NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Svijet

GRABAR-KITAROVIĆ U MÜNCHENU 'Rusija je prijetnja euroatlantskim integracijama'

Foto: Hina/Ured predsjednice

Njezina izjava izgovorena je uoči skorog susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Br. pregleda: 1922

Foto: Hina/Ured predsjednice

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Münchenu da je miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.

Njezina izjava izgovorena je uoči skorog susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i nakon što je nedavno rekla da Moskvu vidi kao partnera u stabiliziranju prilika u tom dijelu Europe.

‘Euroatlanske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju’, rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnom skupu o Balkanu uoči početka sigurnosne konferencije u Münchenu.

Ocijenila je da su EU i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i ‘uključenost trećih zemalja, posebno Rusije’.

‘Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike’, rekla je predsjednica.

‘Ono što ne toleriramo je miješanje drugih država u donošenje odluka što se događa u nekim susjednim državama’, istaknula je spomenuvši kao primjer Crnu Goru.

Podgorica tereti bivšeg zapovjednika srpske žandarmerije Bratislava Dikića i dvojicu ruskih državljana da su bili vođe skupine terorista koji su u izbornoj noći u listopadu 2016. planirali kaos ispred crnogorskog parlamenta, zauzimanje institucija i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

‘Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primjećeno’, rekla je Grabar-Kitarović govoreći o zemlji koja je kandidatkinja za članstvo u EU-u i u završnoj je fazi pristupanja NATO-u.

Pozvala je Uniju da ne ‘ostane slijepa’ prema mladim demokracijama i da pomogne Makedoniji, koja u suprotnom neće moći biti ‘čuvar’ od ilegalnih migracija.

‘Europa bi trebala ozbiljno razmisliti kako se boriti protiv radikalnog ektremizma, rasta etničkih napetosti i hibridnih prijetnji koji oblikuju politički okoliš u našem okruženju’, rekla je predsjednica.

‘Gubimo i srca i umove ljudi, ako brzo ne djelujemo netko će drugi uskočiti na naše mjesto’, istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjedatelj minhenske konferencije Wolfgang Ischlinger smatra da je europski integracijski proces pred ozbiljnim izazovima.

‘Zato je važno da se ne bavimo samo populizmom, nego da ne zaboravimo kako je sigurnost EU-a moguća samo ako naši susjedi žive u miru’, istaknuo je njemački diplomat. ‘Moramo vratiti fokus na ono što se događa u tom dijelu svijeta’, dodao je.

Predsjednik Njemačkog atlanskog saveza Christian Schmidt podsjetio je da se NATO u posljednjih 25 godina proširio na nekoliko država Balkana i da je iduća na redu Crna Gora koja bi punopravna članica trebala postati na summitu Saveza kasnije ove godine.

‘Nakon nje više neće ući puno država i zato se moramo držati zajedno’, naglasio je Schmidt, ujedno njemački ministar poljoprivrede.

17.02.2017.

Foto: YouTube/ 6abc Action News

PUCNJAVA U ŠKOLI U TEKSASU Najmanje osam ubijenih

18.05.2018.

Automatskom puškom po učionici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne