NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

STRUČNJAK TVRDI 'Najavljena blokada Zagreba ima elemente terorizma'

Foto: Hina/Dario Grzelj

Blokadom prometa se radi nemjerljiva izravna i neizravna šteta građanima i cijelom društvu.

Br. pregleda: 1986

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Svaka namjerna i organizirana blokada prometnica nedopustiva je i višestruko štetna, te ima elemente terorizma, ustvrdio je u četvrtak prometni stručnjak Željko Marušić komentirajući prijetnju zagrebačkih taksista da će prometno blokirati Zagreb, a posebice zračnu luku.

Cestovni je promet krvotok svake države, u hrvatskoj je metropoli koncentrirano više od 60 posto hrvatskih gospodarskih aktivnosti i kapaciteta, dok cestovnu mrežu Zagreba svakodnevno koristi više od milijun građana i turista, upozorava Marušić u priopćenju.

Svatko se ima pravo legalno boriti i izboriti za svoja prava, ali nitko, od poljoprivrednika do taksista, ne smije to raditi nauštrb drugih građana, preko njihovih leđa, maltretirajući ih i ugrožavajući im temeljna ljudska prava.

Blokadom prometa se radi nemjerljiva izravna i neizravna šteta građanima i cijelom društvu - većina građana ima svakodnevne obiteljske i poslovne aktivnosti i obveze, pa potom, kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme u neprirodnim zastojima i gužvama, jure i ugrožavaju sigurnost. Ne treba biti veliki stručnjak pa zaključiti kako zbog toga može biti ozlijeđenih i mrtvih.

Što je s trudnim ženama koje žure na hitni pregled ili u rađaonicu, osobama koje zbog iznenadne boli u prsima žele čim prije k liječniku? Što je s liječnicima koji trebaju stići na zakazanu operaciju, studenima koji imaju ispit? Što je s tvrtkama koje trebaju dovršiti posao ili obaviti isporuku, jer u suprotnom plaćaju penale i ugrožavaju buduće poslove, pita Marušić.

Taksisti svoje probleme trebaju rješavati legalno, kroz državne institucije, ne ugrožavajući i maltretirajući ostale i društvo u cjelini, a istodobno trebaju vidjeti svoje slabosti. Zbog čega dva ili tri taksista ne bi dijelila isti automobil, pa time, kroz bolje korištenje resursa, uštedjeli i mogli smanjiti cijene, a jedno i drugo donijelo bi im više posla i veću zaradu.

Zbog čega moraju kupovati preskupe automobile, koji im uvelike služe za pokazivanje statusa, umjesto da promišljeno izaberu višestruko jeftinije, a potpuno funkcionalne i sigurne modele, kaže Marušić.

Prometni stručnjak ponovno ističe da je loše što cestovnim prometnim sustavom upravlja MUP, a ne Ministarstvo prometa. Da nije tako, odgovorni bi ministar prometa nazvao i prozvao ministra unutarnjih poslova i zapitao zbog čega su odšutjeli na prijetnju blokade prometnica i što će odmah napraviti kako bi to spriječili i zaštitili građane, poručuje Marušić. 

16.02.2017.

Foto: Hina

'HRVATI, ŽELIM VAS UPOZNATI S JAPANOM 25 godina nakon uspostave diplomatskih odnosa moramo popraviti sliku'

22.02.2018.

Japan je treća zemlja po BDP-u u svijetu i tek 42. trgovinski partner Hrvatske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina