NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

REIS KAVAZOVIĆ 'BiH je domovina hrvatskog naroda, nitko ne smije biti manjina'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Ja kao Bošnjak imam interes da ni Hrvati ni Srbi ni Bošnjaci ne budu getoizirani, kazao je.

Br. pregleda: 10801

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović izjavio je kako nesređenim stanjem u toj zemlji nitko ne može biti zadovoljan, ali da BiH ostaje domovinom svih naroda koji u njoj žive pa tako i hrvatskoga, kojeg političari ne smiju svoditi na status manjine, prenosi u petak sarajevsko ‘Oslobođenje’.

U intervjuu ovom listu reis Kavazović je, komentirajući trenutačne političke prijepore oko eventualnog unutarnjeg preustroja BiH, ocijenio kako bi svaka daljnja podjela zemlje, uključujući onu koja bi se provela pod formom federalizacije, najviše štete donijela upravo Hrvatima.

‘Ja kao Bošnjak imam interes da ni Hrvati ni Srbi ni Bošnjaci ne budu getoizirani, a sutra možda primorani napuštati svoja ognjišta jer će se osjećati kao manjina’, izjavio je Kavazović ističući kao je najbolja potvrda opasnosti od novih teritorijalnih podjela to što su Hrvati i Bošnjaci danas gotovo nestali u Republici Srpskoj, a srpski narod u Federaciji BiH.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kazao je kako je uvjeren da je Katolička crkva svo vrijeme bila u pravu kada se principijelno zalagala za prava svakog Hrvata na svakom dijelu teritorija BiH.

‘BiH je domovina hrvatskog naroda. Kakva se to politika može odricati po sve nas spasonosnog načela i svoj narod dovoditi u poziciju manjine’, izjavio je reis Kavazović.

On je potvrdio kako je, poput Crkve u odnosu na HDZ BiH, i Islamska zajednica u toj zemlji nezadovoljna ponašanjem bošnjačkih političara u vlasti.

Upozorio je pritom na stalne sukobe među tim političarima, dodajući kako manjka otvorenih razgovora o teškim pitanjima, posebice o položaju Bošnjaka u RS.

Kazao je kako idućih godina u BiH očekuje pojavu ‘nove strukture umjerenih političara spremnih na dijalog’, čiji su ciljevi bliži onome što narod od njih očekuje, dodajući kako bi stabiliziranju stanja u zemlji pomogao i ‘realističniji pristup’ susjednih zemalja državnosti BiH i poštivanju njenih osobenosti.

Reis Kavazović potvrdio je kako je zabrinut stanjem u kojemu su danas muslimani diljem planeta, ali i drugim napetostima koje budućnost cijelog svijeta čine nesigurnom, a posebice dovode u pitanje mir koji je ugrožen’ nekom vrstom ruske agresije’, kako u Ukrajini tako i u Siriji.

‘Prijetnje miru su ozbiljne. I sam papa Franjo je govorio o trećem svjetskom ratu’, izjavio je Kavazović dodajući kako sve ‘miriše na stanje iz 1939. godine’.

17.02.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

TKO U NJEMAČKOJ PUNO ZARAĐUJE PUNO I RADI Evo koliko prekovremenih 'natuku' oni s visokim plaćama

22.05.2017.

Više od 40 posto svih zaposlenih u Njemačkoj tjedno radi najmanje pet prekovremenih sati. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču