NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

REIS KAVAZOVIĆ 'BiH je domovina hrvatskog naroda, nitko ne smije biti manjina'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Ja kao Bošnjak imam interes da ni Hrvati ni Srbi ni Bošnjaci ne budu getoizirani, kazao je.

Br. pregleda: 10608

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović izjavio je kako nesređenim stanjem u toj zemlji nitko ne može biti zadovoljan, ali da BiH ostaje domovinom svih naroda koji u njoj žive pa tako i hrvatskoga, kojeg političari ne smiju svoditi na status manjine, prenosi u petak sarajevsko ‘Oslobođenje’.

U intervjuu ovom listu reis Kavazović je, komentirajući trenutačne političke prijepore oko eventualnog unutarnjeg preustroja BiH, ocijenio kako bi svaka daljnja podjela zemlje, uključujući onu koja bi se provela pod formom federalizacije, najviše štete donijela upravo Hrvatima.

‘Ja kao Bošnjak imam interes da ni Hrvati ni Srbi ni Bošnjaci ne budu getoizirani, a sutra možda primorani napuštati svoja ognjišta jer će se osjećati kao manjina’, izjavio je Kavazović ističući kao je najbolja potvrda opasnosti od novih teritorijalnih podjela to što su Hrvati i Bošnjaci danas gotovo nestali u Republici Srpskoj, a srpski narod u Federaciji BiH.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kazao je kako je uvjeren da je Katolička crkva svo vrijeme bila u pravu kada se principijelno zalagala za prava svakog Hrvata na svakom dijelu teritorija BiH.

‘BiH je domovina hrvatskog naroda. Kakva se to politika može odricati po sve nas spasonosnog načela i svoj narod dovoditi u poziciju manjine’, izjavio je reis Kavazović.

On je potvrdio kako je, poput Crkve u odnosu na HDZ BiH, i Islamska zajednica u toj zemlji nezadovoljna ponašanjem bošnjačkih političara u vlasti.

Upozorio je pritom na stalne sukobe među tim političarima, dodajući kako manjka otvorenih razgovora o teškim pitanjima, posebice o položaju Bošnjaka u RS.

Kazao je kako idućih godina u BiH očekuje pojavu ‘nove strukture umjerenih političara spremnih na dijalog’, čiji su ciljevi bliži onome što narod od njih očekuje, dodajući kako bi stabiliziranju stanja u zemlji pomogao i ‘realističniji pristup’ susjednih zemalja državnosti BiH i poštivanju njenih osobenosti.

Reis Kavazović potvrdio je kako je zabrinut stanjem u kojemu su danas muslimani diljem planeta, ali i drugim napetostima koje budućnost cijelog svijeta čine nesigurnom, a posebice dovode u pitanje mir koji je ugrožen’ nekom vrstom ruske agresije’, kako u Ukrajini tako i u Siriji.

‘Prijetnje miru su ozbiljne. I sam papa Franjo je govorio o trećem svjetskom ratu’, izjavio je Kavazović dodajući kako sve ‘miriše na stanje iz 1939. godine’.

17.02.2017.

1

VELIKA FOTOGALERIJA 'Adrija Ditzingen' proslavila 25 godina djelovanja

27.03.2017.

Uvodni govor u Stadthalle održao je gradonačelnik Ditzingena. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

MISLILA SAM DA ME ZAFRKAVAJU Nazvala me žena iz irske Porezne i ljubazno zamolila papir koji fali da mom klijentu odmah uplati novac

27.03.2017.

Telefonski razgovori s poreznom se snimaju i smatraju pravovaljanima, ne treba vam pisano mišljenje. Više>

Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi (foto: Zvonko Milas)

MILAS U REPUBLICI SRPSKOJ Posjetio Hrvate povratnike, oduševio ga njihov poduzetnički duh

24.03.2017.

Najavio i buduće podupiranje projekata samozapošljavanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja