optužnica.

20.02.2017.

Foto: Hina

BISKUP KOMARICA OPET OŠTAR 'Političari su licemjeri, uključujući i hrvatske'

29.05.2017.

Upozorio kako je prošle godine više od 15.000 katolika napustilo BiH. Više>

Foto: KTA

PREDSJEDNIK NACIONALNE FEDERACIJE HRVATA SAD Posjetio Vrhbosansku nadbiskupiju, zamoljen da iseljenici ne zaborave Hrvate BiH

26.05.2017.

Rukavini je predstavljena slika cijele Vrhbosanske nadbiskupije i svih njezinih ustanova. Više>

NJEMAČKO VELEPOSLANSTVO U BIH 'ZATRPANO' Ne može više izdavati termine za podnošenje zahtjeva za vize

26.05.2017.

Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet