NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HOĆE LI HRVATSKA 'UVOZITI' STRANE RADNIKE? 'Ako sljedećih godina nećemo imati svoju radnu snagu...'

sea-909656_1920

Cappelli je rekao da se ide na kratkoročno i dugoročno rješenje.

Br. pregleda: 6669

sea-909656_1920

Autor: Hina/CroExpress

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u petak u Dubrovniku kako neće biti povećavanja kvota za strane radnike jer misli da će se ova turističke sezona ‘pokriti’ domaćom radnom snagom, a ako sljedećih nekoliko godina neće biti dovoljno domaćih radnika ići će se na kvotu koja je potrebna.

Ministar Capelli je u Dubrovniku bio na sjednici proširenog Turističkog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije, a u izjavi novinarima nakon sjednice poručio je kako neće biti novih kvota za strance U vezi s radnom snagom, Cappelli je rekao da se ide na kratkoročno i dugoročno rješenje.’Kratkoročno idemo na osiguravanje normalnog funkcioniranja sezone, a dugoročno kroz centre kompetencije i strukovne škole', napomenuo je te dodao kako će se s 30 milijuna eura, osiguranih EU sredstava, izgraditi pet takvih centara.

Upitan za moguće kvote za strance, ministar turizma je rekao kako u ovom trenutku neće biti uvođenja novih kvota. ‘Mislim da ćemo uspjeti sve pokriti. Marketinški ćemo krenuti malo jače, rekao je ministar dodajući da, ako sljedećih nekoliko godina nećemo imati svoju radnu snagu, ‘morat ćemo ići na broj koji će nam biti potreban.’

U vezi s povezivanjem broja stalno zaposlenih radnika s kategorizacijom hotela, ministar je odgovorio kako nije protiv takve ideje sindikata, no kako smatra da za nju nema potrebe. ‘Mislim da to uskoro neće biti potrebno, jer su poslodavci sami uvidjeli da moraju naći model, jer već sada dosta hotela rade cijelu godinu, rekao je Capelli. Dat ćemo potporu avioprometu, a Hrvatska u siječnju ima 15 posto više gostiju nego ikad u ovom razdoblju. Uskoro će postojati turistička godina, a ne sezona i automatski će postojati interes raditi cijele godine, rekao je Cappelli.

Ministar je dodao i da je u tijeku priprema dvaju bitnih zakona za turizam, te kako se radi na decentralizaciji odlučivanja o visini boravišne pristojbe

‘U tijeku je priprema bitnih zakona poput onog o boravišnoj pristojbi i turističkim zajednicama. Cijeli sustav turističkih zajednica ćemo modelirati drugačije i bolje jer su nova vremena i izazovi. Prikupljamo sve moguće podatke i pokušavamo do kraja godine pripremiti kvalitetan zakon o turističkim zajednicama’, rekao je Cappelli koji je napomenuo i kako neće doći do zatvaranja županijskih turističkih zajednica.

‘Županijske turističke zajednice se neće zatvoriti, ali će imati drugačiju zadaću i pristup tržištima. Ne smije se spavati na lovorikama, župan zna u kojem smjeru treba razvijati turizam cijele županije i otoka, ali to se mora artikulirati zakonima. Novim zakonom o boravišnoj pristojbi dat ćemo županijama i gradovima mogućnost da raspolažu s daleko većim sredstvima. Idemo na decentralizaciju odlučivanja o visini boravišne pristojbe’, rekao je Cappelli te dodao kako će Sabor donijeti samo najniže i najviše moguće vrijednosti za boravišnu pristojbu.

Ministar turizma je istaknuo kako se razgovaralo o problemu povezivanja Dubrovnika s Frankfurtom i ostatkom svijeta. ‘U vrlo kratkom roku razgovarat ćemo s Croatia Airlinesom o kvalitetnijoj povezanosti Dubrovnika i Frankfurta s mogućnošću daljnjeg odlaska prema drugim destinacijama, naročito u SAD. U interesu nam je otvoriti to tržište, naročito zbog zdravstvenog turizma’, rekao je..

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao kako je ministar upoznat s problemima turizma na jugu Hrvatske, ponajviše zbog prometne nepovezanosti. ‘Moramo napraviti bolju cestu od Zračne luke Dubrovnik prema drugim destinacijama, rekao je župan te dodao da treba poraditi na destinacijskom menadžmentu ‘koji će profunkcionirati kroz nove prijedloge Ministarstva turizma vezano za boravišnu pristojbu.’

18.02.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije